Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба

Има неяснота за изхарчените 9 млрд. лв. през последния месец на 2021 г.
5 яну 2022 12:34, Анисия Иванова
210
Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите планира базов дефицит от 3% за 2022 г., без да включва средствата за пандемията и енергийните помощи, където ще има най-големи разходи. Ако свършат възможностите за вземане на лесни дългове за прокарване на политиките на управляващите, може да се стигне и до увеличение на данъците. Ако иска да подпомогне бизнеса и нуждаещите се части от населението да посрещнат високите цени на тока, държавата трябва да спре с популизма и да предриеме дългосрочни, базирани на пазара мерки. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката и на държавната администрация, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

България не е харчила толкова като процент от БВП през последните тридесет години и като абсолютна стойност, каза Василев.

"Бюджетният дефицит е по-висок от катастрофалната 1996 г. - за останалите години България е имала или излишъци, или балансирани бюджети, или малки дефицити. Това е все едно да кажем, че едно семейство по принцип е фалирало, но без сметката за парно, ток, училището на децата и ипотеката, финансовото му състояние е сравнително добро."

Според Василев допълнителната актуализация през юни може да бъде само нагоре, дефицитът може да достигне 7%, а може да се очаква и увеличение на държавния дълг. Управляващите са наследили "забележително нисък държавен дълг", който сега е започнал бързо да нараства и след няколко години България може да стане "от ниско задлъжняла средно задлъжняла... Държавата след 1997 г. дисциплинирано намалява дълга като процент от БВП, за да може някой да дойде наготово, да опука парите за няколко дена и месеца и да казва, че това е хубаво."

Има сериозна неяснота в изхарчените 9 млрд. лв. от правителството през последния месец на 2021 г., каза Василев и добави, че за "поне 4 млрд. лв." няма информация за какво са изхарчени.

"Имало ли е обществени поръчки, кога са били обявени, инхаус ли са, в каква посока заминават парите и защо - не е ясно на цялото българско население, а и на Народното събрание. Това е било приумица на изпълнителната власт в последните дни на годината, както става всяка година - по същия начин критикувахме предните правителства, Борисов критикуваше тройната коалиция."

Разходване на суми от такъв мащаб са проинфлационни действия и в други години би бил най-важният фактор за повишаване на инфлацията, каза Василев.

"Политиката през последните месеци е раздаване на пари на който ги поиска... По-големият проблем е липсата на всякаква интуиция за бюджетна дисциплина.", смята той.

Според Василев е неправилно да се говори за икономическа криза, подобна на 2009 г. или 1996 г., въпреки пандемията и произтичащите от нея проблеми. "Имаме най-високия растеж за последните дванадесет години макар и на база 2020 г., една от исторически най-ниските безработици, нямаме рецесия, доходите растат всяка година от 1997 г."

Нива на инфлацията от 7%, макар и не ниски, не са необикновени за България, а и тя е "привнесена заради промяната на цените на световните суровини, както и голямото печатане на пари през последните две години", заяви Василев.

България ще има само изключителна полза и никаква вреда от присъединяването си в еврозоната. Правителството не е казало, че е против въвеждането на еврото, но е показателно, че не е обявило, че подкрепя това, каза Василев. "Закъсняхме много за еврозоната - Хърватия и Румъния ще ни изпреварят, а някой ден може и Северна Македония."

Ако продължава с "глупости като мораториуми или други неправилни намеси на пазара", правителството може наистина да предизвика енергийна криза с липса на ток. Василев припомни, че повишението в цените на енергийните ресурси е било очаквано още от лятото и не може да се използва извинението за печелене на време за подготвяне на мерки.

През годините КЕВР предлага увеличения на цените за битовите потребители, които са по-ниски отколкото трябва, като разликата се поемаше от бизнеса, напомни Василев. "Да се твърди, че увеличение от 11% на тока - при катастрофалното порастване на международните цени - едва ли не ще събори държавата е абсурд."

За да помогне на бизнеса, държавата трябва да либерализира пазара, да осигури алтернативни доставки на газ, нови мощности на ток от по-чисти източници, и да предприема дългосрочни мерки "на базата на пазарната икономика, а не на комунистически декрети... Ако държавата ще определя цените, значи живеем в Куба, а не в пазарна икономика в ЕС."

Погрешно е мораториумът да се представя като социална мярка, тъй като не помага на хората, които имат нужда.

Предложеното увеличение на цената на тока от 11%, което е много, много по-малко от пазарно необходимото, щеше да добави до 20 лв. към сметките на нуждаещите се домакинства, коментира Василев. Общата сума, която ще бъде използвана с този мораториум, ще е много по-голяма, тъй като ще се подпомагат "неенергийно бедните, които потребяват в пъти повече ток... В момента бедните плащат сметката на небедните."

"Епохата е популистка", каза Василев в коментар за почти единодушното приемане на мораториума в Народното събрание и за новото управляващо мнозинство.

 "Сега сме на етап "има само ляво" и ляв популизъм. Ако изобщо имаме някаква посока и някаква икономическа политика - аз не знам да имаме такава - тя не е тази, която бих искал да видя като гражданин."

"Не ми се иска през 2022 г., петнадесет години след приемането ни в Европейския съюз, да твърдим че България е една ултра бедна държава от Африка, която не може да си плаща сметките за ток... 90-те години бяхме бедни, сега не сме толкова богати колкото западняците, но сме по-малко бедни от преди.", допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този защо не е в затвора?!
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно дали ставаш за капиталист. Нашите капиталисти скубят здраво, а за да крадеш ти стига и добро комунистическо минало.
178
1
 
5
 
! Отговори
Дора преди 2 години
И с държавната помощ за нашите капиталисти сме като в Куба. Девиз на българските предприемачи: "Когато печеля, печеля само аз; когато губя, губи цял народ (защото ще ми компенсират загубите от бюджета)".
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До асвалто риос Как ли ? Ами Европейски правила . Евтиният ток се продава на борсата и газ ,петрол ....спотове и други демократични правила . Нали сме Европейци ?
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка нормална държава има регулация на пазара в интерес на хората. Ако държавата е единствен работодател - живеем в Куба.
175
1
 
5
 
! Отговори
обикновен преди 2 години
Бившият министър председател Стефан Янев подканяше министрите на заседание на МС да "доложат" .Гроздан Караджов пък се самоопредели като "дежурен", а министърът на енергетиката ще прожектира филмчета на бизнеса как икономично да харчи енергия, щото сигурно се предполага,че няма идея как да си намали разходите. Тъжна работа.
174
0
 
8
 
! Отговори
Непозната преди 2 години
Или просто в Австрия, където също има регулирани цени на някои стоки и услуги.
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин вече търси протестъри от Кремиковци, Чепинци , Гниляне и Петърч за по 100-лв. при участие.
172
4
 
4
 
! Отговори
В Куба е с купони! преди 2 години
Вие купони за хляб и черна борса ли искате....??...В КУБА --САМО СЛАДОЛЕДА Е БЕЗ КУПОНИ!
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184 Ама си взими евро и долари, иначе отиваш направо в тръстиковата плантация !
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде сте видяли по време на пандемия да се вдигат данъците и хляба и да се дава на бизнеса 60/40.
169
6
 
11
 
! Отговори
поп Грую преди 2 години
9 млрд. лв излапаха мунчоядите без да видим да са построили нещо и парите потънаха като в черна дупка. Борисов поне като раздаваше пари от джипа казваше: "Те ви толкова милиона за тази църква, манастир, болница и т.н."
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Николай Василев нека да каже на Василл Велев това. Арменският поп Васил Велев получава оплаквания от бизнеса, който български бизнес иска да живее в Куба.
167
1
 
6
 
! Отговори
Напъна се врапче преди 2 години
Голямо Ако да снесе, голям хонорар да вземе, и да поръча в ресторанта, една порция "Бял червей с ленено семе", за него, за Три малки врапченца и за другарката!
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако комунистическите алчни наследници определят цените светът е обречен на изчезване. Некъдърните мамини синчета измамници, тъй наречени юпита дойдоха окрадоха и продължават да грабят ненаситно. Да се задавят от тъпкане дано!
165
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неслучайно жената на Волен Сидеров, тя и бивша екс-съпруга на доведения му син, е кубинка, защото в Куба всичко е Рай, от миналото столетие, вкл. и щатските автомобили тип Дон Корлеоне. Мизерия, нещастие, недояждане, сигания до шия са лицето на днешна Куба, бивш щатски публичен дом.
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Американски Кубинец Ставаме свидетели на поредното изпълнение на русофилите: когато стане дума за реклама на червените диктатури, НИЩО не може да попречи на полета на фантазията. Те по същия начин говорят и за Северна Корея, Венецуела, Беларус и т.н. Все държави, в които е "много хубаво" да се живее, нищо, че нито някога са живели там, а понякога са ги виждали само "по тИлИвизора".
163
2
 
3
 
! Отговори
ПроскубаноВрапче преди 2 години
Я кажи ми, пиленце опърпано, къде беше, къде чуруликаше, и защо тук не се вястваше, никой ли на те канеше, а сега, от Магистралните* ще има и за тебе, Проскубано врапче !
162
2
 
8
 
! Отговори
Американски Кубинец преди 2 години
До Хектор === Вие сте чували за кубинското здравеопазване, или ви се е налагало практически да го ползвате, защото ако само сте чували е извинение за незнанието ви, но и ако сте го изпитвали на гърба си, тогава нещата стават много сложни. Има само една качествена болница, която е в района където е локиран дипломатическия корпус. Всичко останало прилича на селска руска болница от 20 век. В САЩ ветеринарната помощ е 1000 пъти по-добра. :)
161
0
 
18
 
! Отговори
асвалто риос преди 2 години
АЕЦ-а същия,тока същия,потреблението същото,хората същите и аз съм същия,КАК ТАКА тока стана в пъти по-скъп? КАК?