Двоен ръст на обявите за работа, специалисти се намират трудно

Работата от вкъщи става все по-популярна
9 дек 2021 09:06, Анисия Иванова
98

Почти двоен ръст при обявите за работа се наблюдава за последната година, като най-търсени се оказват специалистите в администрацията и IT сферата. На фона на пандемията: вече всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Работата от вкъщи става все по-популярна. Това са позиции в административни и обслужващи дейности, както и в сектора на аутсорсинг индустрията, търговията и продажбите.

"Това, което се вижда е предимно в администрацията - търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора. Вижте, определено тенденцията в момента е работа от вкъщи, а относно търсенето на кадри се търсят във всяка една сфера", обясни специалистът в Агенция за подбор на персонал Йоана Негрова.

Реално на фона на двойно повече обяви за работа, специалисти все пак се намират трудно.

Невен Боянов е управител в обучителна фирма за информатика и роботика. Споделя, че има недостиг на кадри с познания в технологиите.

"Голяма част от специалистите отиват в София или в чужбина и тук е много трудно да ги привлечем. Много малко хора се връщат обратно във Велико Търново след като са завършили тук. Като цяло не би трябвало да има разлика в заплащането, ако работиш една и съща работа в София и Велико Търново, но на практика не е така", подчерта пред Bulgaria ON AIR управителят на организация в сферата на образованието Невен Бояновц.

Оказва се, че пандемията е помогнала на хората с добро образование и опит от малките населени места да останат по домовете си и да работят към големи международни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то никой не почва под 1000 лв българите ги мързи яко.Ако сме като много страни да си плащаш наема всеки месец ще се скъсал да работиш.Коментарите са за пример цял ден седят по форумите
10
0
 
58
 
! Отговори
Док преди 2 години
Тая статия за кого я побликувате? Работодателите направиха и невъзможното да изгонят кадърните хора и то не от работните им места, а от държавата. Нямало специалисти. Ама "бизнесмени и тарикати" с лопата да ги ринеш. Сега да фалират. И да си търсят работа като "специалисти".
9
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специалисти има, но с ниски заплати някак да ги привлечат...
8
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормални хора се намират вече трудно с които може да завържеш един разговор не специалисти.
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има двоен и троен ръст на заплатите, тогава ще намерят хора. До тогава, да пускат една и съща обява с месеци и да се чудят, че няма и няма подходящи кандидати.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5, може би потомствения чиновник и полицай са по-лоши, а може би са една стъпка над данъкоплатеца
5
0
 
34
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До русенец Ами то и София не се слави с това, че е с чист еко планински въздух, но имаш право. Русе определено не е от най-чистите градове. Това за прасетата не го знаех, благодаря че ми каза. Иначе по темата, имах предвид, че с трици маймуни не се ловят. Пък и друго си е да си в родният град, по-малък и спокоен.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма по-голямо гуведу от потомствения гражданин-данъкоплатец-бачкатор
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"търсят се административни служители, сътрудници и хора, които имат богат и значителен опит в комуникацията с хора." ...доооообре, ама те тези са заети, а останалите как да натрупат опит? Нещастници!
2
4
 
26
 
! Отговори
русенец преди 2 години
До Бочо И 2 000 чисто ще ти компенсират ли това, че виждаш какво дишаш, че водата откакто заровиха 200 000 избити прасета във вододайната зона не става за пиене? Не всичко е пари, с тия 2 000 утре няма да можеш да си купиш лекарства само.
1
1
 
32
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Естествено, че ще отиват в София и чужбина. Когато ми предложат минимум 2к чисто, ще се замисля да се върна в Русе.