ЕС утвърди "зелен сертификат" за бустерната доза

Ще важат и документите, които не са обозначени по новоприетия начин
16 дек 2021 15:08, Нели Христова
58
ЕС утвърди "зелен сертификат" за бустерната доза
Снимка: БГНЕС

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани. Документът ще може да бъде изтеглен от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) от 20 декември.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите. Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от "Информационно обслужване" АД по договор с Министерство на здравеопазването.

"Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила", каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хиляди европейски сертификати за поставена бустерна доза.

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. документа. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.

Всички граждани, които желаят да изтеглят европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. на адрес https://www.his.bg/bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
МАГНИТО Е РАЗУМ преди 2 години
СЪЗДАДЕН В ЛАБОЛАТОРИЯ С ИЗВЪНЗЕМНО ДНК
38
0
 
4
 
! Отговори
УПАШИХ ВИ С МАГНИТО преди 2 години
И ИСТИНАТА Е САМО БОГ ЩЕ РАЗРУШИ ЗЕМЯТА НА ПРОКАЖЕНИТЕ ХОРА
37
2
 
2
 
! Отговори
zxc преди 2 години
Това е потенциално най-опасното и антиутопично развитие в генетичната модификация в историята. Изследователите вмъкнаха магнитната ДНК последователност в генома на вируса. След това поведението на ДНК се задейства от магнитни полета или радиовълни. ⁃ TN редакторИзследователи в Съединените щати са разработили нов метод за контролиране на мозъчните вериги, свързани със сложното поведение на животните, като използват генно инженерство за създаване на магнетизиран протеин, който активира специфични групи нервни клетки от разстояние.
36
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 2 години
Генетично конструираният МАГНИТЕН протеин контролира дистанционно мозъка и поведението
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този бустер и сертификати и тестове и ваксини сиги пъхни у *** айде няма нужда от вашите убийствени ваксини забрана за всички ваксини бог да ви накаже най скоро време
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сертификат=чип
33
5
 
27
 
! Отговори
Няма конспирация преди 2 години
Вие луди ли сте , всички толкова ги е грижа за нашето здраве , че дават мило и драго да се ваксинираме , безплатно при това !!! Осигуряват ни ваксинация до живот ....така трябва евала на ЕС евала на Урсула ...Меркел и не на последно място БаЦе !!!! Слагайте направо абокат ...да не ни дупчат кожата на всеки два месеца ....да си се лееее субстанцията на ваксината спокойно в нашите крехки организми....
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе ходя на ресторант, кино, не пътувам и не ми трябва ни сертификат ни васина.Още не си разбрал, че това е само началото. Като започнат да ти искат сертификат за да отидеш на работа, за да ползваш градски транспорт, за да си купиш храна- тогава ще се усетиш, но ще бъде късно.
31
0
 
22
 
! Отговори
Язък за барута преди 2 години
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон.
30
0
 
3
 
! Отговори
То един портал... преди 2 години
Аз като имам всичко необходимо за зелен сертификат но портала Ви не работи да си го сваля на телефона? Какво правим в този случай?
29
2
 
32
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не здравето на хората е цел на човекомразещите диктатори в Брюксел, а експериментът.ПП. И няма НИТО ЕДИН НОРМАЛЕН ПОЛИТИК В ЕС да им се опълчи. Затова Китай и всеки ще мачка ЕС. Стискам им палци да го затрият час по-скоро.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато телекомите съставят номерационния си план, го правят така, че да не се пипа 20 години. Сертификаторите обаче бутат нов цифрички всеки месец.
27
0
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Очаквайте зелевия нацификат и тъдява.
26
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще има ултра бустерна, мега бустерна и т.н.т. Докато не стане задължително всяка седмица да се бодеш.
25
1
 
46
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
3:0 за конспираторите хахХ
24
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ходя на ресторант, кино, не пътувам и не ми трябва ни сертификат ни васина. Като се срещнем с приятели си хапваме и пийваме съвсем нормално. Не говорим за ковид, който иска се ваксинира. Продължаваме промяната, ха ха ха.
23
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел 4/4 ли е вече? Те бяха по-напред още през лятото с трета игла.
22
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жигосването на телетата продължава.
21
1
 
32
 
! Отговори
едър рогат добитък преди 2 години
ами тия дето нямаме нито една, сега по три наведнъж ли?
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради баламите които искат да ходят на ресторантче ще се влачим с тези подсилващи дози още.