Омбудсманът поиска пенсионерите да получат писма за пенсиите

Възрастни хора се жалват, че нямат информация
27
Омбудсманът поиска пенсионерите да получат писма за пенсиите
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло Иванов, в която настоява пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии.

"Все повече граждани се обръщат с въпроси относно възможността да получат своевременно информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 г. Те изразяват притеснение от невъзможността да получат своевременно информация и при несъгласие или съмнение за допусната грешка, да могат да обжалват административният акт, с който се извършва това преизчисление. Притеснението е породено и от практиката на Националния осигурителен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните адресати, като тези разпореждания могат да бъдат предоставяни само след изричното им поискване“, пише проф. Ковачева.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 г., тя смята, че трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новият размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове.

Общественият защитник предупреждава също, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите искания за получаване на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.

"В тази връзка, с цел предотвратяване струпването на множество хора пред офисите на НОИ, а и за намаляване на административната тежест за гражданите, препоръчвам да бъде обмислена възможност за служебно изпращане на изготвените от длъжностните лица на НОИ разпореждания на всички пенсионери“, пише още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик - Не завиждам на инвалиди или на такива които се пишат инвалиди
22
0
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз живея в центъра на София. Близо до мен живеят в общинско жилище 2 ромки. 30лв на месец им е, които те не плащат, защото общината им ги поема, тоест живеят без пари. Всяка от тях взима по 360лв пенсия, 50лв интеграция, 120лв добавки, сега ги намалиха на 60лв. Взимат и 50лв вдовишки, на всеки 6 месеца по 500лв енергийни. Сега едната ще се пише придружител на другата и ще й плащат по 920лв на месец. Сметнахте ли им всичките пари? :))) И когато българин успее така да се уреди ми пишете :)))
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно. Всичко трябва да има писмена обосновка. Без нея не може да се процедира. Това си е законов акт на държавата и тя внася яснота в отношенията. Освен това без нея няма основа на която да се оспорва нещо. Приветствам. Това е движение напред към правова държава. На запад за всяко финансова промяна те уведомяват с хартиен носител или ел. поща, задължително. Браво!!!
20
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
И какво следва от това, че въпросните години се прескачат? Ще намалеят ли пенсиите на хората, или само си пишеш глупости? И на това устройство, което ползвам в момента, нямам възможност да проверявам никакви нормативни актове, така че си спести поученията!
19
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 17Ти се изкара по-голям специалист от експертите на НОИ... И защо никой друг не се е досетил за това нещо, след като е толкова очевидно? Що не обясниш как пернишки терористи ни облъчват от някакви антени, или беше друг тоя. ха ха
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2017, коефициета става. 1,1262018 коефициента става1, 1692019 коефициента става 1,2, ето за това тези години се прескачат
17
0
 
0
 
! Отговори
Пак до икономиста преди 2 години
Вече казах, че и с точките и запетайките да го напиша, пак няма да го разбереш.Един икономист борави със закони, подзаконови нормативни актове и дори да не е специалист по осигурително право, не е проблем да намери и анализира необходимата информация.
16
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Не можа ли по-ясно да го обясниш...?Искаш да кажеш, че преизчислените пенсии, няма да включват набраното увеличене през въпросните 3 години. И как така след като пенсиите все пак са нараснали с някакъв процент, бил той и не по швейцарското правило? Не вярвам в НОИ да са направили такава глупава грешка...
15
1
 
1
 
! Отговори
Пак до икономиста преди 2 години
Видях по-долу, че пращаш някого на преглед и се изкушавам да ти напиша основанията за увеличенията за 2017,2018 и 2019, и защо сега не са включени,но се съмнявам, че ще разбереш, а по това време не ми с влиза в спор с такива "икономисти".И аз съм от потърпевшите, затова първото, което направих е да разбера причината.Лека подсказка - свързано е с осигурителния стаж и причината не е в размера му.
14
0
 
3
 
! Отговори
До икономист преди 2 години
Взими последното пенсионно разпореждане, от 01.01 2012 г. внимателно го прочети и ще видиш, че след изчиленито с 1.35, следва преизчисляване, което скача на 2020 г. ипосле на2021 г,, но предните години ги НЯМА, ако примерно се е пенсионирара 2011, има 2012,2013, 2014 2015 2016.... и после скача на 2020, 2021, т. е. 2017,2018,2019, ги НЯМА, обяснението на НОИ е, че те са били преизчислени по друг член, но в КСО е записано друго
13
0
 
3
 
! Отговори
До икономиста преди 2 години
Поразрови се малко в официалния сайт на НОИ и ще разбереш,.че за въпросните години НЕ е прилагано швейцарското правило за индксации. Дълго е за обяснение, но официално ще обяснят, че няма грешка.Според мен трябва да излезе Мика АритметИка да мига на парцали, защото тя ги надроби тия.Икономистката, пропуснала аритметиката за трети клас.
12
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 12Как така са били по друг член? Нищо не ти се разбира... Майка ми се е пенсионирала преди 2017 година, и за целия период от тогава до сегашното преизчисление, винаги си е получавала индексациите по швейцарското правило. Сега дали са били отразени в системата на НОИ, е съвсем друг въпрос...
11
0
 
3
 
! Отговори
msm преди 2 години
Всяка година с платена осигуровка за пенсия, заслужава да получи пенсия от момента на настъпване на възрастта за пенсиониране! Всеки гражданин с досие за платени осигуровки за пенсия, при настъпване на възрастта му за пенсия трябва да получи без забавяне и редене на опашки за оформяне на документи - пенсия, като бъде надлежно уведомен от НОИ за размера на пенсията и начините за получаване!
10
0
 
2
 
! Отговори
До икономист преди 2 години
Вземи пенсионнто разпореждане на който и да е пенсиониран преди 2017 и ще видиш, че 2017,2018,2019, просто ги няма..... според НОИ те били по друг чл., но.... според КСО цитирам пак "..... след което тя се ОСЪВРЕМЕНЯВА, ПРЕИЗЧИСЛЯВА И ИНДЕКСИРА съобразно нормативната уредба действаща от датата на отпускането до24 декември 2021 г.", а в осъвременените пенсии 2017,2018,2019 ЛИПСВАТ, защото, според НОИ те били по друг член!
9
4
 
3
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 8Човече, престани да ги пишеш тия глупости. Как така не са индексирани пенсиите за 2017, 2018 и 2019 година?Нали всяка година ги индексират по "швейцарското правило". То щеше да стане революция, ако не са го били направили през тези години. Все щеше да се чуе от някъде, при толкова много ощетени хора... Препоръчвам ти, да си направиш час по-скоро преглед при съответния специалист. И спри да подвеждаш хората!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Ковачева, баща ми няма пик да си го види в сайта на НОИ , а е и възрастен и не може да отиде до НОИ, а аз не мога да го взема, защото го дават лично , в цяла София има едно НОИ и там е лудница. Дано НОИ ги изпратят на хората
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаемата г-жа Омбудсман първо да обърне внимание в/у това, че пенсиите не са преизчислени съгласно КСО, където е записано :след като се преизчислят с коефициент 1,35 цитирам ".... След което тя се ОСЪВРЕМЕНЯВА, ПРЕИЗЧИСЛЯВА И ИНДЕКСИРА съобразно нормативната уредба действаща от датата на отпускането до24 декември 2021," сега преизчислените песии са само индексирани и така се губят 2017,2018,2019 г.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 4 и 6 няма да ги махнат,пръснете са от яд,хахаха
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 всички турски сериали и канали вън
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам Кантарджиев докога ще ни плашОстави нас минали сме през комунизма ми децата уплаши що за човек си да попитам дете да живее под стрес докога.Които иска ходи които не иска да прави каквото иска свят на демокрация