Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ - без срокове, след резултати

Около какво се обединиха участниците в КСНС?
Обновена: 10 яну 2022 20:31 | 10 яну 2022 19:57, Веселина Йорданова
251

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство след близо шестчасовото заседание.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев по отношение на националната позиция за РСМ.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание, гласи първото предложение към изпълнителната и законодателната власт от КСНС.

Президентът изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни, съвпадащ с интереса на партньорите ни в ЕС и НАТО.

Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти, посочи обаче той по отношение на РСМ.

Преди 30 години, на 15 януари, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, изтъкна той.

Именно това е и поводът премиерът Кирил Петков да посети Скопие на 18 януари. 

Радев обаче подчерта, че има десетилетна политика на дискриминация на македонските българи, която в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

По думите му са необходими всеобхватни, целенасочени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, и конкретно инфраструктурни проекти с акцент върху коридор номер 8.

Изпълнителната власт да предложи създаване на съвместни работни групи, с цел активизиране на двустранните връзки, са се обединили още участниците в КСНС.

Освен това изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КСНСРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се заявява че има отказ от претенции това значи че има претенции и не може отказа сам по себе си да ни устройва.а трябва да има заявление че няма претенции. Пирова победа е някак това ако не е написано ясно, но те са хитри и са надхитрили нашите аджамии...
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после Радев да свърши нещо добро! Кирил и Асен водят България към пропастта и ако не ги спрем няма спасение. Хора, които не са живели тук и изпълняват чужди нареждания са предатели. Объркаха всичко докато бяха в служебния кабинет и продължават. Всичко съсипват, защото са некомпетентни. Слушах техния Председател на социалната комисия. Абсолютен неграмотника. Как не е разбрал какъв е проблемът с пенсиите? Ние знаем, а той не.
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според РСМ ние сме фашисти. Тогава германците и италианците какви са? Фашисти? Тогава защо от РСМ се натискат да влязат в ЕС където са всички тези фашисти? Едно нещо разумно да направи Радев и то е със свикването на КСНС и решението за РСМ. Така препъна Кирето да не свърши някоя фатална грешка. Добрее, че и Десислава се скри. Тя беше превърнала Радев в мижитурка, в екскурзовод и ***.
204
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
236 След като над милион българи потърсиха подслон в майка България, бягайки от сръбския башибозук, в РСМ останаха само най-грозните-тъмнокожи, ниски, косматинискочели, най-мързеливите и най-продажните хора, изключая българското малцинство, над 100 000 души и техните семейства.Нека Гърция им помага по пътя им към европейско членство. Ние няма вече, безплатно, да ги учим, да си пишат проектите и докладите за Брюксел.
203
0
 
3
 
! Отговори
Да бе... преди 2 години
До БунгарЯвно млякото ти по устата още.Точно днес навършвам 70г., та помня как задължиха баща ми /от Горна Джумая-Благоевград/ в паспорта /член на БКП/ да се пише македонец...Днес съм нейде из Централен Балкан и целия ми род, в т.ч. оттатък границата са най-българските българи.
202
6
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
И бьлгарите като любимите си братя-алкашите!Бутат се там,кьдето никой не ги иска!!!Не щат македонците да стават бьлгари бре,какво още искате за да го разберете това?!Семето ви е гнило и калпаво!
201
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата Македония е изградена върху омразата към България, абсолютно всичките им партии са българофобски, и това никога няма да се промени, никога.
200
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам Бойко колко километра магистрали е направил, но Радев един външен клозетт не е скова, за ползу роду.
199
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които се правят на сърбо-македонци ще ги заболи повече, ако Албания влезе в ЕС а те чакат на прага. Така че действайте.
198
1
 
8
 
! Отговори
Дарителска сметка преди 2 години
Предлагам да открием дарителска сметка и да купим ЕДИН костюм на супер вицепремиера Асен Василев. След това да го изпроводим живо-здраво откъдето е дошъл. Български институции е имало преди, сега и ще има и след него. Елементарното възпитание изисква да не се явява по дънки по такива места!
197
11
 
6
 
! Отговори
Унизително преди 2 години
Е как България изпълнява указанията на Путин, нищо че това противоречи на националния ни интерес. К.Петков се опита да направи пробив и веднага руската агентура се задейства. Къде бяха тези червени линии 25 г.....и два месеца преди да се даде шанс на Македония...забихме руския нож в гърба на нашите братя Много по братски...явно сме прихванали от дружбата ни със СССР...
196
2
 
18
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
И за какво беше цялото това мероприятие???Май само да се пойзлъска имиджа на Президента!!!Ми всичко казано беше казано още преди години !!!Просто претопляне на стари приказки !!!
195
7
 
2
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
с тоо запнатия ни се смеят и кучетата вече. най смешно ще стане сърбия като напраи кримски пиниз в македония, а нашия се изкаже в защита на сръбските интереси. тогава и бряг на слоновата кост нема да ни ще за съюзник
194
9
 
13
 
! Отговори
Krass преди 2 години
Браво на Радев!Най- добрия президент, който сме имали!Герберастите вият жално, за върховния си вожд, Боко ТиквочаИзградил 500 000 клм магистрали и чел една книга в живота си. Топец си е, кво?
193
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че бяха и тези от възраждане и др пол партии да му избият от главата на кирето соловите въздухарски изпълнения
192
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, нулева външна политика. Антибългарския проект на сърбия спечели. УОУ!
191
16
 
17
 
! Отговори
Дринго преди 2 години
Киро до момента е един фигурант на Mun4o, който пък е фигурант на ***. За първи път имаме такъв безличен премиер държан на конец от клепоухия разединител.Жалка история...
190
7
 
15
 
! Отговори
Кк преди 2 години
Киро до момента е един фигурант на ***, който пък е фигурант на *** Къси. За първи път имаме такъв безличен премиер държан на конец от ***.Жалка история...
189
3
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
"СЛУЖА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ИДИОООТИТЕ НА ВЛАСТ, КОИТО Я УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА"Интересна част от българската история касаеща Хан Омуртаг е че през 30 мир между България и Византия Византийците само се чудили каква война да спретнат след този срок.И се готвели за война с поостаряващият хан.Но разбира се той нито бил сляп нито глупав и не само Византийците се готвели за война. Същото е и със Симеон 2 -45 години привиден мир с България, но какво ли още е спретнал европейският търтей!
188
10
 
11
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Македонците имат ,, прекрасно" мнение за зеления чорап- *** като азбуката.Големи успехи ще пожъне, няма що.На всичко отгоре, неприятен за общуване без никакъв авторитет.