2021 г.: Бедните обедняха, богатите станаха по-богати

Разслояването в обществото станало по-драстично
188
 2021 г.: Бедните обедняха, богатите станаха по-богати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“Голяма част от хората обедняха. Видяхме, че депозитите до 5 хил. лева намаляха. Но, ако погледнем в сегмента на средната и високата класа, ще видим, че забогатяхме. Разслояването в обществото стана по-драстично“, коментира пред БНР икономистът Тихомир Тошев.

Още по темата

Според него винаги през декември харчим повече, отколкото сме планирали, така че при повечето българи има труден януари и февруари.

"Голяма част от българите избраха да празнуват по нашите зимни курорти. Като цяло хората, които напуснаха България, бяха по-малко", посочи Тошев.

"През изминалата година имаме абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране. Малко над 5 млрд. са изтеглените ипотечни кредити през 2021-ва. Най-много хора изтеглиха потребителски кредити за ремонти и смяна на обзавеждане в дома", каза той.

"Очакваме тенденцията на ръст на цените на недвижимите имоти през годината да се запази. Имаме превес на купувачите – малко хора искат да продават, а много да купуват", обясни икономистът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За ваше сведение никой нищо не ми е давал и не ми дава, а и не искам да ми дава. Нищо не съм взел, дори и от родителите ми, така че, по-кротко. Бързате да обиждате хората без и никакво понятие да имате за тях. Научете се да спазвате добрия тон, всеки има право на мнение и както виждате аз говоря общо, без да обиждам когото и да е от форума.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз не обеднях! А не съм богат и определено не бях богат преди 3 години. Имам 60 000 лева в банката, готои за инвестиция и още около 400 000 в портфолиото. Богат ли съм? Ами не - не мога и една нова S класа да си купя, без да разпродам всичко. Ама знаете ли какво? Добре съм!
142
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това е така поради злата човешка природа. Богатият иска слуги в прекия и непрекия смисъл. Кой сменя памперсите на стара Европа в масовия случай, кой изнася суровини, кой изнася и човешки материал и тъй до безкрайност. Затова струват, правят, хиляда измислени причини да има беднотия и зависим народ. Трябва да има някакъв хибриден ред между капитализъм и комунизъм и да спре с този слугинаж, но как?
141
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всички кризи се предизвикват за да се отнемат парите на хората и концентрират в тесен кръг. Последните няколко обаче удариха яко по средната класа. Явно целта е постигане на общество подобно на комунизма, само че вместо партиен елит управлява финансов. Всички останали са бедни, средна класа няма.
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то винаги така е било откакто има хора на тази Земя и винаги така ще бъде докато има хора на Земята.
139
2
 
6
 
! Отговори
Продължаваме Промяна преди 2 години
Продължаваме Промяната която започна с ПЛАНдемията!
138
2
 
8
 
! Отговори
Това винаги преди 2 години
е било част от капитализма, пазарната икономика и свободния свят. Всеки световен проблем само задълбочава границата между бедни и богати. Законите се пишат от и за богатите, а тяхната цел никога не е била и няма да бъде защитата на бедните. Богатите нямат интерес бедните да стават богати.
137
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това е смисъла на капитализма,малко хора да контролират и обират труда на многото,без да им позволяват да са независими.Затова трябва винаги да са в недостиг и да не им се позволява автономен,независим живот,трябва непременно да работят за някого,който да ги управлява
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
MONEY MAKE MONEY ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ ПАРИ ПРИ ПАРИ ОТИВАТ, КОЕТО ПОТВЪРЖДАВА ЗАКОНА НА НЮТОН ЗА ГРАВИТАЦИЯТА. НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ОБРАТНОТО?!! КАПИТАЛЪТ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЕВТИНИ БАЧКАТОРИ В ИЗЛИШЪК, ТАКА ЧЕ ЩЕ ВИ СТОПЯТ МАЗНИНКИТЕ!!!
135
1
 
26
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Нищо ново, това беше целта на занятието, не знам какво учудващо има. Искат да ни оставят без пари и да сме вечни роби без право на избор.
134
1
 
20
 
! Отговори
Градски селянин преди 2 години
До Илиян Кой насила кара хората от селата да одят и да се натискат по София и по Моловете? Определено сами хората сами се насилват да ходят по големите градове вместо да се занимават със земеделие и животновъдство по селата. Държавата ни е в основата си селска и това трябва да е заложено в основата на икономиката и да не е срамно да си селянин на село вместо градски селянин на кредити и заеми и постоянно без достатъчно пари липси и лишения.
133
4
 
12
 
! Отговори
А сега де...2022г. преди 2 години
С 255лв . моята пенсия и 15 000лв заплата на президентът се вижда промяната...
132
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Промяната е факт! Хаха
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли?
130
0
 
6
 
! Отговори
@138 преди 2 години
Чакаш да паднат цените в студентски град, а аз пък те съжалявам, че трябва да си плащаш за секс със средностатистически девойки (нищо против тях, аз самата съм също не по-добра). Жалко, жалко...
129
1
 
3
 
! Отговори
до 124 преди 2 години
Ама ти не гледай брутното заплащане 1400лв на Лидл.Има данък осигуровки,а цените на храните са същите,на горивата и тока също,даже там е по-евтино от тук за храната.Ако имаше инвеститори в България и прииждат работници да работят тук съм съгласен с теб,но е точно обратното.
128
9
 
6
 
! Отговори
Баровец преди 2 години
Точно така трябва да бъде !!! Очаквам с нетърпение да обеднеят обикновените хора и да паднат цените за секс услуги в студентски град.
127
1
 
27
 
! Отговори
А добър ден преди 2 години
Нали това беше идеята на Ковид кризата.
126
4
 
28
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Нали за това ви спретнаха пЛандемията и "мерките" - да ви избият, но да мислите, че е за ваше добро. Ще измрете от глад, щото нямате пари за храна, но пък ще сте маскирани и защитени от смешния вирус - уплашени и затворени по домовете си и нищо не правещи, за да защитите правата си и свободата си.
125
4
 
9
 
! Отговори
Поп Нафарфорий преди 2 години
Комунизма вече отмина като неуспешен опит. Дори при комунизма има Вожд неговото семейство и приближените му хора пак е имало върхушка и ЕЛИТ на богаташи. СЕГА В НАШИ времена хората още НЕ СА СЕ ОЧИСТИЛИ мозъците от това равенство внушавано от комунизма. Хората не са и не могат да бъдат равни. Трябва да го осъзнаят хората демокрацията също не е равенство. Има касти / класи и винаги е било така. Хората трябва да си знаят че не са равни има елит и обикновени хора които трябва да са бедни работливи