Eтнограф: Сурвакарството възниква още от траките и прабългарите

Какво не знаем за един от най-българските обичаи?
71
Eтнограф: Сурвакарството възниква още от траките и прабългарите
Снимка: БГНЕС

По стара българска традиция още от ранни зори на първия ден от новата година - Васильовден, сурвакари обикалят домовете за здраве и берекет. Обичаят възниква още от траките и прабългарите и се съхранява и до днес у нас, заяви в интервю за БТА етнографът от Регионалния исторически музей в Ловеч Силвия Вутева.

По думите й сурвакарските дружини имат големи сходства с коледарите и с русалиите.

"Имаше дълъг период от време, когато в България не празнувахме Коледа и Бъдни вечер. Основното, което празнувахме, бе Нова година. Не идваше Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Точно в този период сурвакарството в България е широко разпространено. В началото са били мъже като коледарите - с водачи, с дряновите пръчки, с наричанията, но впоследствие сурвакари стават само деца", посочи Вутева.

Друга разлика е, че при коледарите задължително всички благословии и наричания се припяват, а при сурвакарите всичко е в мерена реч.

"Впечатляващо е, че коренът на думата "сур" като сурвакане не се среща никъде в другите славянски народи. Най-интересното е, че го има при прабългарите и при траките, т.е. при нас е дошло от тях. Означава огън и слънце, а прабългарите много вярват и обожествяват началото на новата година със слънцето и огъня", каза Вутева.

Тя добави, че сурвакарите влагат магическа сила и роля на дървото, в случая на дряна. Сурвачките се правят само от дряновото дърво, защото то първо цъфти, показва началото на новия живот и пролетта и последно дава плод през есента и зимата. На практика целогодишно дава живот. Колкото е по-крива дряновата пръчка и колкото повече пъпки има, толкова по-здрава ще бъде годината.

Характерна за дряновите сурвачки е украсата им. "Правим ги с всичко, което ражда българската земя - кравайчетата, пуканките, царевицата, сушената чушка, сушените плодове, всичко което показва берекет и плодородие. Задължителен е и вълненият червен конец, символ на връзката със земята, кръвта, роднините, близките и за здраве", разказа Силвия Вутева.

По думите й на практика магическата сила и здравето, което дава дървото, не се използва само за стопаните на къщата, а и за неживата материя. Сурвака се всичко - хамбарът, ралото, дуварът, портата.

Общата благословия на сурвакарите в Ловешко е:
"Сурва, весела година,
Голям клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул на леса
и голям грозд на лоза!"

Тъй като Ловешкият край е бил винарски район, има много лози и задължително посланието е било свързано с гроздето, поясни етнографът.

Сега в региона по-застъпено е коледуването, отколкото сурвакарството. Все пак традицията е жива. Децата сурвакат своите близки - родители, баби, дядовци и т.н, а те ги даряват с пари и ги благославят, добави Силвия Вутева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
6
 
! Отговори
Набабавифърчилото преди 2 години
Кое е по старо? Коледарите са по Рождество Христово. А сурва карите са от хиляда години по рано . Поне. И винаги са на първия ден. Коледарите според календара . Преди Коледа беше след нова година. Дори има цвете коледарче . Кога цъфне по Коледа.
13
4
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
До 10Нещо друго твоята глава може ли да каже,освен да ругаее ,това е приотет на *** и простаците ,когато не могат да се аргументират,а аз с тях не се цапам ....Нещо по-темата ако имаш да казваш -то казвай ...ако нямаш-то продължавай да псуваш като селски крауцар.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стара българска благословия: Да е светлина в душата ти!Да е слънце по пътя ти!Да е вдигната челото ти!Да е тежка думата ти!Да е огън в огнището ти!Да са от радост сълзите ти!Да е верен другаря ти!Да е мир в съня ти!Да е споделена обичта ти!Да е мъдрост в изборът ти!Да е здрав корена ти!Да пребъдат рожбите ти! Да Бъде!
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са го написали още тогава . Обаче директивите на Коминтерна не позволяват да се учи по история. Дошли били с малки кончета с криви крачета . Или татари или тюрки или монголи . Абе от някъде сме биле дошли . Изрично съм питал даскалицата. Тъй че браво за труда на Серафимов. Четете бре.
10
18
 
8
 
! Отговори
Фотограф преди 2 години
И откъде измислиха това Сур при траните и прабългарите? Измислят си какво ли не, без грам подкрепящи доказателства.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя етнограф трябва да е още и комунист. Завършил по руски учебник. Или автора Ко е копирал оттук оттам..и е станало ни рак ни риба
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте така с подобни статии ,че активистите на някои нпо-та изпадат в ужас!
7
13
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Даа,май излиза ,че нищо не се знаее за сурвакането ..а тези сЪчениния ,ЧЕ,това бло е "рожба на траките и прабългарите е за повдигане на патриотичните настроения на българските граждани.Ако знее някой историята ,то знаее ,ЧЕ,между траките и прабългарите не може да има съвместителност...а прабългарите идват от Изток и там никъде не се използва този ритуал-сурвакарството!А тези "професори" станаха като днешните ви(С)шистите.
6
10
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Тато из Правец въведе сурвакарството!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще забрани и сурвакарството.Въпрос на време е!
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сурвакарството възниква откак е измислена държавата (институция за дране на овцете в полза на вълците)!
3
21
 
4
 
! Отговори
Тенгриянин преди 2 години
Никакви траки! Траките съществуват само в глъвътъ глъвъ на Серафимов и на Фол! Българите са, които са и ще са! Всичко друго ще отмре! Слава на Тангра, Огънят на Аратеб-Раудеб лумна на 21 срещу 22 декември и освети Великата Нощ! Изречени беха свещените слова и начена годината Бури Барс! Всичко друго е ала-бала, три протокала, мандарини и банани !
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съвременния чалгаристанец, плод на турската анална любов, няма нищо общо с тези народи!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сурвакарството възниква със свалянето на първия крадлив управленец! Днес този обичай е досна позабранен