Църквата почита Преп. Гавриил Лесновски

Имен ден празнува Гаврил, Гаврила и производните им
15 яну 2022 09:35, Петя Славова
16
 Църквата почита Преп. Гавриил Лесновски
Снимка: БГНЕС

На 15 януари църквата почита Преп. Гавриил Лесновски. Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлизал от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество, предава БГНЕС.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

30 години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) - по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според проложното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.

Имен ден празнува Гаврил, Гаврила и производните им.


16
Още от Общество
Овчаров: Експертите решават едно, а политиците друго
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 дни
Коментар на умствено побъркан/а атеист/на.
15
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 3 дни
По-жалки и нещастни хора от такива като тебе няма, бъди сигурен в това.
14
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 дни
Ти за колко бездомници си се погрижила, че да казваш непоискано мнение? Може би не си направила каквото и да е добро за тях, не си направила каквото и да е добро и за твои близки, но изискваш други хора да вършат това, което ти самата не си и направила. Нагло. Да не говорим,че си една проcта егоистка. В качеството на каква си, че да съдиш християните и да нападаш Църквата? Що не се погледнеш на какво мязаш?
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Екстра, баце, да почерпи !
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе всичи ми говорите за религии и свобода, но ... какво направихте с езичниците? А? А ако някоя ви каже, че е wiccan или че харесва момчиета ... малеееее ....
11
2
 
1
 
! Отговори
9 преди 1 седмица
Ето го! Поредният фанатик, който ще ме изгори на клада, ако може, а ако не може, ще исак да ми вземе имущестовто за благотворителсност, защото той през жалкият си живот се моли на боговете за дъжд и се надява, че ще му падне гърненце със злато пред вратата .... Кажи едно Аве Марийке ...
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До let me prove, then - Не, не е това .... И спри да ми казваш., че ВСИЧКИ залсужават. Който си извоюва, той си заслужава. Вървим против природата си и това е така. Аутруизъм, саможертва, а у, не знам си кво ... икво? Нищо!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До let me prove, then - Щи смиря два шамара. А кръстонсни походи, джихадистки атаки ? Или викаш - те не са от религията. Ей така. И какви са тея, религиозни фантици, дето ЩЕ МЕ СМИРЯВАТ. Ще ми НАЛАГАТ, да правя, каквото ТЕ искат! Аре марш! И като сте добир християнчета тука, всички, я ми кажете - колко бездомници гледате у вас? Колко често давате поне 10% от доходчето си за храна на гладните? Ако се видите с пари, какво правите? Ходите на екскурзия или пращате бедни деца на почивки? Хмммм? Аре?
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 4 - Защо мислиш, че има разлика? ОТкачени СКЕТАНТНИ! Църквит са ОПАСНИ! Хора! Пазете се!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 2 - Кое? Кой? Кви ги прикзваш, бе фантаки откачен!!!
6
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Да си почита и баба Гуси ако иска.... Ама защо даваме на попа 50 милиона държавна субсидия? :)))
5
6
 
2
 
! Отговори
БОГ? преди 1 седмица
Тн. религии са си митология... Няма как да има толкова много религии. Ако имаше и съществуваше нещо висше, щеше да се знае и вижда всичко още отначало! А да си представим, че Бог е човек като нас, а отначало е нямало нищо, тогава него кой го е създал? Съвременните религии са си митология като старите - древногръцката митология, Скандинавската и другите езически...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Prove me wrong! Я, съвсем точно описа ковидзомбитата и пландемиците! :))
3
1
 
5
 
! Отговори
let me prove, then преди 1 седмица
До Prove me wrong! Човекът е изначално лош - завистливи сме, агресивни сме, все искаме още и още. Това е функцията на религията - да ни смири. А че поради лошотата си я изопачаваме и подчиняваме на неприятния си нрав е проблем на човеците, не на религиозните учения. Радичков беше казал "Не знам дали има Бог, но трябва да живеем сякаш го има." Това е.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Второто пришествие на Христос настъпва вече....
1
14
 
4
 
! Отговори
Prove me wrong! преди 1 седмица
Религиозните хроа са ментално болни. Религията е базирана на непотвърдени разкази, преписани в заслуга на властимащите в дадено време. Религията има отговорна за същите злини, като нацизма, комунизма и фашизма.