Eтнограф: Сурвакарството възниква още от траките и прабългарите

Какво не знаем за един от най-българските обичаи?
71
Eтнограф: Сурвакарството възниква още от траките и прабългарите
Снимка: БГНЕС

По стара българска традиция още от ранни зори на първия ден от новата година - Васильовден, сурвакари обикалят домовете за здраве и берекет. Обичаят възниква още от траките и прабългарите и се съхранява и до днес у нас, заяви в интервю за БТА етнографът от Регионалния исторически музей в Ловеч Силвия Вутева.

По думите й сурвакарските дружини имат големи сходства с коледарите и с русалиите.

"Имаше дълъг период от време, когато в България не празнувахме Коледа и Бъдни вечер. Основното, което празнувахме, бе Нова година. Не идваше Дядо Коледа, а Дядо Мраз. Точно в този период сурвакарството в България е широко разпространено. В началото са били мъже като коледарите - с водачи, с дряновите пръчки, с наричанията, но впоследствие сурвакари стават само деца", посочи Вутева.

Друга разлика е, че при коледарите задължително всички благословии и наричания се припяват, а при сурвакарите всичко е в мерена реч.

"Впечатляващо е, че коренът на думата "сур" като сурвакане не се среща никъде в другите славянски народи. Най-интересното е, че го има при прабългарите и при траките, т.е. при нас е дошло от тях. Означава огън и слънце, а прабългарите много вярват и обожествяват началото на новата година със слънцето и огъня", каза Вутева.

Тя добави, че сурвакарите влагат магическа сила и роля на дървото, в случая на дряна. Сурвачките се правят само от дряновото дърво, защото то първо цъфти, показва началото на новия живот и пролетта и последно дава плод през есента и зимата. На практика целогодишно дава живот. Колкото е по-крива дряновата пръчка и колкото повече пъпки има, толкова по-здрава ще бъде годината.

Характерна за дряновите сурвачки е украсата им. "Правим ги с всичко, което ражда българската земя - кравайчетата, пуканките, царевицата, сушената чушка, сушените плодове, всичко което показва берекет и плодородие. Задължителен е и вълненият червен конец, символ на връзката със земята, кръвта, роднините, близките и за здраве", разказа Силвия Вутева.

По думите й на практика магическата сила и здравето, което дава дървото, не се използва само за стопаните на къщата, а и за неживата материя. Сурвака се всичко - хамбарът, ралото, дуварът, портата.

Общата благословия на сурвакарите в Ловешко е:
"Сурва, весела година,
Голям клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул на леса
и голям грозд на лоза!"

Тъй като Ловешкият край е бил винарски район, има много лози и задължително посланието е било свързано с гроздето, поясни етнографът.

Сега в региона по-застъпено е коледуването, отколкото сурвакарството. Все пак традицията е жива. Децата сурвакат своите близки - родители, баби, дядовци и т.н, а те ги даряват с пари и ги благославят, добави Силвия Вутева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
бъдете съвсем ясни преди 2 години
Прабългарите са траки, а сурвачката символизира жезъла на Хермес!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плясков и Серафима 60 Избързахте да ме "засягате", всъщност сме на едни позиции :) Още Димитър Маринов е забелязал, че празничната система на българите е цялостна и добре подредена, което не може да бъде случайно. И е направил извода, че идва от старата ни вяра :) Изкуствено се противопоставят старата ни вяра и християнството. Те са много близки, като доктрина. Всъщност нашите деди са се противопоставили в началото на новата религия, защото не са я познавали. Защото византийците са им давали
52
0
 
1
 
! Отговори
Плясков и Серафима преди 2 години
Хайде още малко от мен. По назад беше писал човек, който е много по вещ в нещата, но ми хареса написаното от няколко още човека. Които направиха връзката между Еднажден и Еньовден с Българския календар. Поздравления също и на жената етнолог от Ловеч, която прави връзката между коледуването и суровакането, както и древноарийската дума Сур, което не е точно слънце, а слънчева (жълта) енергия. Оттам трьокбулгарското име сар, Сур за жълто. Окачването на геврек върху гегата също има своята сакралност
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q 57 Затова предпочетохте да я премълчите :) Явно и приятелството не е сред ценностите, които изповядвате :) Всъщност изразът е "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа."
50
1
 
0
 
! Отговори
Q преди 2 години
#53Платон ми е приятел,но Истината ми е по-голям приятел.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледа е древен български празник - раждането на новото Слънце или Нова Година, както казваме днес. По древния български календар е бил в нощта на зимното слънцестоене - най-дългата нощ от годината. В противовес на другия голям празник - Еньовден, в деня на лятното слънцестоене - най-дългият ден в годината. С приемането на християнството и неточния календар, празниците се "нарояват", защото за българите е било важно и отстоянието на един празник от друг.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пасков и серафима 54 Нямам нищо общо с хората, за които сте ме взели. Пиша на "Ви", поради полученото добро възпитание и за да подчертая невъзможността да се познаваме. Не "рева на мо,де,раторите", а им помагам да си вършат работата :) Има много начини да ме "засегнете", без да употребявате нецензурни изрази. Въпрос на ниво. Или на липсата му :)
47
2
 
0
 
! Отговори
Пасков и серафима преди 2 години
Серафимов е католик и много мрази Коледа, както всичко свързано с предхристиянското минало на българите. Не го съдете строго. С Пасков ветеринара са много мазни, говорят Ви на Вие и като ги засегнете реват на мо.де.раторите.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q 52 За мен е очевидно, че "работите" тррол. И, тъй като трролове има само в Русия и в България, си задавам въпроса дали сте просто чужденец и ни обиждате с безразличие или сте българин, лишен от чувство за родова принадлежност. Ето, така оценявам хората - по действията или бездействията им.
45
1
 
1
 
! Отговори
Q преди 2 години
Това за Вас от значение ли или Вие оценявате хората по народност ...?До # 50
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я пак? Кой празник няма нищо общо с българите? Коледа ли? Щото суровакането е празничен обичай.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q 47 Вие от коя народност сте?
42
0
 
0
 
! Отговори
дионис преди 2 години
Сурваките отминаха . Да се готви Трифон зарезан . След месец да зарежем . Дано ви стигне виното. Баххххахаха.
41
1
 
2
 
! Отговори
Q преди 2 години
44Но и ти хвърли "бисери"))),много фалш бе човек ...а самочуствието ти е на ниво (естествено без покритие).Ти знаеш ли откъде тръгва този празник към края на декември и защо...това което ги пишеш е фалшиво ..този празник няма нито общо с България и прабългарите...както и с християнството (това не се чете в Гугъл и Уикипедията-ТОВА Е САМО ЗА ИНФО..за да се приземиш малко(ако имаш сиво вещество в главата)).Няма да ти хвърлям бисери,щото няма да ти проумее главата ти .. .
40
3
 
2
 
! Отговори
Плясков и серафима преди 2 години
Аре цъкайте си минусите на воля. Един ден изневиделица Кукерите ще си върнат свещената земя на Българския Бог. Каквото е на Небето, такова е на земята. И тогава ще има много СироваКи. За едни фа си открият чакрите към Небето, за нехората - трепетликов кол, да не се прераждат повече по земите на Българите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мо.де,ра,тора. Видяхте ли как завършва коментар 45? Приятно ли Ви е да го четете?
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 39 42 Нищо не сме забравили. Просто много често сме под натиск, но лесно можем да се възстановим. Навикът на елините да обиждат другите народи, като си мислят, че така се самоиздигат, ги доведе до днешното им положение - целият свят да ги нарича с име, което те смятат за обидно. Всичко се връща. Не е проблем да са те обиждали, а - ти да си обиждал. Минавало ли Ви е през ум, трроле?
37
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Има генетични и антропологически изследвания по въпроса. Чети за Методи Попов, не се изказвай неподготвен.
36
2
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Абе като гледам днешните май са забравили що е държавност. Да вземем да ги пратим някъде за още 1000 години.И трак значи нещо като хайванин или прос т гърците така са се гъбаркали с мизи гети и другите .пелазги ли бяха .
35
3
 
4
 
! Отговори
За Плясков и Серафим преди 2 години
Хайде да хвърля малко бисери на свинете. Може и все някой да се замисли. Суровата КИ чрез дръвцето (може да е и трепетлика) се вкарва по гръбначния стълб на Орендата (Шакти, Врил, Кундалини) който го свързва с човешките чакри. Тотално древен български обичай. Правило се е не на 1и януари, а на 22и декември, българската Нова година. Тясно свързано с коледарите и кукерите. И както правилно отбелязва етнографа, със слънцето и небето, старата Българска вяра