С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Поевтиняване не е изключено, но не в близко бъдеще
Обновена: 1 яну 2022 22:01 | 1 яну 2022 21:06, Анисия Иванова
393

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината "Булгаргаз" да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

"След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват", сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

"Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи", категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни "Булгаргаз" обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

"Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ", смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: отоплениегазBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
8
 
! Отговори
по колко преди 2 години
квадрата стаята?
239
4
 
17
 
! Отговори
С ПЕНСИЯ 300 ЛВ преди 2 години
Кво правим студ,глад и мизерия б а си живота Киреиии
238
7
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Да напомня ли как имахме дългосрочен изгоден договор с Газпром, който един ckот с тимберица като компир развали и дори се хвалеше с това? Докога ще търпим жив тоя угоен наглец, заради който нямаме и Втора атомна? Да бъде заловен, изтeзаван, докато не изпее къде е всяка стотинка открадната държавна пара, а после да бъде завлечен на дръвника !!!
237
8
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 години
Българите искаха богат и лесен живот, затова скачаха и то преди тридесетина години. Свободата ни беше подарена (от Горбачов) както казва Левски `да я поднесат на тепсия`. 45 години не скачаха българите против соца като чехи, унгарци, поляци, защото знаеха, че не стават за капиталисти. Другаря Борисов нали е със всички приятел, що не докара всякаква евтина газ?! Защото е лаладжия Борисов, затова само беше бла-бла-бла.
236
14
 
8
 
! Отговори
ябадабаду преди 2 години
Слагайте климатици,не разбрахте ли че отоплението на климатик излиза най евтино!
235
5
 
16
 
! Отговори
до 282 преди 2 години
До Анонимен вярно че ни го забиха по-голям от Боковия но неговия беше картофен банкянски а тенхния е квардратен харвардски.Да ви е честито
234
2
 
13
 
! Отговори
Потребител преди 2 години
Горките топлофикации, живи да ги оплачем! С някаква подкрепа за домакинствата които са инвестирали в газификация? Или ще бъде както винаги... Да го ду***ст бедните!
233
6
 
9
 
! Отговори
бг преди 2 години
бЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПАТРИОТИЧНИ ПРАВИТЕЛСТВА ПЛАЩАМЕ ДАНЪК МОСКВА
232
9
 
9
 
! Отговори
ЩО, БЕ.... ХАХАХААА преди 2 години
РУСКИЯ ГАЗ ВЕЧЕ НЕ ВИ ЛИ ТОПЛИ, БЕ ДРУГАРЕ.... ХАХАХААА....ЩО ДА Е СКЪП..... ХА, ХА... НАЛИ Е "БРАТСКИ"------ЗНАЧИ, ТОЧНО ТАКА ТРЕБВА. "ДА ВИ Е СКЪП----НА СЪРЦЕТО И ДЖОБА".... ХАХАХААА
231
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продължаваме промяната. на цените. кирчо и кокорчо. запазена марка. харвардските ментета, най добрите ментета на света.
230
3
 
15
 
! Отговори
Промяна преди 2 години
Нали това искахте - да сте бедни.
229
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безхаберното правителство на Кирил Петков доведе България до катастрофа (((
228
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 години
До След преброяването - За фалшивото Преброяване 2021` си прав(а), но какво е нормално и правилно тук? Не е описано всичко, даже много незаконни постройки стоят от години и не са описани. Ще има опразване на джобовете, но не за всички...те така...
227
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ok да кажем ,че на ПП им трябва време , но защо преди изборите говореха как мин.заплата се вдига с 110лв от януари,пенсиите вдигаха майчинството и куп други лъжи ,а накрая ни го забиха по-голям и от Боковият"=>Ами защото Киро ви излъга,че не е канадец,но вие казахте,е какво толкова, да не е първия нарушил Конституцията и отидохте и гласувахте за един Л-Ъ-Ж-Е-Ц.И сега ревете защо лъжеца ни излъга.Ами защото е лъжец,сърдете се на себе си ако сте очаквали,че изведнъж е станал честен
226
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта у нас е резултат от слугинажа на европеидите към началниците в Брюксел. Това е факт.
225
5
 
13
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
АБЕ НЕМА ЛИ ЧАЛГАРО ДА НАПИШЕ НЕКАКВА ПЕСЕН ЗА "ПРОМЯНАТА".. КАТО ОНАЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТА.... ХАХАХААА.... ИЛИ НЕМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ПЛАЩА.....???!! - -
224
1
 
23
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Когато си на газ поне имаш избор да топлиш или да не топлиш. Когато си на топлофикация избор няма. Плащаш едни юнашки сметки въпреки, че 5 години не си влизал в апартамента си.
223
4
 
15
 
! Отговори
След преброяването преди 2 години
Ами, след фалшивото преброяване, нормално. Описаха си хората имущество и заплати и след анализ на данните се установи, че може още да се скубе от това племе :Д Има накъде явно, ножът не е дококала още.
222
5
 
11
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ.... преди 2 години
КЪДЕ СА СЕГА ЧАЛГАРО И ТОШКО АФРИКАНСКИ... ДА МИ ПОПЕЯТ ЗА"ФЕРАРИТО С ЦВЕТ ЧЕРВЕН".....ЩОТО У ПАНЕЛКАТА МИ СТАНА ГОЛЕЕЕМ КЛИНЧАР...??!!
221
7
 
6
 
! Отговори
Имам... преди 2 години
...чувството, че един м.а.з.е.н., но пък за сметка на това с жестоки психологически проблеми, Боковски ***, се е докопал някак си в лудницата до клавиатура и някой път е ту странджата, друг път пък майора, трети път е наполеон, абе и на него не му е лесно , съжалявам го вече този болен човек ;( , не за друго ами покрай него и санитарните не могат да празнуват Нова година като хората...