Влезе ли македонизмът с РС Македония в ЕС, душа да ни е яка

В основата си македонизмът означава омраза и отричане на българското
2 яну 2022 22:12, Елка Василева
307
Влезе ли македонизмът с РС Македония в ЕС, душа да ни е яка
Снимка: архив, БГНЕС

България желае и е заинтересована Република Северна Македония да влезе в Европейския съюз и двете държави да бъдат заедно част от общото европейско пространство.

България обаче не бива да се съгласява заедно с РС Македония в Европейския съюз да бъде допуснат и македонизмът. Защо?

Още по темата
Македонизмът е политическата доктрина, наложена след Втората световна война в Социалистическа република Македония и нейната същност с няколко думи е: понеже населението във Вардарска Македония няма как да се обяви за сърби, а Белград не желае то да остане българско, затова ще има македонска идентичност и самостоятелна македонска нация и език.

За налагането на всичко това се обявява „война“ на всичко българско, налага се омраза към българите като към долно качество хора, децата още в училище учат, че българите са фашисти, татари и насилници, използва се подмяна на историческите факти. И както казват сърбите, милом или силом македонизмът бива наложен в Македония.

Сегашното население на РС Македония има пълното право да се самоопределя както желае. Това обаче не означава, че българското в Македония допреди Втората световна война може да бъде отричано и заличавано, че България трябва да си затваря очите за фалшифицирането на българското културно-историческо наследство.

България също така трябва категорично да продължи да настоява да бъде преустановено използването на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии в РС Македония.

България, естествено, трябва да защитава и да изисква спазване на правата на своите граждани в РС Македония, които открито изразяват българската си идентичност.   

България просто настоява РС Македония да спазва и да изпълнява двустранния договор, подписан през 2017 г., като по този начин историческата истина да бъде призната в Скопие, да има промяна в учебните програми, спиране на езика на омразата, защита правата на македонските българи, прекратяване на кражбата на история.

Поне от няколко години България ясно формулира какво за нея е важно да бъде факт, за да може тя да даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС.

Не се видяха обаче никакви конкретни стъпки от страна на Скопие в посока изпълнение на исканията на София. Напротив – македонски политици се впуснаха в европейска офанзива да убеждават отделните столици в собствените си твърдения и да търсят подкрепа от тях.

РС Македония не предприе действия, които поне да намекват за желание за кооперативност по отношение на България – така и недостроената жп линия до границата с България е само един от многобройните примери. Не можеш да работиш с някого, когато той не желае това – не можеш да имаш, образно казано, пряка въздушна линия София – Скопие, ако София иска да изпраща самолетите натам, но Скопие не желае да ги приема.  

С други думи, България като страна-членка на ЕС ясно заявява условията, които РС Македония трябва да вземе предвид, за да продължи да върви по пътя си към членство в ЕС. Последната обаче се държи като страната, която може да диктува условията и правилата на „играта“. Така страната-кандидат иска да не се съобразява правилата, изработени в Европейския съюз. А едно от основните правила е в Евросъюза да не се внасят неразрешени двустранни въпроси.

Ако България се съгласи РС Македония да влезе в ЕС с досегашната си македонистка политика, която в дълбоката си същност гази и мрази българите и българското, това може да доведе в бъдеще до сериозни проблеми между две евентуални страни-членки на ЕС.

Един от възможните проблеми е евентуално настояване, което може да дойде от самата РС Македония или чрез ОМО-Илинден Пирин, за някакво „македонско малцинство“ в България. Спомената организация е сепаратистка, финансирана и подпомагана от чужди служби. Тя все още е активна, макар че е забранена от българския Конституционен съд.

При сегашната настървеност пък, с която македонските политици бранят своя „поглед“ върху историята и културата, какво ли би могло да се случи, когато двете държави станат равноправни членки на ЕС – какво ли ще се преподава на учениците от двете страни на настоящата граница? И може ли да се случи учениците в София, Пловдив, Варна, Бургас, Скопие и  Охрид да трябва да учат, че Св.св. Кирил и Методий са македонци, създали македонската азбука, че Самуил е македонски цар, че ВМРО, Гоце Делчев, Даме Груев са македонски герои, нямащи нищо общо с България и още, и още?

Досега София многократно е доказвала пред Скопие своите приятелски чувства – България първа в света призна независима Република Македония, България помагаше на Македония по време на гръцкото ембарго, България вложи огромна енергия по време на председателството си на ЕС през 2018 г., за да изведе на преден план разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, включително РС Македония и т.н.

България обаче не може да си позволи нейни основни ценности да бъдат поругавани и потъпквани. В рамковата позиция на България, приета от Народното събрание през 2019 г., е записано, че „България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на антибългарска основа. Пренаписването на историята на част от българския народ след 1944 г. е сред стълбовете на антибългарската идеологическа конструкция на югославския тоталитаризъм“.

Така че от самата РС Македония зависи да направи крачките, необходими за приближаването ѝ към ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МакеАйде като пишуваш за маке знаме, да ни покажеш кое ви е знамето - не е това с вентилатора на него и червено а това, на което пише Свобода или смъртъ. Разбра ли безсрамнико кое ти е знамето? това, което го е веял гоце делчев а не това, което ви измислиха титовистите хървати. Вентилатор на царски червен фон...
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНИЗМЪТ Е ЛЪЖЛИВА ИДЕОЛОГИЯ, КОЯТО КРАДЕ ГРЪЦКА И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ПРИСВОЯВА БЪЛГАРСКИ И АЛБАНСКИ ГЕНОФОНД И ОБСЛУЖВА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, КОИТО РАЗЧИТАТ НА СЕПАРАТИВНИТЕ ДВИЖЕНИЯ ПО СВЕТА, ЗА ДА ОТСЛАБЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ЧРЕЗ СЪТВОРЯВАНЕ НА НОВИ """""НАЦИИ""""". ТОВА Е ЕДНА АНТИНАУЧНА И БЕЗЧОВЕЧНА ИДЕОЛОГИЯ КЪМ САМОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, КАРАЙКИ ГО ДА СИ ЗАБРАВИ ДЕДИТЕ И БАБИТЕ И ТЯХНАТА ВЯРА БЪЛГАРСКА!!!!!!!!!
232
0
 
1
 
! Отговори
маке лъжците преди 2 години
До МакебЕЗРОДНИКО, ДРЕВНАТА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА НА ФИЛИП Е БИЛА НА ЮГ ОТ ДНЕШНАТА ВИ СЕВЕРНА КОРЕЯ, КАКВО СЕ ПРАВИТЕ НА ТОЛКОВА АНТИЧНИ БРЕ? КАКВО КРАДЕТЕ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, КАТО ТОЙ Е СЛАВЯНИН ОТ ЧЕХИЯ, ПРАТЕН ОТ КНЕЗ БОРИС ДА ВИ УЧИ НА ЧЕТМО И ПИСМО? Ако не сте български славяни за чий ще идва Климент да ви учи на славянски език и писмо, щеше да ви учи на гръцки...и в маке форума кайгана ни блокират защото сме писали на български, абре кьорпаци теб некой блокира ли те тук,всички ти разбираме
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България също има прикрити македонисти, това са тези, които лансират антиславянската и антипрабългарска теза за произхода на България, те твърдят че сме траки, и така логично обосновават македонистките лъжи. ТАКИВА ЛЪЖЛЬОВЦИ ИЛИ НЕКОМПЕТЕНТНИЦИ СА ПЛАМЕН ПАСКОВ, СПАРОТОКК И КОМПАНИЯ... ТЕХЕН АЙДЪЛ Е ПРОХИТЛЕРИСТКИЯТ УЧЕН МЕНТАК *** ЦЕНОВ, КОЙТО Е ЛАНСИРАЛ ЧЕ СМЕ НЕМЦИ И ДРУГИ ГЛУПОТЕВИНИ! ЕТО ТОВА Е НАЦИОНАЛНОТО БЕЗСРАМИЕ!
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е, че и на запад се леят пари, вероятно от Северна Македония, за да се прави антибългарска пропаганда. Така например 40 процента от населението в тази държава е албанско, в същото време е повече от ясно, че албанците са истински наследници на древното балканско население, а някакъв швейцарски институт прави изследване и цитирам "заключува, дека 30 процената от населбата во Македония е с античко потекло". АМА МРЪСОВЕТЕЕ НЕ КАЗВАТ С КАКВИ ИМЕНА СА ИЗСЛЕДВАНИТЕ? ЕЙ ТАКА ЛЪЖАТ!!!!!!!!!!!!!!!!
229
2
 
2
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Петко, мога да ти препоръчам учител по български език, много е добър.
228
0
 
4
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Петко е поредния турчин, който се опитва да се прави на българин. Толкова си "начетен", че даже не си успял да разбереш, че думата "хаир" не е на български.Османец неизживян, първо научи български, после се пробвай отново в български веб форуми. Глупостите, които си наредил няма нужда изобщо да ги коментираме.
227
7
 
5
 
! Отговори
петко преди 2 години
Докато в България вирее омразата, а не любовта, докато се правим на велики, на 4 морета, докато тайно всеки мечтае за Солунската митница, докато власта е в плен на хитлеровата химера-един народ, един фюрер-няма да видим хаир. Защо се правите на умрели лисици-че в Пиринска Македония нямало МАКЕДОНЦИ? Иска ви се някак си С.Македония да стане българска. Нали вече ни видяха сеира македонците 1941-1943 г. Блажени мечти по Сан Стефанска България.Това българско племе няма да порасте никога.
226
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро Шиптерския Вилает, ще е част от ислямка държава на САЩ, макетата пак ще са бежанци, ние този път сме подготвени, имаме жилища за 10-11 милиона а сме само7.
225
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дане Янев
224
7
 
11
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Да, ама не. Ако некои хулигани од некои бг фудбалски клуб го изгорат мк знаме, треба ли ние да го обвиниме целиот бг народ? Ако некоа пиана будала еднаш во 10 год. троши некои мк паметник в Блгариа, треба ли да ве обвиниме? Журналисти од двете страни можат да пишуваат што сакаат, *** е демократиа. Сигурно не верувате дека секои ден ние правим нешто злобно против вас. Или толку многу ве лажат ?!?
223
9
 
21
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Имам един важен момент. Може в народа на РСМ да няма омраза към нас, само че ние това няма как да го забележим в момента Ние виждаме как населението се забавлява у вас, като гори нашето знаме. Чуваме как редовно трошите паметници у вас където има имена на българи. Редовно излизат журналисти по вашите вестници и списания и ни обясняват обстойно, че не желаят да имат никакво общуване с българите. Е как да ви вярваме тогава, че не ни мразите?!
222
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама и245 е прав ,в обикновените македонци омраза няма , освен някои платени крайни елементи , всичко е държавна политика на сърбоманите
221
9
 
25
 
! Отговори
До Маке 245 преди 2 години
Е като не ни мразите защо отричате съществуването на българи в северна македония, като *** 200 000 с наши паспорти измежду вас? Ние ли разпространяваме омраза като определяме някого като "татари"? Какво общо има фашизма с България? Кога в България е имало фашистко правителство? Кога сме налагали фашизъм някъде? Това, че сме били съюзници с фашистите и нацистите не ни прави такива! Вие като сте били съюзници със сърбите опитали геноцид над косовари вие геноцид опитвали ли сте?
220
24
 
13
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Спрете да лажете хората в Блгариа дека македонците ве мразат. Кои има интерес од такива неверни статии?!? Само ширите омраза.
219
6
 
14
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Гоце, ти нищо, наистина нищо, не знаеш за славният народ на българите. Защо? Не знам. Не е тук мястото да ти попълвам пропуските в тази област. Само някои неща като помощ за ориентация ще ти дам. Българите са народът, който няма страх от никого. Българите са справедливи. Българите са горди с името си. Българите мразят робството. Смени си източниците за информация. Явно те те лъжат.
218
8
 
13
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Гоце, има една много хубава българска поговорка - "Каквото почукало, това се обадило". Тя е подходяща за отношенията ни с РСМ сега. Както не е трудно да забележиш, всички в ЕС ни питат какво мислим за вас и ние им казваме какво мислим. Поради тази причина РСМ не е започнала преговори за присъединяване към Съюза. Няма никакъв проблем за нас след като не искате да имате нищо общо с нас. При тези обстоятелства не можем да се съгласим да почвате преговори със Съюза.
217
7
 
12
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Петре, това да не е твоят личен форум, че искаш да ти се отчитам откога съм в него? Нещо друго освен лични нападки ще ти роди ли главата? Ти си типичен представител на твоят народ. Благодаря ти, че беше откровен с нас българите. Ти блестящо доказа, че нямаш нищо общо с България и българския народ.
216
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не желае и не е заинтересована Република Северна Македония да влезе в Европейския съюз и двете държави да бъдат заедно част от общото европейско пространство.
215
7
 
8
 
! Отговори
msm преди 2 години
Тия тъмнооки и тъмнокоси люде от македонския край са всичко друго, но не и славяни. Справка - славяните са светлокоси, светлооки и червендалести, високи и леко наднормени ако им барнат у гените на македонците, то ще излязат от там предимно елени, прабългари, власи и албанци . Едното от пра-българските племена в средата на 6-ти век се разселва точно в тази територия! Да ви е честита Новата 2022 година!