Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
10
 
! Отговори
Скачали отново преди 2 години
Що сега да не би да скочили ?
182
2
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
До м.юни инфлацията ще го е изяла шест пъти това очаквано увеличение и пак ще сме на минус.
181
1
 
14
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
До Също ПенсионерГаф има!Няма ги увеличенията с фиксиран процент 2018 и 2019
180
3
 
11
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Ще скочат. Ама на кукуво лято! Де дано да ги дават, че както са я подкарали ....
179
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧУДЕХ СЕ ЗА КАКВО ТОЧНО ДРЪНЧАТ ЖУРНАЛЯТА , ДОКАТО НЕ ОСЪЗНАХ ЧЕ ДРЪНЧАТ ЗА НЕСЪРАЗМЕРНИЯТ РАЗМЕР НА ПОЕТИЯТ АНГАЖИМЕНТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ЗАПАЗЯТ РАЗМЕРЪТ НА АКТУАЛИЗИРАНИТЕ ПЕНСИИ КАКЪВТО Е БИЛ ДЕКЕМВРИ 2021 НЕЗАВИСИМО, ЧЕ КОВИД ДОБАВКАТА ОТ 120ЛВ ПАДА НА 60ЛВ. РАЗБИРАМ, ЧЕ БЯХА ПОДХЛЪЗНАТИ ПРЕДИЗБОРНО ОТ ГЕРБ И ДПС (ПОМНИТЕ ЛИ), НО ВЪПРЕКИ ТОВА СПАЗВАНЕТО НА ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ ИМ ПРАВИ ЧЕСТ НЕПРИСЪЩА НА СПОМЕНАТИТЕ ПО-РАНО!!!...
178
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До ссс. Да, така е, трябва заплатите да са по-високи и то доста. Само че това е заради безобразното крадене и съсипията на икономиката през последните 30г. Но понеже се обръщате към мен, нека ви обясня. Аз съм се потрудил и съм си дал зор когато ми е било времето за да получавам сега прилична заплата. И не си трайкам пред никой и се осигурявам на колкото взимам. И да, пълня бюджета с данъците си!
177
5
 
14
 
! Отговори
afs преди 2 години
Дотогава инфлацията ще е изяла всички увеличения и спестявания на хората!!! Това правителство на Главоч Ушатий е тотален провал!! ОСТАВКА
176
1
 
2
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До SharkИскам да кажа, че трябва да се борите за по-високи заплати, ама си трайкате пред работодателя. Искате от държавата. От бюджета, който всички и най-бедните пълнят, щото е по-лесно. Сега разбрахте ли?
175
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой като чуе скачат, ще си помисли, че пенсиите ще станат като европейските. Лъжливият министър на социалните грижи се опитва отново да заблуждава хората
174
2
 
0
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До ссс. Не ви разбирам, какво искате да кажете?
173
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 193. А сегашните пенсионери как мислеха преди около 25-27 г когато се направи първото преизчисление на пенсиите и тогава хората наистина взеха по-ниски пенсии! И гък не казаха, защото бяха така научени, да приемат всичко. А вие, вие, които бяхте млади тогава, къде бяхте, защо не реагирахте. Или ви дремеше на сайдера, щото бяхте по на 35-40, нали! Ама скачахте по площадите и ни натяквахте на нас, по-малките, че времето е наше!
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има повече деца в България и родителите им да имат доходи, които да им позволяват да ги отглеждат, и хората да останат в България, трябва да се направи точно обратното на това, което се прави сега. Трябва да се спрат детските и социалните помощи и да се вдигнат пенсиите. На пръв поглед е погрешно, но не е и само това е начина.
171
2
 
4
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До SharkЕ и на вас да кажа, че по комунизма никой не ми е издържал детето, нито му е плащал за раждането му, майчинсвтво - за колкото съм платила, не две незаслужени години, нито безплатни закуски или учебници, нито пенсионерите са плащали вместо мен входните разходи. Та айде и вие да се спрете. Искате капитализъм когато печелите, ама за децата си искате сто пъти повече отколкото получавахме по времето на предишният строй.
170
2
 
19
 
! Отговори
До arsenalfc преди 2 години
Скапaна е държавата, в която не уважават възрастните. Ти май си мислиш, че ще си вечно млад и няма да остарееш.
169
9
 
6
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До Тези не се уморихаСамо дето с нищо не си заслужил нито 60, камо ли 120лв.Абсурд да се дават на глава незаслужени пари. На някой с 1400 пенсия, на друг с имоти и наеми, че и бизнес. Крайно време е да разберете, че това са социални помощи, на които нямахте никакво право. Имало ковид, само за вас ли имаше? Ако смятате, че заслужавате по-висока пенсия се обосновете, а на да мислите, чодарените ви пари трябва да ви се дават до безкрай.
168
6
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До arsenalfc. *** им обяснявай. Как не са те нападнали, не знам. Откога го говоря това, че само за пенсионерите се мисли. Никой не споменава детските! И че за да се получава прилична пенсия е необходимо да са работили и осигурявали. Лично познавам хора,които докато работеха не си внасяха осигуровки, сега реват. Защо няма добавки за работещите, които се чудят как да идат на работа защото децата учат от къщи и си взимат неплатени отпуски? Някой пенсионер поинтересува ли се от това!
167
6
 
12
 
! Отговори
??? преди 2 години
До вчера минималната пенсия беше 180 лева, а сега е 370 и още ще я увеличават. Както върви скоро минималната ще се изравни с максималната пенсия. Защо тогава внасяхме тези осигуровки?
166
3
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
До arsenalfc Вас кой ви е отглеждал,а донякъде и родителите ви? Мислиш ли, че на тези хора им е било много лесно със 7 долара заплата през виденовата зима?
165
14
 
5
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
Баси скапаната пенсионерска държава. Нищо лично към пенсионерите, но е е нормално един трудещ човек да взима колкото един неработещ. Ковид добавка, за какво? Да ходят по кръчми и да се заразяват ли? Ние работещите и стотинка не получихме по тази пандемия, а отглеждаме деца и тепърва живота е пред нас. Нека всички получават по-равно. Така се получава едно деление на населението, а ако ги няма работещите и пенсии няма да има.
164
3
 
14
 
! Отговори
Български геноцид преди 2 години
Престанете да се гаврите с хора, които имат 40-45 години стаж! Цени на ток, парно, вода и хранителни продукти хвърчат нагоре, болниците са търговски дружества, лекарствата са по-скъпи от десетки други държави, висока престъпност по села и градове...