След постите преди Коледа плавен преход към нормално хранене

Тези със склонност към напълняване да внимават с празничната трапеза
11
След постите преди Коледа плавен преход към нормално хранене
Снимка: Pixabay

Хората склонни към напълняване и тези, които са спазвали коледния пост, трябва да внимават най-много с разнообразната храна на празничната трапеза, предупреждават диетолози.

Хората, които имат склонност към напълняване трябва да внимават с храните и напитките на празничната трапеза, предупреждава ендокринологът д-р Райна Стоянова от столичната Университетска болница „Царица Йоана“.

„Това са хора, които знаят, че лесно качват килограми, които знаят, че по принцип лекарите им препоръчват да се въздържат от определен тип храни и напитки. Те не бива да се отпускат по време на празниците, това важи за всички, но най-вече за този тип хора“, каза тя пред БНР.

Внимателни трябва да са и всички останали, които не искат да качат бързи килограми покрай празниците. Захранването след дългия Коледен пост също не е за пренебрегване.

„Трябва да става наистина постепенно и внимателно. Трябва да се въвеждат отделните животински хранителни групи един след друг в различните дни, не да се нахвърляме на храната на Коледа наведнъж - да въведем първо млечните продукти, яйцата и чак след това месото и месните продукти“, обясни д-р Стоянова.

Така наречените бързи килограми, са свързани най-вече с натрупване на мазнини в корема и талията. Това обаче може да доведе до омазняване на вътрешни органи, предупреждава ендокринологът д-р Стоянова.

„Черният дроб, може да се развие така наречената стеатозна болест при напълняване и особено омазняване на черния дроб и може да се стигне до възпаление“, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: хранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
ТАЛИБАН преди 2 години
А КЬМ ПИЕНЕТО КАК ПРЕМИНЕМ ??? СПАД НЯМА ДА ИМА.КАТЕГОГИЧНО.
9
3
 
0
 
! Отговори
Атеист преди 2 години
Сирни заговезни, пости, ядене на риба,... Маам мръвки, пия домашно червено, закачам женорята и съм доволен от това.
8
0
 
2
 
! Отговори
Диско преди 2 години
Весела Коледа *** не наялисе освинилисе български А пък някой нямат дом жилище и препитание Във тая корумпирана държава България дано правителството на Кирил Петков и Асен Василев направят нещо по тоя въпрос
7
0
 
2
 
! Отговори
Хлебарка преди 2 години
Кога ще пуснат на пазара и в хранителната мрежа хлeбарки отгледани в епроветка лабораторно.
6
1
 
0
 
! Отговори
Ники касъмов никсана преди 2 години
Много обичам плъхове печени бяло филе от змия анаконда тестиси от пръч и бивол телешки език и пържени хлeбарки със сос.
5
0
 
0
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Сега ние от младежкото БСП като сме на власт народа го чака голям пост, полезно е за здравето, пречиства организма и ще свалите някое и друго килце...
4
1
 
1
 
! Отговори
Ники касъмов никсъна преди 2 години
Да бе ще ям месо има свински грип никакъв контрол по пазари и тържища тези които продават дюнери месото е пълно нитрати стероиди анаболи и метан за мускули защото не могат да задоволят търсенето в световен мащаб въпрос на бизнес на хората здравето е поставено на заден план събоде те се вегатерианци. .
3
4
 
1
 
! Отговори
az преди 2 години
Ами ако са ханти-ваксъри? Те нали са безсмъртни?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е постил да му мисли.
1
2
 
1
 
! Отговори
филия с мас преди 2 години
Най-добърт старт давам Аз!