Финансист: 60/40 трябва да се прилага само при засегнатите

Мораториумът е отказ от решение, смята доц. Емил Хърсев
17 яну 2022 16:37, Ния Христова
15

България е сред страните с най-висока годишна инфлация в Европейския съюз. 
 
"Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото потребление на всички потребители в България. Всеки от нас си има обаче индивидуален индекс на потреблението, в зависимост от това каква е структурата на това, което самият той купува", коментира финансистът доц. Емил Хърсев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Сигурно има спорове в коалицията относно бюджета, след като не го виждаме обявен. В България бюджет има и този бюджет се изпълнява всеки ден. Нямаме закон за бюджета. Това създава една ситуация на относителен дискомфорт на правителството да се разпорежда в структурата на разходите. Много странни са тези сигнали, че управляващата коалиция се гласи да актуализира нещо, което не е приела. Актуализира се нещо, което е факт. Ако има нужда от актуализация, то е хубаво проектът от самото начало да бъде такъв, че да подлежи на изпълнение до края на годината", обясни той. 
 
Финансистът заяви, че мярката 60/40 трябва да помага само на тези, които са засегнати от кризата. Той изтъкна, че ДДС не трябва да се пипа и че това е грешка. 
 
"Увеличението се чувства в самото начало, след това пазарът изравнява цените и ефектът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко публични приходи. По-скоро трябва да се мисли за баланс между приходите и разходите и ефективността на държавните разходи. Един въпрос, който не забелязвам да се поставя", заяви доц. Хърсев. 
 
"Мораториумът е отказ от решение. Той е отлагане на решение. Решението предстои. Да, такова отлагане се предприема, защото се очаква в бъдеще цените да се нормализират и този шок да не е толкова голям. Всички прогнози са такива - след края на зимния сезон пазарът на енергоносителите да се нормализира и цените да спаднат обратно на нивото преди това рязко поскъпване от началото на зимата. Дано да е така, ама надали", каза още доц. Хърсев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да вдигаме цената на тока при свръхпечалби за частни и държавни енергийни дружества? Бедняците-бизнесмени искат безплатен ток и да си разпределят печалбите на държавните енергийни дружества. Токът за бита е регулиран и трябва да се намали, защото печалбите на дружествата се увеличават.
11
0
 
2
 
! Отговори
Лош преди 2 години
Нали си взимат тлъстите заплатки родните финансист чета,банкерчета,депутатчета и други видове пълзящи долнопробни и крадливи същества.Те ли ще ни обясняват колко сме засегнати?!Със орязаните от удръжки,банки,и такси(забравих търговците),жалки подобия на "заплати"с които никой уважаващ себе си европеец няма да си и помисли дори,че може да живее,камо ли да "преживява"каквото правим ние българите.Докога ще спим сладък сън,още колко години трябва да минат та да осъзнаем че това не е нормален живот!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Емо , какво става със изчезналите 6 милиона $ на Майкъл Чьорни от 1997 г ?
9
0
 
2
 
! Отговори
фигаро преди 2 години
финасова помощ и за имотни брокери , чси-та , футболисти , фирми за бързи кредити и т.н. ...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи лятото им намалиха на хотелиерите ДДСто, те отгоре вдигнаха цените, всичко беше пълноимаха супер сезон, събраха по девет кожи от хората и през цялото време ги подпомагат с милиони от държавата, защото УКРИВАТ обороти. Осигуряват хората на мин заплата и на 4 часа.Е няма такива Из Мекяри. Сега още 30милиона помощ за МУТ РИте. Това ли ви е промяната беРадев и Б О К Л У Ц И .?
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърсев е преподавател в държване ВУЗ на заплата и часник и е в конфликт на интереси. Говори за либерализация но държавно ВУЗ му е добре че е хранилка.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензина гони 3 лева вече но за него няма мораториум. Без мораториум с помощи или без помощи и кои са засегнати от мораториум или че няма мораториум.
5
0
 
5
 
! Отговори
ооо преди 2 години
и 60/40 беше грешка и намалянето на ДДС също. трябва да се вдигне прага на ДДС на около 200х лв и да се работи срещу това едно лице да има повече от 1,2,3 фирми създадени с цел избягване на ДДС.това са решения, не горното.. това ще подпомогне малките, не само за момента ами ще реши голям проблем за малкия бизнес. Създаването и закриването на фирма също трябва да става с ограничения във времето. Като си фалирал даден бизнес - нека има ограничение поне година да не започваш друг, камо ли същия!
4
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Финансистчета,скоро ще имате 60 оайна и 40 саполя!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безработни не могат да намерят работа и не им дават помощи. Засегнати са.
2
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
60 тупаника на 40 тикви от властта.Така трябва да се прилага.
1
0
 
10
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Аз не знам защо се грижат само за работодателите, според мен и на работниците трябва да ни намалят данъците с едно 60/40. Ние да не би да не плащаме сметки ;} На нас бизнеса да не ни вдига заплатите като ни удря инфлацията? ;} Ще им плащаме на бизнеса, за да им въртим бизнеса, парадокс. ;}