Броят на заразените учители и ученици расте, какво следва?

Юлиян Петров: Има училища в страната с над 20% отсъстващи учители
Обновена: 17 яну 2022 22:19 | 17 яну 2022 22:18, Веселина Йорданова
46

Ще затворят ли отново училищата? Приближаваме се към нещо подобно, повишава се броят на заразени учители и ученици, но най-опасното в тази ситуация е, че много се повиши броят на отсъстващите учители. Някои от тях са болни, други са под карантина, трети са си сложили ваксина. И когато в едно училище те са над 5%, вече се появява проблем. А сега получихме информация, че има училища в страната, където има над 20% отсъстващи учители", каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че в такова училище организацията на работа става изключително трудна.

"Не мога да кажа, че новият План на правителството за справяне с пандемията е по-добър от стария, защото ние от 2 години останахме с усещането, че предлагаме на Министерството на здравеопазването да се прилага диференциран подход, а в момента мерим състоянието в съответния град, район, какво е състоянието на здравната система и пак тя рефлектира върху образователните институции - нещо, което не мисля, че е най-правилното нещо. Децата си остават най-потърпевши и при една влошена ситуация отново ще бъдат в онлайн обучение, което не е най-доброто решение", допълни д-р Петров.

Той смята, че трябва да погледнем какво се случва в Европа и като крайна мярка вече да се затварят училищата.

Попитан дали е вариант тестване два пъти с щадящи тестове, д-р Юлиян Петров отговори: "Ако това ще ги спаси от затваряне - да, вариант е. Много коментирахме тези тестове, тяхната ефективност. Но нека и здравният министър да помисли върху това тези тестове да се правят вкъщи. Много страни го правят. Продължаваме да тиражираме, че нямаме доверие на родителите."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Юлиян Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Всички се филмираха от цялата пропаганда, ти си мислиш че е много лесно да станеш учител, еми давай де! По онова време, което описваш учителя имаше право да бие учениците, а сега и *** да ти пили нервите ти нищо не можеш да направиш.
38
1
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Следва оздравяване!
37
7
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
На учителите не им се работи и се правят че са загрижени за децата и продължават да си измислят причини да не ходят на работа. Така е от 2019г. Декември. Защо да се натягат като може да си седят в къщи ужким да преподават (и ужким да изпитват) и да си получават заплатите, които даже и растат. Преди 1990г. за 12 години в две училища нито един път не е имало такива измислени ваканции а учителите трябваше да са починали за да не са на работа. Дори и със счупен крак са преподавали. Дори без парно !
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да разбереш, че си болен от тест е шантава история. Нали точно симптомите показват, че си болен.
35
0
 
14
 
! Отговори
Министър Денко преди 2 години
Ще бъде известен като поразяващия министър убиец
34
1
 
12
 
! Отговори
Сигурно искат вече преди 2 години
Да има повече умрели деца и учители заради фанатизъм и упорство да избутат пустата учебна година, която просто може да бъде пропусната елементарно е и просто по-късно ще се дипломират и толкоз на какво се правят тези луумпени хора от министерството? На убийци се правят.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва грипна ваканция , както беше едно време .
32
1
 
6
 
! Отговори
Децата бачкатори преди 2 години
В България има нужда от бачкатори и работливи хора така че няма НИКАКВО значение точно на колко години ще си дипломират децата. дали на 18 години или 21-23 години голема работа нищо страшно по-късно да избутат средното и после бачкане. ДА им се чудим на тъпиия акъл на управляващите дето се гърчат да тормозят всички по време на епидемия да насилват с цената дори на човешки животи само и само да спазват някаква си срокове.
31
1
 
5
 
! Отговори
Какво правят? преди 2 години
Луди хора от Министерството на образованието Какво пречи учениците да ги пуснат във ваканция и да завършат по-късно с 2-3 години в чужбина дори има държави, където пълнолетие е на 21 години НЯМА НИЩО ФАТАЛНО да ЗАВЪРШАТ и изкласят по-късно после цял живот ги чака само работа и данъци. НИКАКВО ГЕРОЙСТВО е това напук и насила да избутат годината щом трябва няма нищо страшно от 2-3 нулеви учебни години и дипломиране след 20-21 години с мечтаната хартийка за средно и после яко бачкане.
30
0
 
14
 
! Отговори
Какво следва ли? преди 2 години
ОСТАВКА на министъра на образованието !!!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се прави разлика между заразени и болни.Това, че са се заразили, не означава, че ще се разболеят тежко. Защо се създава тази изкуствена истерия?! Защото НЯКОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА!Всеки да подозира всекиго, всеки да обвинява, да съди, да създава интриги за всички.....а едни хора печелят луди пари от всичко това. ние живеем в Ада! Ако това не е ад, не знам какво е! Не искам да съм на мястото на днешните ученици!!
28
0
 
21
 
! Отговори
АК преди 2 години
Досега поне бяха онлайн. Сега нито на училище учат, нито вкъщи учат. Още по-зле стана. Кой ще се пъне да предава като е в болничн. няма и заместници, никой не иска.
27
0
 
18
 
! Отговори
Ай преди 2 години
Октомври дадох 500лв за лекарства за семейството! Децата го караха една седмица, ние с жената се влачихме 3 седмици! Като гледам пак ще пълня джобовете на аптекарката! Аман!
26
3
 
18
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Следва он лайн обучение! Аз спрях детето от присъствено училище миналата седмица, половината клас болени!
25
3
 
30
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Едно време имаше (до февруари 2020 вкл.) имаше поне 1-2 седмици грипна ваканция зимата... Сега уж страшната пандемия, а се чудях какви глупости да измислят. Защо просто не ги пуснат 7-10дни във ваканция да се нормализират нещата?
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не следва. Никога ли до сега не са ходили с хрема на училище?
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора, стига сте минавали през тия процедури на тестване! Създавате на нас останалите, които НЕ СЕ ТЕСТВАМЕ проблеми!
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нормално учителите да са заразени ,там полвината се набодоха .Дано поне да не мрът
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и какво като са заразени
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До14...Няма гаранция за състоянието без значение от статуса:боледувал,ваксинират...и т.н.това имах предвид.А кой как ще свърши не се наемам да предполагам...както казах:състоянието на ковид е временно,но човешката грубост и глупост са постоянни.Лека вечер.А да:и се пазете.