Румен Радев: Демокрацията е вкоренена в българското общество

Президентът участва в Срещата на върха по покана на Джо Байдън
324
Румен Радев: Демокрацията е вкоренена в българското общество
Снимка: БГНЕС

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединените американски щати Джо Байдън.

По думите му институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции.

Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция", подчерта Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава определи именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите, посочи президентът. Румен Радев приветства активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Още по темата
Държавният глава заяви, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и открои основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партньори.

Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин, подчерта Румен Радев и призова за още по-активни общи действия в международен план за борба с корупцията. Държавният глава открои като пример в тази насока подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от 2020 г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона "Магнитски", както и доверието, което демократичната общност у нас възглага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът посочи, че по своя демократичен път България няма да пести усилия за ефективно преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието на гражданите в институциите. "Никое постижение в сферата на върховенството на закона не бива да се приема за даденост", заяви още Румен Радев в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига,бе!
197
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че демокрацията е вкоренена в българското общество дълбоко се съмнявам.Българина изобщо не го е еня за демокрацията.Вижтеколко хора излизат да гласуват и колко от тях са платени под една или друга форма.
196
0
 
10
 
! Отговори
Бдж преди 2 години
Стачки влакове и протести
195
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на демократа Радев, че все още не ви е вкарал в концлагерите.
194
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият демократ Румен Радев беше поканен на визита в Крим от любезните руски окупатори. Дано при посещението да носи българския флаг и да го забие в Крим та да стане български (това беше по демократичната логика на Радев).
193
0
 
19
 
! Отговори
Някой преди 2 години
При толкова баджанаци, нормално е да събира толкова злоба! Но какво са му виновни обикновените българи, че трябва да търпят това недоразумение /и ДС-сектата зад гърба му/? Може би Гешев е виновен?
192
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или по точно фигуранта на черепа се изходи по темата .
191
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на черепа се изходи , точка по темата.
190
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На черното да казваш бяло или да бъркаме диктатурата с демокрация. Тъй е в главата на кърмит.
189
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията в България се корени в машинките за гласуване взаимствани от големия демократ Мадуро.
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Химане на висилка
187
1
 
23
 
! Отговори
Андрейчин преди 2 години
Хе-хе-хе,пак високопарни изтъркани клишета - няма умора тоя човек,все едни и същи брът вежи бълва ?! Докога,драги ми смехурко ?!
186
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плешив лицемер и мoшeник...
185
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дана, Юрдънке Юрдънке мъ, теб очнио ти нерв ама ич не е виновен. Мозакът ти има нужда от по кислороден кислород за да неспира кислородното му изхранване с по-кислородените кислородни молекули на кислородЪ. и се збрахте с оня, той от Винетук минал на Винотам а ти от Хари Портата до Харъ от Норвежката телевизия която показа как Дедо им Сатаната Клаус издедофилва един норвежки дъртльо, Юрденке мъ птицо ***.
184
4
 
6
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Какво е това "демокрация", с какво се яде и от къде можем да си купим?
183
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-скарания с демокрацията президент в ЕС ни учи на демокрация и има ли почва тя у нас за да пусне в нея корени. На жълтите павета пред Дондуков 2 демокрацията е пуснала дълбоки корени та чак е цъфнала и вързала под зоркото наблюдение на авиатора.
182
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силата на Радев е в това че успя да събере коалиционно способни хора преди да започне втория му мандат. след 4 години днешното правителсвтво ще има съвсееем съвсем друг потенцял. За тиквата ще си спомням когато бабите намазват новогодишните палачинки с рачел, онли!
181
2
 
26
 
! Отговори
Дана преди 2 години
Много злобно и намусено човече много злоба и ненавист личи по него много нещо. Винаги озлобена физиономия. Този грозен Гоблин имам чувството ,че е касиерът в Gringotts банката от Фантастичните Зверове в поредицата Хари Потър
180
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехрляноф и Плевеланофъ саде бойци срещу Банкянаската инквизишън. Единия така се цели че наместо тиква цел кавкаски звер уцели, а втория немсто да не лекува тиквата зема та заряза лекуването на едно малко и умно дете и момчето си отиде. и двамата направиха същественни опити за интелигентни ритници по титвата, но некак си бяха крайно неточни и халостни.
179
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и къде ако защо понеже е тъйкато Борето, боретата и борките ги нема фъ фкоренената демокрация когато 15 години по цел ден шетаа из бустането и бахчите, А? немедлено процеси и ако не са невинни зофортно да бъдат сейчас провъзгласени веднъгъ за виновни, майнъ филибетУ