Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката

Експерт: Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко
16 дек 2021 07:00, Анисия Иванова
108
Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на КЕВР за повишаването на цените на електроенергията и парното се оказа политически неприемливо и предизвика налагането на мораториум от парламента, което е поредното грешно решение в енергетиката. Увеличението на цените на тока няма да спре като купувачите вече са започнали да възприемат по-високите нива. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"С това обезкуражиха регулатора – напоследък в енергетиката постоянно се прилагат ядрени опции, било за подпомагане на индустрията, за пускане на двустранни договори на ниски цени, сега – мораториум. Вероятно ще видим още подобни – това не са добри практики. Ако ще има мораториум върху цени, особено за електрическата енергия, можеше да се направи по малко по-интелигентен начин.“

Свръхпечалбите на държавните дружества в сектора са довели до натрупване на достатъчни средства за създаване на фонд, който да подпомогне гражданите срещу високите цени, без да се увеличават дефицитите в системата.

„Пазарът трябва да бъде оставен да си реализира пазарните нива, а регулаторът да определи справедливо цените, за да не създава дефицити.“

Кискинов припомни как през зимата на 2013 г. КЕВР е бил принуден да свали цените, за да се намали общественото недоволство, а след това е имало двойно над предвиденото увеличение

„Системата не може да функционира като фондация – не може да изкупувате енергия на високи цени и да я продавате на по-ниски.“, допълни той.

Още по темата

Вместо постоянно БЕХ да изкупува дълговете, тези печалби могат да се използват за домакинствата чрез създаването на фонд и директни намаления от страна на крайните снабдители, които по този начин ще имат и нужната ликвидност.

„Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко – от предприятията, които пренасят електроенергията и трябва да я купуват от борсата; крайните снабдители, които могат да не могат да плащат на НЕК за доставената енергия, ако не реализират достатъчно приходи; в НЕК, защото трябва да изкупува определени енергии.“

Отново има безпрецедентно високи цени на пазарите за електроенергия, но нивата на цените в България са малко по-ниски от тези е региона, каза Кискинов, но предупреди, че увеличението на цените няма да спре.

Пазарите са започнали да се формират въз основа на настъпилата зима като фючърсите са с устойчив тренд нагоре - за януари 320 евро/Mwh, за Q1 за 2022 г. - 297 евро/Mwh.

“Сега започваме да виждаме това, което ще се случи с цените. Енергийните пазари започват да прегряват и това ще се отрази на цялата икономика... Можем да видим и рязък спад на потреблението“, каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената може и 2000 лева за киловат Що не ги дигнат и няма дефицити. Тия "експерти" не са добре псигически.
71
0
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Ня никой ли не му идва наум, че токът в България се произвежда основно от АЕЦ Козлодуй. Нито атомното гориво е с повишена цена, нито експлоатацията на АЕЦ-а е по-скъпа. Просто едни хора спекулират с цената, за да правят пари на гърба на потребителите и това трябва най-накрая да спре. Едно е да спекулираш с цената на разни лъскави дрънкулки, но с цената на ток, вода, храна и т.н. е недопустимо.
70
0
 
2
 
! Отговори
хъхъхъхъ преди 2 години
А липсата на мораториум ни засилва към близкото бъдеще на стоене на тъмно и студено, заради неплатени сметки, фалити на бизнеси и т.н. Много ме кефят разни "експерти" на заплати в дружествата, които се интересуват само от печалбата, но не и от това, че другите ще фалират. Важното е само те да са на печалба. Първи закон на капиталиста - печалба на всяка цена.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага изпълзяха експертчета на заплати във ВЕИтата да реват. Ако ще да фалкират и да има режим - това неадекватно увеличаване не може да продължава!
68
0
 
7
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
КЕВР =дърти мошеници.
67
0
 
8
 
! Отговори
дрън преди 2 години
дрън-дрън! Спрете субсидията за всички ВЕИ, която сега е включена в цената на тока, който плащаме.Така ще имаме евтин ток. Подпомагайте собствениците на ВЕИ както хотелиерите и ресторантьорите по време на пандемията 60/40.
66
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ами то до там ще се стигне - да се фалира една държава с избиратели - многоъгълни тъпоъгълници с абсурдната идея да ги ръководят многоезичници с опита на бай Гочо бакалина.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички са на амбразурата хаха закривайте КЕВР моментално
64
5
 
6
 
! Отговори
С Кирчо напред! преди 2 години
Давайте другари от ПП ИТН и БСП! Напред към социализъма и комунизъма!!!
63
3
 
3
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До 74. Е това с чекмеджето наистина вече е много банално и втръснало. Пачките, сложени там от ДС, си ги търси при техните ченгета.
62
4
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Фалитът на държавата идва по-рано, отколкото очаквахме.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе - сигурно уранът в АЕЦ знае каква е цената на тока и сега се стиска :)Ако спрат тока ще ядат бой вече
60
0
 
9
 
! Отговори
перко преди 2 години
Криво разбраната цивилизация. Всеки дърпа чергата към себе си. Народа кучета го яли.
59
4
 
3
 
! Отговори
светло минало преди 2 години
абе я да си минем на режим на тока и водата , 3 ч. има 3 ч. нема
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В плана за въостановяване,по време на "поправката",трябва да се включи и"клауза"за допълнителни средства,когато се реформира отрасъл"Енергетика"в БГ,заради борсовите индекси на ЕС борсата за Енергия.Мотивът.Опасност от "колабиране на с-та на доставки за потребителите" и необходимост от компенсации.Още,два милиарда,към него,като защита за потребителя,ще са само от полза за всички в ЕС,порадо свързването на е-системите на всички Държави и най-вече,като буфер за непредвиден пик на бордовите цени.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде отива лъвският пай от печалбата,при производителите като АЕЦ Козлодуй и Мариците или при енерго преносните дружества?
56
0
 
17
 
! Отговори
Кекса преди 2 години
В крайна сметка не разбирам защо е този шум.Май забравихте как. Преди една година всички тези дето сега ревът обясняваха,че видиш ли борсата е е май доброто,цените на тока ще паднат и пазара ще регулирал всичко.Е ми това е пазара.Спрете да ревете ми събирайте пари да плащате.Хахахах
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес газта на холандската борса пак е скочила!Аз лично много се радвам че ще усетим и у нас резултатите от брюкселските и берлинските политики. Нали искаме да сме европейци?!Около 2025г се очакват цените от лятото.
54
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 50"Пояснявам-няма нужда да излизаме от ЕС, а само да предлагаме скъпия си ток на тяхната енергийна система." - пояснявам неграмотний европеиде, че в ЕС не може да има законодателство дискриминиращо другите членове. Каквото за България - такова и за ЕС. Панимайш неграмотний европеиде?!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сукалчета от енергийната мафия са депутати от различни цветове и назначилите ги олигарси. Те плащат на разни измислени експерти да промиват мозъците на паплачта и да им пълнят чекмеджетата. В този сектор е грандиозната лапачка, защо Доганян си купи ТЕЦ. Гешев обаче не пита, откъде мангизи. Сметката накрая ще платим всички ние, от продънения си джоб.