Румен Радев: Демокрацията е вкоренена в българското общество

Президентът участва в Срещата на върха по покана на Джо Байдън
324
Румен Радев: Демокрацията е вкоренена в българското общество
Снимка: БГНЕС

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединените американски щати Джо Байдън.

По думите му институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции.

Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция", подчерта Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава определи именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите, посочи президентът. Румен Радев приветства активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Още по темата
Държавният глава заяви, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и открои основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партньори.

Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин, подчерта Румен Радев и призова за още по-активни общи действия в международен план за борба с корупцията. Държавният глава открои като пример в тази насока подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от 2020 г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона "Магнитски", както и доверието, което демократичната общност у нас възглага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът посочи, че по своя демократичен път България няма да пести усилия за ефективно преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието на гражданите в институциите. "Никое постижение в сферата на върховенството на закона не бива да се приема за даденост", заяви още Румен Радев в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малоумие или машинации с машини ?Този въпрос за мен ще си остане без отговор.
217
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, и Крим е руски, къв да е!
216
1
 
5
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Пp0cтотията е вкоренена в българското общество а демокрация с пр0cти хора си е чиста диктатура на посредствеността.
215
0
 
6
 
! Отговори
До 215 преди 2 години
Още пет години, драги ми смехурко, ще слушаме високопарни и без никакъв смисъл речи.
214
0
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Радеф, това с Рашкоф и Майстора ли го измислихте?
213
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев - демократ - това да не последния виц. Радев борец срещу корупцията това е още по-смешно. Обещаваха, че икономиката ще процъфтява, а ще теглят дългове за година колкото Борисов не изтегли за 10години. А министъра на здравеопазването се хвали, че преборил пандемията нищо че по смъртни случаи на глава от населението сме първи в света - този резултат не се дължи на здравеопазването ни, а основно на спобността на властта в момента
212
1
 
6
 
! Отговори
СКОРО И ОТ СТУД преди 2 години
ДНЕС УМИРАТ ПО 100/246 ЧОВЕКА ЕЖЕДНЕВНО ОТ КОВИД, СКОРО ОТ ГЛАД И СТУД,НО ТОВА НИЩО ДОКАРА ЧЕРЕПИТЕ НА ВЛАСТ И СЕГА СЕ РИТАТ КОЙ ДА ЯХНЕ БРАТСКА ДРУЖИНА И КАК ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ЧЕРЕПИТЕ ЗА БУНТОВЕТЕ НА 2020Г БГ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗСИПАНА, ИЗГОНЕНА ОТ ЕВРОЗОНАТА И НАТИКАНА В ЕВРАЗИЯ- ЕТО ТОВА Е ЦЕЛТА НА ТОЯ ГЕНИЙ- ПОМНЕТЕ ГЛАДОМОР В УКРАЙНА- ВИЖ ЗАГИНАЛИТЕ С ГУГЪЛ- БГ Е ОСЪДЕНА ЗА 15 УМРЕЛИ ОТ ГЛАД ДЕЦА ПРЕЗ 1996/7Г В СОЦИАЛЕН ДОМ В ДЖУРКОВО- КОМУНИСТИТЕ ПРЕЗ ТРУПОВЕ МИНАВАТ ЗА МИЛИАРДИ.
211
0
 
13
 
! Отговори
Нищожество преди 2 години
Самозабравило се от село Славяново и кварталните кафенета на кв. Дружба.Пази боже сляпо да прогледне. Това е Това нищо
210
0
 
11
 
! Отговори
Абе този е идиот преди 2 години
Наистина
209
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ти значи си от някой друг корен !
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ефект на Дънинг-Крюгмного говориш и нищо не казваш...или обичаш Народа си и работиш за него...или...словоблудстващ в опит да се надскочиш...Бог...да да Бог ни е заложил генетично...Ценностите...бедни убийци с...офшорни ви остават манипулациите и търсенето на...жертви да ви вярват...свърши се...България щат и част от САЩ!...пияният Юнкер...и мафията му...нямате шанс!ЕС е...мафия!!!
207
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
замислете се моля...Апостола...не е имал офшорни...не е бил министър-председател като боко...дори не е бил наведен пред султано...не е молил султано да прати мигрантите да го върнат...поради това ни е Апостол...отдаде живота си...за да ни има...да има България и Българи...и вие..."геройчно" бягате и вземате по 50 лв. от дпс-гроб...и продавате домовете и децата си...позор...замислете се....моля...не ви виня...споделям просто...на никого не е лесно...ама ако заживеем като Народ...ще ни стане лесно
206
1
 
7
 
! Отговори
Ефект на Дънинг-Крюг преди 2 години
Ефектът на Дънинг-Крюгер представлява когнитивна склонност, при която некомпетентни в дадена област индивиди страдат от илюзорно превъзходство и погрешно оценяват познанията си като много по-високи от действителното им ниво. Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг установяват, че по-често невежеството поражда увереност, отколкото знанието.С прости думи ефектът на Дънинг-Крюгер показва как някои хора са прекалено некомпетентни, за да разберат колко са некомпетентни.
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Радев е ашладисан пъпееш.Ашлафисали са го от зелен чорап и голям праааз.
204
7
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моят Президент...Президента на Българите,приятели Президента на САЩ осъдили пеевски-доган по магнитски...и да очакват още и по-решителни...подценяват САЩ,та те казаха ,че изповядваме еднакви ценности...кваса...да си го пие боко..и доганя...ама те прескъпи уйскита,Проспериращ Свят,Просперираща България...или ..."смърт по добре",Бог да пази Вас...децата ви,приятели!
203
7
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Да,но един Президент не е достатъчен,нужен е и читав Премиер!
202
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобата го прави още по зачервен и му намалява еректората!
201
1
 
17
 
! Отговори
ЗЛОБАТА ще го убие.. преди 2 години
ЗЛОБАТА го изяжда отвътре.....
200
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантическата демокрация е слугинаж. Затова слугите с ниски чела, са и най-големите фенове...... Обаче реалното слогуване е основно в България, това се вижда даже и от Космоса!:)))))))
199
15
 
2
 
! Отговори
Силата на Радев -2 преди 2 години
Силата на Радев е в това че успя да събере коалиционно способни хора преди дазапочне втория му мандат. след 4 години днешното правителсвтво ще има съвсееем съвсем друг потенцял. За тиквата ще си спомням когато бабите намазват новогодишните палачинки с рачел, онли!И най важното-затова "Силата на Радев 2" вкрая насегашното правителство изборите за ново, все в 5годишния мандат на Радев, ще има, както казава дивияСандока Диков,УБИЙСТВЕН конституционно корегоращ кворум че Радев ще получи III Мандат