С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Поевтиняване не е изключено, но не в близко бъдеще
Обновена: 1 яну 2022 22:01 | 1 яну 2022 21:06, Анисия Иванова
393

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината "Булгаргаз" да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

"След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват", сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

"Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи", категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни "Булгаргаз" обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

"Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ", смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: отоплениегазBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
7
 
8
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
ЗАМЕНЯМ КАМИОН С РУБЛИ ЗА РОЛКА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ - БЕЗ КАМИОНА
259
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12г. управление на Б.Б българите узряха, че безплатен обяд няма. Няма южен поток, няма пренос ,няма евтин газ. Има обещания от Брюксел .Сега има само една тръба 15.7млрд.газ за Сърбия, и ние имаме резервиран пренос 2.9млрд. годищно. Тази година ще предоговаряме с Газпром но не съм оптимист за една добра цена.Така,че утре 03.01. щом изтрезнеят българите да си направят сметка кой колко стаи ще отоплява!Пак гласъвайте за ПП ГЕРБ!
258
12
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
КРЕМЪЛСКОТО ДЖУДЖЕ ДЪРЖИ НАЙ-ВИСОКАТА ЦЕНА ЗА ДОСТАВКИ НА ГАЗ В БЪЛГАРИЯ
257
11
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ВНОСА НА РУСКА ГАЗ В БЪЛГАРИЯ
256
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната продължават
255
12
 
5
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
И 1000 съм готов да плащам! Тези пари отиват в Русия и с тях Президента Путин осигурява световният мир. Така че всеки е длъжен да даде свяот дял и няма място за мрънкачи!
254
3
 
11
 
! Отговори
Ако някой... преди 2 години
...топли две стаички на газ за 200 лв/мес, това означава, че поне с 60% от тази енергия топли околното пространство, а не стаите! Съшият този мозък няма как да осъзнае, че повишение на цената с 30% не може да вдигне сметките с 50....Мозъчен проблем, следователно!
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 300"Европейците купуват и плащат на нормални цени енергията ..." - Ц. Всички европеидни про'стаци плащат двойни и петорни цени на енергията.
252
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 289"бЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПАТРИОТИЧНИ ПРАВИТЕЛСТВА ПЛАЩАМЕ ДАНЪК МОСКВА" - ц. Пращаш европеиден данък за про'стотията си на брюксел. Ама си про'ст да го вденеш.
251
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Цената на газта у нас е резултат от слугинажа на европеидите към началниците в Брюксел. Това е факт.
250
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 283"... ама ти вземат 120 лв само за отоплението" - ц. Брюксел, чрез слугите си европеиди от герб ти взима 120-те лева.
249
5
 
11
 
! Отговори
северозапад преди 2 години
Младите завити под юргана и работещи в къщи без парно може и да подобрят раждаемостта и Кирчо и ококоления да се хвалят с успех в демографската криза ,ами пенсионерите се чудя как ще се сгреят .
248
2
 
7
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
И Увеличението на пенсиите е цели 4 процента!... Къде по трасето се загубиха останалите 9-10%
247
6
 
4
 
! Отговори
С ПЕНСИЯ ОТ 300-лв.. преди 2 години
НАПРАВО СИ ОТИВАШ НА СЕЛО ДА СИ ПРАВИШ ТКЗС....ЩОТО Е НАЙ ЕВТИНО И ШЕ ИМА ОЩЕ , ОТ КЪДЕ ДА СИ КРАДНЕШ.....!
246
11
 
11
 
! Отговори
БРАВОС преди 2 години
Структурите на ББ още дълго, ще доят народа по всички възможни начини!!!
245
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посрещнахме Новата година със всякакви увеличения,ПП начело с РР мислят за хората. Браво на тях!!Живейте и мислете позитивно!
244
7
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Путин предупреди ЕС - пичове и пички , не правете тока и газта борсова стока , ще се оскъпи от посреднически мафиотски фирми , оставете енергията както доставяме в Европа - на договор за време .В ЕС и ЕК има хора за Затвора и СЪД .Европейците купуват и плащат на нормални цени енергията , само ние тарикатите от ес се клатим един друг .
243
4
 
9
 
! Отговори
ДЕ преди 2 години
Спираме да послзваме газ и от недостиг ще стане в излишък и готово, но това трябва да напеавим всички...и тогава Булгаргаз ще хапнат дръвчето...
242
7
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
С песен да посрещнем нови избори с; Славчо,Кирчо,Радева,Мая- Пчеличката, целия "хор" на Черепов и Решетникова!
241
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната дойде. Урааа другари.Добре, че е 10 градуса навън, че и 300 лева няма да стигат за отопление на 2 стаи.430% увеличение за 9 месеца.