Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути

Говорим за репресии в независима Македония, заяви Илия Стояновски
20 яну 2022 14:03, Александър Попов
214
Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути
Илия Стояновски. Снимка: Личен архив

Посещението на Кирил Петков в РС Македония предизвика много полемики, започнаха анализи на историци и политолози. Но какво мислят българите в Македония, с които премиерът направи кратка среща?

Един от тях, Илия Стояновски, се обърна към министър-председателя и даде гласност и на позицията на наши сънародници в западната ни съседка.

Публикуваме обръщението в нередактиран вид, за да запазим автентичността на неговото мнение.  

"Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние.

Още по темата
По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България, аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не обесите децата на комунистите, няма да се промени положението с преговорите. Ние също ги пожалихме и сега точно те ни управляват и затова сме на този хал - най-бедни в ЕС, с най-мръсен въздух и най-разрушена природа.
189
0
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Ако някой Българин от Македония чете - подминете с отвращение платените *** тук и необразованите ***. Българите сме с вас!Но ВИЕ трябва да си помогнете и сами (както ние се вдигнахме тук срещу мафията)- залейте Европейската Комисия, партиите в Евро-парламента, Европейски/Американски медии и институции, премиера Петков, Външния министър, Българските медии, всички Български партии с историите си и доказателствата! Докато детето не заплаче, майка му не знае!Не е лесно, но си струва!
188
1
 
13
 
! Отговори
Помак преди 2 години
Дупедавството на бг управляващите /всички досега/ по въпроса с т. н. Македония е колосално и смайващо! Редно е управниците в Скопие да разберат, че хората, които се чувстват българи, ще бъдат защитени от държавата България! Абе покажете малко топки бе, поставете на мястото им тези отровени сърбомански мозъци!!!!
187
1
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Българите от България сме с Българите от РСМ. Дори стъкмистическите агенции го казват - над 86 % от Българите тук сме за ТВЪРДА позиция спрямо РСМ и НИКАКВИ отстъпки (от истината и справедливостта не се отстъпва). Останалите проценти са с промити мозъци от "правилните" партии или незаинтересовани и слабо образовани (макар с претенции да не са такива).Петков е добър бизнесмен и може да се научи на дипломация, но за сега му куца, а грешки с Македония=България няма да бъдат простени НИКОМУ!
186
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 196 сигурен ли си, аз си мисля ,че някой писач от Днес се е упражнявал на гърба на българите в Македония
185
0
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Анонимко, вестника предава автентичния правопис на човека. *** ти маи си српско ***, че се правиш да не разбираш какво е важното в това писмо.
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е българските правителства да защитят българите в република Северна Македония.
183
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страсбург пише се със "с" не със "з"След като сте медия трябва да следите за правописа.
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха! Десет коментара прочетох и десетте пълен кошмар! Ама всяко по различен начин. Десет човека дърпат на десет различни посоки. Странни хора сме ние българите.
181
0
 
3
 
! Отговори
До APPLE преди 2 години
Сигурно си милениалче. Човеека за разлика от теб е живял доста преди интернета да стане достъпен или използваем по начина, по който го използваме в днешни дни.
180
1
 
9
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Редно е Слави Трифонов, като държащ за българщината да създаде нова песен, в която да се преплитат - "Има такъв народ" (български) : "Няма такава държава" (Македония) : "Я да видим македонския език" (надписи на Филип Македонски от Пловдив на Старогръцки) ; Песни от античка Македония, които нямат общо със славянските езици, а са си гръцки. И други подобни хрумки, които преди му идваха в главата, а сега нещо секнаха. Все пак нали управляваме, би трябвало да има разцвет на българщината.
179
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на автора,истински българин,един от тези истински българи в република Македония които отстояват българщината и в най-трудните и отчайващи условия,и не се отказват.Не знам как се намират такива национални предатели ,които пишат срещу автора тук,във форума.Човекът излага болката на хиляди македонски българи,а *** му обяснява че можели да учат български по интернет(оли-гофрен!).Става дума че липсва политика на протекция от страна на нашата държава от 80 години,и че търпят репресии и досега!
178
58
 
4
 
! Отговори
Apple преди 2 години
аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Моляяя?!!! Те хората учат английски, немски китайски по интернет, на този му е сложно да понаучи български.
177
6
 
7
 
! Отговори
Абе Мисирков преди 2 години
Славянският език е старобългарски църковен ! Ако българите не са го говорили преди това, абсурдно и извънредно глупаво е дори да се предположи, а камо ли да се твърди, че им е дадена азбука, която да е за друг език, който тепърва да учат !
176
3
 
34
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Петков е болен от джендаро- глобализъм. Незабавна оставка за това антибългарски правителство.
175
8
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Каквото и даси говорим,българите сме *** защото неможехме да изпушим комонистите от управлението.Те ни мислът винаги за втора употреба.
174
16
 
10
 
! Отговори
Юонко преди 2 години
Стояновски се оплаква ми братле в бг беше по лошо през комонизма.Живи ни даваха на прасетата в белене трепаници и какво ли не.
173
44
 
8
 
! Отговори
Паисий преди 2 години
А какво работи въпросния "господин" Стояновски? Да, работа му е да се оплаква колко е мизерен живота му и как го обиждат съгражданите му горкия, а тук форумните патреоти му се връзват както винаги,за това наивния българин ще е вечно на дъното
172
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кънчо, грешиш. Българите са приели славянският език, но азбуката е написана от българи в България и това е била ясна политика на държавата по онова време.
171
1
 
15
 
! Отговори
До ЗАЩО преди 2 години
Хаха, глу пако, всеки австриец ще ти каже, че австрийският език е диалект на немския ! В Аржентина, Куба, Чили и Мексико (и не само там) говорят испански, в Бразилия - португалски, в Австралия - английски, в САЩ - английски и испански, в Канада - английски и френски, а всички те пишат на Латински, и никой от тях няма претенции, че това не е така !