Фармацевт: Цените на лекарствата ще се увеличат с до 20%

Почти цялата група антикоагуланти я няма, отбеляза Николай Костов
17 яну 2022 15:20, Ния Христова
40
Фармацевт: Цените на лекарствата ще се увеличат с до 20%
Снимка: БГНЕС
"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията". Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 
 
"Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените", обясни Костов.
 
Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. 
 
"Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът. 
 
По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. 
 
"Платихме над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша", изясни фармацевтът.
 
"В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.", посочи Николай Костов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 20% лекарствата скачат, заради... ТОКА. Че как така!!? Та нали аптеките са с увеличени стокообороти от 2 години покрай Ковида и именно те направиха немислим ръст в търговията. А и нали тока се увеличи с 20-30%. Откъде ги изчислиха тия плюс 20% необходимо увеличение. В аптеката ли пекат тия ханове или само светят на аптекар да ги продаде. Фармацевт Сербезова затова ли стана здравен министър. Сега като спец не може ли да прихване пресиленото искане и да го стопира. Да видим!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите изядоха и лекарствата. Не искали ваксина, а се тъпчат с антибиотици и хранителни добавки с неясен състав и произход. А Антикоагулантите са задължителни при лечението на ковид. Не можаха ли да планират по-добре? Ясно е, че като не се ваксинира народа , ще лежи по болниците и ще изконсумира лекарствата.
29
0
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Турция има всички лекарства, много по-евтини от тук! Как на тях им излизат сметките, на нашите главорези НЕ!
28
0
 
6
 
! Отговори
ТЕ , ТОВА Е ПРОМЯНА. преди 2 години
...КВО Е ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ , С ТИЯ ЕВТИНИ ЛЕКАРСТВА , ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ....!!!???ЯВНА , КОРУПЦИЯ ..!!! ВДИГАЙ ЦЕНИТЕ ---ЗА ДА НЕМА КОРУПЦИЯ!!!
27
0
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Хората винаги намират начин. В момента лекарствата в Турция са на х3 по-ниски цени в Турция спрямо България. Аз вече купувам за близки и роднини от няколко месеца.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунистите винаги е така, увеличават цените изкуствено да може да ви откраднат парите. Какво очаквате след като се консултират с Гечев, Масларова, Р.Овч и т.н.
25
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До ДимчоНема кво да стане, те са подготвили и възрожденски вариант, в случай че тия се окажат некомпетентни колкото се предполага
24
1
 
13
 
! Отговори
Димчо преди 2 години
Стига издевателства над хората! Спрете се вече с тия цени! И без това ги повишихте доста! Ехо, Промяната, народът накрая ще ви изрита позорно!
23
0
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Даа от 1989 всички "бизнеси" фалират при най малкото сътресение. ако ги погледнеш - ниши, дадени на хората, на които раздадоха партийните куфари, овързани с държавни поръчки, с морално и материално остаряла база и разбирания в стил партиен секретар в обувна фабрика : "другари, ето дали сме ви да работите, дерзайте". има пет телефона и кола за 300 бона, бачкаторите му опинят за 500 лева, които вървят 3 месеца назаде в добрия случай.
22
1
 
7
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Само моля ,не закачайте цената на вазелина ,че това правителство яко ще ни делка!!!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е леля Корни да забрани или свърши с пиара с телекомите?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната... взе да ми харесва. Ха-ха-ха. Много съм доволен, че някои "умници" ще я усетят по трудния начин.
19
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До до iq 3.14 фен съм на тва да ми не изпадат бъбреците от пловдив за хасково, банките да ми не слагат тихомълком диш хакъ и най вече на факта никой да ми не бърка у джоба, крещейки истерично "баце е виновен" и "то е за добро, променихме статуквото". нямам нито времето нито намерението да изхраня с труда си пето и шесто поколение шумкари и активни борци, било то под формата на "икономисти" и "бакалаври по изкуствата"
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо през 2020г. и началото на 2021г. имаше всекидневни протести, а сега няма? Сега по добре ли живеете с Промяната?
17
1
 
17
 
! Отговори
Към аптекарчето преди 2 години
Те и сега цените на лекарствата в България са най високите в Европа ! Малко ли се нагушихте през тези две години на Ковид кризата ? Единственият бранш който дръпна с печалбите по време на карантините. Не ви е срам ! Докато хората масово оставаха без доходи, принудително затваряни в къщи вие станахте като пеликани. Един от големите дистрибутори на лекарства в България успя да смени всички бусове и закупи над 200 чисто нови камиона ! А сега реват че платили няколко хиляди повече за ток от преди.
16
7
 
3
 
! Отговори
до iq 3.14 преди 2 години
Май си фенче на Вожда, защото видимо ръсиш глупости, ама разбираемо за вас. И аз се подлъгах преди 12 години гласувах за него, но повече не съм повторил грешката.
15
3
 
12
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Това е все едно да ми кажат, че увеличават цигарите с 20%. Като не пуша, няма как това да ми повлияе. По същия начин и с лекарствата. Като не пия лекарства, няма как да ме вълнува цената им. Как не пия ли? Ей така :) Всичко ти е в храната, като не ядеш разни гад0рии, няма нужда да пиеш каквото и да било. Не знам дали сте забелязали колко реклами на лекарства има по медиите, нещо кошмарно е. Първо даваш на хората отровна храна, а след това им набутваш лекарства съвсем да ги съсипеш.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде дебелата аптекарка Сербезова за министър и веднага качи цените!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е сега промяната?
12
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До до анонимен 3 търпиш с години нови пътища и увеличаваща се покупателна способност, и сега глобално всички синдикално свързани с върхушката на компартията вдигнаха цените. малко требва да ви е срам като бичите общи знаменатели. цените у нас са изключително спекулативни и вродената ви шумкарска безнаказаност не знае граници