Овчаров: Експертите решават едно, а политиците друго

Мораториумът не е част от коалиционното споразумение
14 яну 2022 22:15, Александър Попов
45

Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния ред на политици, бизнес и граждани. Енергийни експерти предупреждават, че мораториумът върху цените на тока, газта и водата е "бомба със закъснител".

"По някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани тези месеци, в които се забавя актуализирането на цената на тока. Важното е, че с този мораториум извадихме енергетиката от нормалните икономически взаимоотношения и я вкарахме в отношения, които нямат нищо общо с пазарната и разумната икономика. С мораториума в две от проблемните сфери се намериха компенсаторни мерки. Нещата ще се закърпят, но проблемите ще останат без решение", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

"Никъде в споразумението няма мораториум, там има 20 мерки - компенсации, подкрепа. Излиза, че експертите си пишат едни неща, а политиците изведнъж въвеждат мораториум. По същия начин стои въпросът с ТЕЦ "Марица Изток 2". Онзи ден научихме, че там ще горим боклуците на София. Няма никаква логика и няма нищо общо със записаното в коалиционното споразумение", допълни Овчаров.

Той подчерта, че в момента България има най-ниската цена на електроенергията в Европа. И добави, че пари за компенсации има, но те не трябва да се дават на всички.

"Мерките трябва да бъдат целенасочени, да се помага там, където има нужда. А сега се помага на всички. Нормално е бизнесът да иска компенсации, но ресурсът е ограничен. В енергетиката има пари. АЕЦ "Козлодуй" е с над милиард лева печалба, БЕХ с над 700 млн. лв. Печалбите на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще покрият загубите им, приходите във Фонда за енергийна сигурност наближават 2 млрд. лв. Но никой да не си мисли, че тези пари решават дълговия капан, в който е изпаднал целият отрасъл. Дотук се стигна благодарение на тежката артилерия на Бойко Борисов през последните години", коментира Овчаров.

Румен Овчаров коментира и акцията на ДАНС в "Булгаргаз". Той е категоричен, че тръбите към Румъния са празни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Румен Овчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р.Овч. при Вальо Топлото!Цанков камък 1 милиард!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ги хващаме, те ги пускат.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо е осъден и в решението присъдата е отложена с 2-3 г
28
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До тук се е стигнало благодарение на "тежката артилерия на Борисов през последните години"?..С.меш.ко..Значи тези милионни печалби в отрасъла през последните години за които говори тук самият Овчаров и са от времето на Борисов,са довели до тежкатта криза, в която ни вкара БСП за по-малко от година управление..Контрастът е много силен! Празните му приказки да си ги говори по пазарите, значи..Особено що се касае до "тежката артилерия"..Не.нор.малното БСП навсякъде сънува артилерии, щитове, мечове
27
2
 
8
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
А не трябваше ли съда да реши отдавна да си при Бай Ставри,нагли ми господин Капиталисте!?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ако си мислиш, че прогонването на българите от Средиземноморието в края на ВСВ е било от гръцки партизани, заблуждаваш се, партизаните са били организирани от Англия, така България губи и последния си излаз на Средиземно море. Или ако си мислиш, че комунизма е руски , пак дълбоко се заблуждаваш, ама много дълбоко и той идва от запад, полуграмотния глу-пак и агресор Хитлер също от там идва и едва ли сам е направил ВСВ и са избити маса европейци, по-скоро е бил воден за носа!
25
2
 
10
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Спомнете си...преди години тоя пак раздаваше акъл и скоро след това изведнъж всички станахме милионери. Натам ни бута и сега другаря на некой, преценете дали е и ваш другар или точно обратното!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да товае така зашото несе наядохте за пари и винаги да лъжете и убивате хората но бог забавя но не забравя ще си получите заслуженото вие долни мутри
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа, отворете им досиетата наистина от Белене, няма да е лошо, даже и да ги пуснат публично , за да се види, че там са лежали престъпници и убийци, други пък са били фашисти и са осъдени за престъпления по време на фашизма и то не по желание на България, а на страните победителки! Отвори и да видят, че партизанското движение уж "комунистическо" е организирано от Англия! Отворете ги, бе, какво чакате?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 24 Глупости пак не ми се слушат, през управлението на БСП и ДПС, нямаше толкова масов страх и убийства, убиваха се помежду си мутрите, но народа не закачаха толкова, най-много да натупат някой за нещо, но не убиваха толкова масово.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белене питайте колко са били добре хората!
20
5
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Най- добре са живели хората през последните години преди преврата на Радев. Както се вижда ремонтите на съседите не спираха, колите се купиха за всеки член на семейството, хората не спираха да обикалят на почивки извън България. Видяха се с някой лев и това се виждаше от Космоса. Докато през 1997 много от комунистите станаха милионери за един ден чрез хиперинфлацията. Румен Овчаров осъден за кражбата на 20 милиона евро. Беше в правителството на Жан Виденов. Те докараха Гладната Виденова зима.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 24Знам, че страната беше много по-добре, хората също бяха по-добре, през управлението на БСП, тогава беше по-спокойно, не се презастрояваше, не се мачкаха българските интереси в такава голяма степен, за сметка на чуждите, сега една АЕЦ Белене от страх не можете да построите, въпреки, че страната ще изпадне в енергиен колапс или да сключите договор за евтини доставки на газ, за да паднат цените в цялата страна и за домакинствата и бинеса, не можете даже да пръ-дне-те, без да сте попитали
18
2
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Абе, леви-десни, леви десни, раз, два, три! Комунист кръв повръща - пари не връща. Кога си живял по-добре при БСП? До 1989г. управлява Т. Живков с единствената БКП. След това няколко човека като Младенов и други правят преврат и бутат Живков. Неговите хора го бутнаха. Не протестите. Всичко е било планирано да го махнат, за да крадат. БСП е БКП. Как иначе ще казва Нинова, че БСП е 130 годишна партия?Живков в последното интервю 1997г. при въпрос на Керев казва:"Аз не знам колко БКП партии има".
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 20Ама Луканов беше десен, никога не е бил ляв, въпреки, че беше от БСП, дори се е конфронтирал сериозно с левите от БСП, това са фактите! Влез и прочети в Уикипедията, Луканов е десен по идеи, близък до Костов по убеждения и влиза в конфликт с левите от БСП! Искаме БСП и ДПС пак да управляват, писна ни от десни, непрекъснато провалящи всички проекти на страната и мислещи само за джоба си и козирувайки на чужди интереси! А нашите интереси, нямат ли стойност?
16
3
 
14
 
! Отговори
Цецо Мен преди 2 години
И Овчаров има своя принос за енергийната ни политика. Да не забравяме, че и с топлофикация също. Защо му давате трибуна?
15
4
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
БСП три пъти фалираха България за първите 15 години след 1989г. Схемите им бяха: приватизация, кредитни милионери, банкови пирамиди. Румен Гечев фалира 7 банки за един ден, а за 3 месеца общо 19 банки фалираха по негово време. Всичко започна от Луканов когато отвори Първа частна банка с кредит от БНБ. След това отвори втора с кредит от първата, трета с кредит от втората частна банка и така построи пирамидата. Всичко започна да рухва когато го ликвидираха защото каза, че помни на кого е дал пари.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров е един от най-информираните и добри енергийни експерти на България, той е необходим на България, не разбирам злобата ви срещу него, не мога да си я обясня, може би така са ви спуснали опорките на троловете - да оплювате по поръчка! Не мачкайте експертите ни и компетентните хора, след това кой ще сложите, калинки хванати от пътя , ли?
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и ДПС трябва да управляват, най-доброто управление на страната беше през управлението на БСП - факт! Изредиха се какви ли не през последните над три деситилетия, да си правят гимнастики върху българския народ, но никой не е управлявал по-добре от БСП-ДПС, това са фактите !
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обвиняват президентът Гешев, че нямало осъдени по високите етажи, ами товачка до коя инстанция стигна, че още не е в затвора. Като го осъдят, ще реве като млада вдовица, че политическо