Защо отбелязваме Коледа по това време на годината?

Слънцето играе ключова роля
24 дек 2021 11:30, Петя Славова
26
Защо отбелязваме Коледа по това време на годината?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бъдни вечер е един от най-важните християнски празници в годината. На следващия ден е Коледа, а за да разберем защо празнуваме тези празници по това време на годината, трябва да се разходим назад във времето и обичаите на траките. Те не са създали Коледа, но са ни най-близки за разбиране и посещение. Ако погледнем небето, там има едно голямо светещо нещо, което траките много обичат. Слънцето дава светлина, топлина, реколта, за това много внимателно го следят и почитат, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Има два дни в годината, които са ключови за присъствието на слънцето на небосклона -  най-дългият ден 21/22.06 - Лятното слънцестоене (някога Еньовден ) и 21.12 - най-краткият ден (Игнажден). Защо обаче е бил важен най-краткият ден в годината за траките? За да зачене Земята майка от Бога Слънце. Няма тракийски мегалит, светилище или окултно съоръжение, което да не се съобразява с тези дни от годината.

Освен че е най-кратък денят, има още една особеност - слънцето е "ниско". То наднича зад хоризонта. Траките са знаели това и са строили своите култови паметници и светилища така, че на този ден слънчевият лъч на бащата слънце да "проникне" в земята майка -  за да има по-добра реколта и за да може земята да "роди" плод през пролетта. Дори и преди хилядолетия тези дни от годината са били специални.

Преминаваме напред във времето, за да надникнем в празниците на римската империя и по специално празника Сатурналии, на бог Сатурн. Той си имал своите особености и езически ритуали, някои от тях били доста свирепи и свързани с кръв. Празнува се между 17 и 24 декември, а на 25 декември се празнува раждането на Непобедимото слънце. В обикновеното римско семейство празникът започвал с жертвоприношение. По повод празника хората си пожелавали "Весели сатурналии" и си подарявали подаръци.

Преместваме се малко по-напред във времето и задаваме въпроса: Кога Сатурналии става Коледа? През 313 г. Константин обявява толерантност към християнството в римската империя. Прави християнството и го налага. Обаче Сатурналии си остава най-големият езически празник. Новата религия не може да наложи нови и различни дни за празнуване, затова просто го наричат Коледа - Рождество Христово.

А въпросът за произхода на Дядо Коледа има съвсем конкретен отговор. Англосаксонският Санта Клаус всъщност е Свети Николай Чудотворец, за когото децата вярвали, че носи подаръци. През XIX век образът на светеца постепенно бил развит и преоблечен, за да се преобрази в съвсем нов герой.

В началото вероятно са го мислели за луд, но впоследствие хората са започнали да му се радват. След това всеки е искал да бъде част от магията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото на тази дата римляните са празнували Сатурнлия, раждането на Бога слънце или Sol Invictus. Който между другото също е бил семеен празник. С времето църквата го променя както прави с много други езически празници като Великден.
12
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Коледа нема .... Слава на бога Слънце Ра :)))
11
1
 
0
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Защо ли ? Защото все някога трябва да я отбележим, а другите дати са заети............ и тЕ така се получава! Весело посрещане , все пак! ! !
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос е роден в ясла за агнета.В коя част на година се раждат агнетата предполагам знаете.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩОТО ФЕНИКСЪТ Е РЕШИЛ ДА НЕ ЧАКА 500 ГОДИНИ, А ВСЯКА ГОДИНА ДА СЕ ВЪЗРАЖДА!!!...
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия празници са само за да охарчват хората и те да имат повод да се съберат да апнат и да пийнат,защо Великден всяка година е на различна дата,кога всъщност е възкръснал Христос?Време е религиозните промити да си зададат някои въпросчета!!
7
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 години
Най-смешни са тези дето се кланят на дядо Коледа измислен през 1931 година от Кока-Колз, вместо да празнуват с Дядо Мраз, който го имаме от векове, още от преди християнството.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доскоро Коледа в България беше през януари - пак ли по това време на годината?
5
3
 
5
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 2 години
Християнлъка е най-грандиозната измама на последните две миления. Християнлъка няма нищо общо с учението Христово, нито с Христос.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ето защо трябваше да сме католици.Папата ни признава,Русия -не.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че е бил папата в Рим,че християнството нямаше да е същото заради арианите!Днешните православни не знаят,че са православни заради безкомпромисния Рим.
2
3
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
.....през 19 век образа на светеца бил развит и преоблечен,за да се преобрази в съвсем нов герой.... Е те това травес_тита Урсула фон дер лай_но не е разбрала точно какво е и ни натрапва,че Коледа е някакъв ЛГБТ празник.
1
3
 
5
 
! Отговори
5 преди 2 години
За мнозинството българи тази не е Бъдни , а Бедни вечер!Няма какво да ни залъгват с по 60 и 75 лв ,а да бяха дали по една 13 -та пенсия и заплата , че да си посрещнем деца и внуци както му е реда открай време!Мафията ГЕРБ трябва яко да се стисне за гушата и парите ще излязат!Време е!Похарчих 100 лв за Коледа и какво купих -почти нищо!И след войната имаше беднигодини , но не са били като сегашните-тогава хората поне натурално имаха животни,зърно,вино и ракия!Като се родихме в бедни години-трябва