Германски антиваксъри намират пристан по българското Черноморие?

„Шпигел“: Там те си възвръщат частично ограбената им свобода
4 яну 2022 09:23, Елка Василева
162
Германски антиваксъри намират пристан по българското Черноморие?
Снимка: архив, БГНЕС

Българското Черноморие се превръща в бастион на антиваксъри от Германия, пише „Шпигел“. Противници на ваксините и на COVID мерките откриват в България място, на което могат да си възвърнат частично ограбената им свобода.

Германци, които са против антипандемичните мерки и ваксините, масово бягат в България – с такова впечатление остава читателят на обширната статия в последния брой на германското списание „Шпигел“, пише Дойче веле.

Ахелой – бастион на германски антиваксъри?

Статията привежда и примери, които обаче трябва да се интерпретират предпазливо. Във въведението към статията четем: „Германски антиваксъри са намерили убежище в почивни колонии край Черно море: там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти.“ Според автора Валтер Майр германците смятат да останат в България.

Още по темата

Журналистът е посетил техния „бастион“ в Ахелой – жилищен комплекс на име „Шато Ахелой“, пред който били паркирани многобройни автомобили с германска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа „Телеграм“, която се казва „Германски изселници в България“ и вече обединява 2500 души, научаваме от статията.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от „Шпигел“, че в „Шато Ахелой“ живеят около 60 души – съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в „Телеграм“ Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него медийната система в тази страна била „лъжлива и лицемерна“ и трябвало да бъде „унищожена“.

Авторът на „Шпигел“ отбелязва, че, без да привлича много внимание, германското антиваксърство се групира в „Телеграм“ и потегля към България – „бедняшката колиба на ЕС“. Там германските емигранти купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание на Черноморието – между Бургас и Варна.

В „Шато Ахелой“ наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно, а германската общност вече си има и новосъздадени традиции. Например всеки вторник да се събира на брънч в хотел „Прованс“, и да си запълва времето с фалшиви новини от родината – например, че всеки момент щели да затворят аутобаните, за да не могат хората да пътуват между отделните провинции.

Германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват, че мнозинството българи също „освежаващо“ споделят това недоверие. Страната е рехаво населена, а властите са по-скоро мързеливи, така че тук спокойно можеш да останеш незабелязан, споделя германката Урзулина. Животът с коронавируса в България е кротък, в ресторантите на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти, а у германските емигранти това създава усещането, че са си върнали малко свобода, четем в статията. Урзулина го формулира така: „Дистанция – нула. Локдаун или вечерен час – нула.“

"Това е проява на безотговорност"

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, пише Валтер Майр в „Шпигел“. Авторът е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: „То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите“, казва лекарят.

По-нататък в статията става дума и за консултантската дейност, която практикува един германец, бивш студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със съвети за успешен старт в България като „данъчно изгодна дестинация“, където човек без проблеми може да се сдобие с шикозна вила и да си кара поршето.

В края на дългия репортаж журналистът от „Шпигел“ отвежда читателите в друг бастион на германските емигранти и антиваксъри край Варна. Главното действащо лице на германската диаспора във Варна била българската туркиня Лени, която дълги години работила като учителка в Потсдам, а днес била „пътеводната звезда на всички желаещи да се установят в България“. Лени смята, че много хора в Германия са с „промити мозъци“, защото вярват прекалено на медиите. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, смятане, плетене и хлебарство. „В България човек живее, без да го поучават разни надзиратели и без да среща непрекъснато горди ваксинирани хора“, казва българската туркиня пред „Шпигел“.

"Не съм чувал за германци в България, бягащи от COVID мерките"

В статията става дума и за спонтанните групи за взаимопомощ, които са възникнали сред германците в България, както и за някои техни проблеми, част от които звучат доста странно. Например, че във Варна не се продавали истински коледни елхи. В интервю за списанието почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев казва: „В общи линии нещата у нас, в България, са по-кротки, почти никой не ти сканира зеления сертификат. (…) Лично аз обаче за пръв път чувам, че тук има толкова много германци, които са избягали заради коронавируса. Може би, защото те идват при мен единствено, когато им се случи нещо.“


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
ЖГ преди 2 години
До Ицхак Коен, ПловдивИмате право. Но..Сталин и Хитлер си поделят Европа през авг. 1939 г. Знаменитата фраза на Сталин, когато пита Рибентроп:"какво правите с евреите" Отговор: започнахме ги. Сталин: "Вие ги почнахте ние ще ги довършим". Проф.Божидар Димитров-малко преди да почине: Сталин е убил повече евреи и комунисти от Хитлер. Имам много добри приятели евреи от дълги години. Това те не го знаеха.
118
0
 
1
 
! Отговори
Патрик преди 2 години
Комшията ми живее в Германия от края на 80-те.Още миналата година той каза че в пенсионерските социални мрежи много се спряга България като най-добро място за живеене на пенсионерите с ниски пенсии.Ще видиш бум на германци които ще изместят руснаците по морето.Тази година като се видяхме той потвърди .Идват.Тук е рай за тях.Като се има на предвид че най ниската пенсия при тях е 1200 Е тук те се чувстват хора.Измежду тях има и неваксинирани но основен е икономическия фактор.Так че ставаме Германи
117
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора ще бягат насам, като победим медицинския фашизъм, не само немци!
116
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ваксър. Утре съм на протеста,а ти си сигурно с ускорителна доза.Пожелавам ти да посрещнеш 2023 г.
115
9
 
3
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Вместо да плямпате тук, отивайте утре на протеста на копейкин да ви видим колко струвате, мишкиии. Само давате акъл и сте недоволни от всичко, а реално сте един въздух под налягане. Жини!
114
0
 
3
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Мангъра шприхт Дойче аух,
113
0
 
9
 
! Отговори
Да идват преди 2 години
Натам предлагам да се изнесат всички ваксъри
112
18
 
1
 
! Отговори
Ицхак Коен, Пловдив преди 2 години
Нацисти и последователи на чудовището Адолф Хитлер, обгазил и изпепелил близо 7 милиона евреи! Това са тези сатани, които отказват да се имунизират срещу Ковид 19 и искат да ръсят заразата, за да продължава да убива евреи! Затова са се скрили във фашистка България! Смърт на фашизма, свобода на народа! Не на националсоциализма, убиец на невинни еврейски души! България трябва да плаща репарации на Израел и на евреите в цял свят заради този чудовищен антисемитизъм!
111
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
немски биэнесмени? не ставайте смешни, энсем ги много добре немските антиваксъри тук - това са хората които подкрепят АФД, холокоста, татуирани беэ моэък в главата. най-долната прослойка от немското население, беэработни, наркодилъри и социялно отхвърлени. да са ви честити!
110
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медии с подривна дейност, анти български агенти! Що не пишете за САЩ, и колко народ се изсели в свободни щати като Флорида, Тексас и др където хората могат свободно да дишат, да правят бизнес и да живеят! Калифорния, Ню Йорк, тия места са тотален провал!!
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости податавени лица всички са ваксинирани
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечти на разни брокери да си продадат застоялите морски обекти.
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пристан за тях у нас,ЗАЩОТО НЕМЦИТЕ КЛЕКНАХА ПЪРВИ КАТО ОВЦЕ ЗАЕДНО С ФРАНЦУЗИТЕ
106
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди спасявахме евреи, сега германци. Няма лошо - да работят , да учат български и да спазват Конституцията ни!!! Добре дошли от мен!!!
105
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ни изгавриха - наричат България "бедняшка колиба", кофти е да си българин.
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нормално да искат германците да се ваксинират... Те ги разбират тези неща... И аз нямам против да ги приемем, а да пратим ваксинирани тъмнокож в Германия. Четвърта доза и са дотам. После ще кажат, че е от омикрон рау сигма вълната.
103
15
 
4
 
! Отговори
асанчо преди 2 години
веднага връщате тези въшливи аборигени обратно.
102
1
 
41
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
Това е бизнес ! Пращайте ни не ваксинирани немци,а пък ние от тук ще ви пращаме ваксинирани шведи !
101
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм в едно , че тия германци ще се захванат нещо да вършат и ще научат български. И разликата от руснаците е точно в това. Нито сработят нито учат български
100
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да е вярно и все повече, и все немски бизнесмени да идват в България да развиват бизнес и да дават работа за да стане като Германия а там да останат бежанци, турци, араби на социалки