Медсестрите плашат с протести, искат реформи

Проблемите - липсата на кадри, неспазването на трудовите стандарти
38
Медсестрите плашат с протести, искат реформи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, защото според тях състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. 

От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения.

Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри.

„Отлагане на решението и какво ще се прави задълбочава тази криза“ ,заяви пред БНР медицинската сестра и съучредител на синдиката Димитрия Димитрова.

По стандарт сестрите трябва да са около два пъти повече от лекарите, уточни тя. По думите ѝ в леките отделения една сестра може да се грижи за до 6 болни, а в момента една сестра полага грижи за 25-26 болни.

В реанимациите една сестра следва да се грижи за не повече от двама пациенти, но „ако има две сестри, това е богатство“, изтъква Димитрова.

„Всичкото това води до т.нар. висока смъртност в България“, смята тя.

Липсата на млади кадри се компенсира от медицински сестри в пенсионна възраст, които работят без почивка, по няколко смени, разказва Димитрова.

„Като сложим застарялото население, като сложим многото хронични заболявания, като сложим невъзможността на хората да се лекуват, защото нямат пари, не си пият хапчетата и не ходят на лекар, стигаме и до тая толкова висока смъртност, която стресира всички, включително управляващите и сега – дайте да се борим да намалим смъртността. Това не е нещо, което сега може да се реши“, коментира Димитрия Димитрова.

Никой не би поискал да го обслужва медицинска сестра, която работи по 24 или 36 часа, категорична е тя.

„Която от два дена не е излизала от това отделение, нито се е изкъпала, нито се е нахранила, нито е спала. Колкото и да искаме, няма как да бъде адекватна“, призна Димитрова.

Извършват се нарушения, правят се двойни графици и на никого не прави впечатление, поясни още тя.

Според нея тази практика трябва да бъде пресечена, тъй като е опасна за здравето на пациентите.

Димитрия Димитрова смята, че Covid пандемията е последната капка, която показва състоянието на българското здравеопазване от години.

От Синдиката на медицинските сестри настояват за спешна реакция от страна на Народното събрание и здравното министерство. В противен случай ще преминат към протести.

Срокът, който синдикатът поставя, е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
0
 
! Отговори
Ръътее преди 2 години
Лекари и мед сестри ще ядат бой докато се държат нагло
27
4
 
0
 
! Отговори
Гхйкккуййъ преди 2 години
Ще ядете бой нищо друго докато не започнете да лекувате както трябва
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами медицинските сестри ставам мили само ако роднините бутнат пари иначе пациента си е отишъл. Време е да се сложат камери във всички болници.
25
5
 
4
 
! Отговори
Г12 преди 2 години
Лекарите презират сестрите и никога няма да им позволят добър стандарт на работа!
24
2
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 2 години
Петкуууу се шегува иска да каже 600
23
3
 
7
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Културата в здравната система е причина-към медицинскя персонал се отнасят зле и персонала се отнася зле към пациентите. Била съм свидетел как сестрите на 4-ти етаж в Пирогов се събират на един от балконите, пушат и си чоплят телефоните. Като ги помолиш да си свършат работата почват да викат и на пациентите и на посещаващите. Отврътена съм от отношението им, дано не е така навсякъде! А медицинските професии са едни от най-неблагодарните навсякъде по света. Промяна става с пратестиране само!
22
2
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Чест прави на Медсестрите - те се вдигат на Протест заради СМЪРТ - няма и дума за Заплати , Майки с Деца и Мая Манолова .Подкрепям Протеста .Подкрепям го заради това да ни има , има ли значение Пенсията , Заплатата или Социални Добавки ако си Мъртъв ?
21
5
 
14
 
! Отговори
Анал?изатор преди 2 години
БЯЛАТА МАФИЯ КРАДЕ,НЕ ЛЕКУВАТ АКО НЕ СИ ПЛАТИШ,КОГА ЩЕ ИМ СВЕРЯТ ДОХОДИТЕ СЪС СТАНДАРТА,СКЪПИ ДЖИПОВЕ И ЕКЗОТИЧНИ ЕКСКУРЗИИ,ИЗПИСВАТ ЛЕЧЕНИЕ,ОТ КОЕТО НЯМА НУЖДА САМО ДА ГЕПАТ КИНТИ,ТРЕТИРАТ СЕСТРИТЕ КАТО СЛУГИ И БОЛНИЦИТЕ КАТО ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,РАЗХОДИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА,ПРИХОДИТЕ ЗА МАФИЯТА
20
2
 
16
 
! Отговори
Anonimna преди 2 години
Петкооо като не си наясно не приказвай Ела изкарай едно нощно дежурство в интензивно отделение пък ще те питам тогава На всичкото отгоре за левче на час
19
3
 
19
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Аз съмсвидетел че това е действително така Два пъти лежах в болница след операция.Натоварването на тези жени е ужасно голямо Те работят почти без почивни дни ,а не получават заслужено за труда си!.А ние болните /лежащи/искаме да ни се обръща съответното внимание........Не говоря за тези ,,каки " гдето ги убиваше системата",а за истинските мед.сестри които ни обслужват!
18
4
 
28
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Много ясно и точно казано, защо е високата смъртност у нас! Евала на сестрите! Държавата 30 години се гаври с тях! Дано успеят да си отстоят правата!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от римско време се казва: Антибиотиците спират да действат, а медицинските сестри и лекари свършват. И все има.
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше. Благодаря, че тези хора ходят на работа въпреки условията им на труд. Изсипаха милиарди за тестове и ваксини, а болниците и заплатите на мед. специалисти са под всякаква критика.
15
3
 
22
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Нормално да протестират. Малко заплащане, много натоварване и работа, ако си от спешна помощ пък не знаеш на кой *** ще попаднеш, да ти скочи на бой и т.н. Кризата в здравеопазването е от 15 години поне. Оттогава говореха, че един ден няма да има кой да ни лекува, ама всеки гледа да крадне колко може и после обвинява другия, че нищо не е направил.Боко 12 години освен кражба и усвояване на средства нищо не направи относно наболелите теми, а и тия като ги гледам си продължават така.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да им се увеличат заплатите, минимум 1200-1500 . Много е трудно без медицински специалисти.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синдикатът на Трите сестри.
12
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не одобрявам мед .сестрите .Включват системите и цяло дежурство пият кафе гледат телевизия пушат цигари
11
5
 
39
 
! Отговори
жалко е преди 2 години
Жена ми работи като мед. сестра в болница , но скоро ще напуска .Ами тя се прибира от работа като пребито псе , и описва положението в болниците като на война . На лекарите не им пука ,защото приемат болни само в частните си кабинети ,а и на визитация минават проформа , само де се покажат пред болните !!
10
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не са ставали сестри. Тиквата плаща по 5000 на вечер за масаж.
9
6
 
43
 
! Отговори
ужасен преди 2 години
В Англия една сестра обслужва седем болни , в Чехи 15 , а в родната ни държава -30 . Къде са те ,къде са ония ! !!!И болните умират не от ковид ,а от това , че няма кой да ги нахрани и да им даде вода да пият .Това е жалката истина !!