Какви са причините за днешната брутална детска агресия?

Словесната агресия вкъщи също се отразява на децата, смята Анна Влаева
7 яну 2022 12:38, Ния Христова
93

 

През последните дни отново се повдигна темата за насилието между деца, след като в социалните мрежи се появиха кадри на побой над 13-годишно момче в столичния квартал "Лагера", а след това и на друг случай от кв. "Надежда".
 
"Откъде идва агресията можем да търсим причините на много места. Можем да ги търсим в семейството. Когато вкъщи има някаква агресия, макар и само словесна, тя се изразява и при децата. Можем да търсим причината и в локдауна, изолацията. Това са големи деца, които са били много дълго време изолирани вкъщи с компютрите си. Те са били на училище онлайн, но никой не знае какво са правили в свободното си време", посочи специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Детският психолог Димитрина Проданова коментира, че има няколко системите - семейство, училище и социум.
 
"Върху тези деца влияят моделите на обществото, както и моделите, които им задават социалните мрежи. Тук има специфики, които трябва да търсим, които провокират децата да се вкарват в такива ситуации. Според мен, не зачестява насилието от деца към деца. Сега просто го виждаме. Най-бруталното е, че е заснето", изтъкна тя.
 
"Има един много важен аспект на социалните мрежи и той е, че всеки човек там става медия. Той има трибуна, от която да се изкаже. Децата смятат, че там може да изявяват себе си. Има едно объркване на ценности. Героизмът и смелостта, които би трябвало да са едни коренно различни като проява ценности, в момента за тези деца са бой, насилие, унижаване на себеподобен", изтъкна Влаева.
 
"Училището не е институция, която трябва да научи децата ни как да смятат и пишат. То е водещо, като институция, която да учи децата ни как да си взаимодействат", уточни детският психолог.
 
"Ние трябва да се променим. Ние сме модел. Говорим тук за едни младежи, които отдавна са се дистанцирали от родителите си", добави Проданова.
 
И двете са категорични, че са нужни по-чести срещи с психолози в училище, както и специални часове.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
До До Тиквочати къде си живял!?
71
0
 
1
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
родителите!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мама и тати чалгари,какви да са наследниците
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е истанбулската конвенция,чиито поддръжници манипулират обществото,като предизвикват, употребяват ,тиражират-въртят циклично в медиите,а може би и заплащат филмирането на подобни гаменски сценки ,както и изказвания на "популярни" личности или" специалисти" за нейното прокарване.
68
2
 
4
 
! Отговори
До Тиквоча преди 2 години
Абсолютно си прав! Дори мога да се върна и по назад, в 80те. Здрави шамари се ядяха, само защото си от друг квартал или го пресичаш. Ако тогава можеше да се снима, щеше да е покъртително. Сега раздухват някакъв случай. В 80те беше почти ежедневие
67
2
 
3
 
! Отговори
ТоваЕпричината преди 2 години
След като СДС-Шайката изкорми и окраде държавата, и наложи евро-атлантическата ценностна система,наричана от народа за по-кратко - "краварска" ,СДС-Заразата ошашави децата.Изводът е :Никога повече СДС-Чума.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантическите ценности?!
65
0
 
5
 
! Отговори
Май - май... преди 2 години
Ай стига с тия глупости. Тия психолози не им ли омръзна да повтарят едни и същи клишета. На 37 години съм и имам приятели от здрави семейства, с родители лекари, учители, адвокати и т.н.т, които лежаха по няколко пъти в затвора за различни престъпления, а за локдаун, до преди 2 години не бяхме и чували даже... Проблема е реалността в държавата - качества като трудолюбие, честност и морал вече не се зачитат и уважават...
64
0
 
8
 
! Отговори
Какви са причините преди 2 години
Отворих статията 2 пъти. Първия път рекламата преди видеото беше за компютърни игри - стотици, които са пълни с насилие и децата ги играят всеки ден. Втория път: "когато искам да съм впечетляваща, дръзка и дрън-дрън". Трети път не смея да я отворя. Какви са причините да пускате тези реклами? Има ли смисъл от разговори с психолози, когато децата, а и техните родители, са заливани денонощно с този бълвоч? Медиите нямат морал, но влиянието им е огромно. А вие продължавайте да търсите причините.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възпитавайте си децата като кучетата си.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През Средновековието: Първо трябва да набиеш някого, после да вземеш четката и да рисуваш, рисуваш битката край това, битката край онова..................... Само богатите са можели да си позволят да нарисуват как са набили някого................................ А днес - пускаш телефона и той снима всичко на всеки бедняк, как е набил някого.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе възпитаваите си децата как искате това не е наша работа децата са си ваши как има агресивни кучета и позитивни кучета и при хората е така какъвто е стопанина всичко е пренастроика на мозъка.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 50 хиляди години: Пещерните рисунки са виновни за насилието сред децата.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Семейство про..с..таци не могат да възпитат дете НЕпр..о..стак.Може би изключенията са много малко.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психологът трябва да научи нещо от социалните медии - че всичко започва от Римската империя, когато философите са се оплаквали от същото като тях. Нямаме оплаквания от неандерталците, записани на пещерните рисунки и там всичко е било наред. Пещерните рисунки са били тогавашните ютуб, фейсбук и туитър.
57
8
 
1
 
! Отговори
НЕ БОЙТЕ СЕ ДЕЦА! преди 2 години
БИЯТ ЛИ НИ - Щеги бием и ние! Дойде време за разплата с БКП-ДС и ченгетата!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възпитаваите си децата да не се налага да ги възпитават в училище и на улицата и да уважават по големите и възрастните хора.
55
3
 
1
 
! Отговори
КОЛКО ПЪТИ?????????? преди 2 години
НЕВИННИ НИ БИЕХА ДО СМЪРТ ЗА НАЗИДАНЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ВИНОВНИЦИ!..................За всичко бяха виновни децата!БИЙ ГЪЗЛЕ ЗА ДА НЕ БИЕШ ГЪЗИЩЕ! - народна поговорка.Тъпкано ще ви го върнем заедно с лихвите!Гамен...
54
5
 
1
 
! Отговори
БИЕХТЕ НИ!!!!!! преди 2 години
И ЩЕ ВИ БИЕМ!!!!!!!!
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно пландемията, но не съм психолог...