КНСБ иска: Увеличението на пенсиите да е двойно по-високо от обявеното

Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 лв.
21 яну 2022 08:04, Анисия Иванова
30
КНСБ иска: Увеличението на пенсиите да е двойно по-високо от обявеното
Снимка: БГНЕС

От КСНБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева. Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт.

От КНСБ са категорични, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо увеличение на пенсиите от предвидените 6,1 на сто, за да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и за да не се намалят доходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията, съобщава "Труд".

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: увеличениеКНСБпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Стига бе преди 2 години
Стига с тези анализи. Колко анализа направихте като вдигнахте заплатите на депутатите. Ог вашете безкрайни анализи народа обедняна...това ли е целта на промяната?
15
2
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Оправяйте си работите навреме,че ще ви вземат дяволите.
14
2
 
8
 
! Отговори
1000 лева МРЗ преди 2 години
Линията на бедност е доста различна в зависимост от размера на домакинството.За самотно живеещ човек без собствено жилище, който трябва да плаща наем, 451 лева в големите градове няма да стигнат за повече от наема. Плащането на битови сметки, храна, транспорт, лекарства става непостижим лукс.Същевременно 4-членно семейство с 451 лева на глава би могло с огромни усилия да върже месечния бюджет.
13
1
 
12
 
! Отговори
115 преди 2 години
Синдикати =мафияПолитици и управници=крадци продаващи интересите на работещите Българи, а няма нито един ОСЪДЕН ЗА ИЗМЯНА И ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!СЪД който да им потърси отговорност за управлението има ли?
12
6
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Пенсионери, пенсионери, пенсии и държавни *** са приоритет на всички правителства! А след 20 години когато и последния данъкоплатец се изнесе кои ще плаща данъци? От къде ще идват парите за пенсии и държавните заплатополучатели? Държава за която приоритет са пенсионерите е държава на смъртен одър!
11
5
 
26
 
! Отговори
Това е ЖЕСТОКО преди 2 години
Ужасно е учителите да се угояват с толкова много пари като заплати това над 2 000 лева си е сериозна сума ще се развратят и покварят учителите с толкава пари в грехове и на пороци ще се отдадат. Те ще се устроени така за сметка на други страдаци хора. Празнят бюджета раздават несправедливо ПАРИ трябва да има критерии в криза влизаме.
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още един неПочтени Анонимен лАжец... 12 били замразени заплатите, от 2009 година заплатите и пенсиите се повишиха 2 до 2,8 пъти, а радевите ДС-ари, лодкарите, чалгарите и лично кокорчо направиха пенЦията 7/8... ПАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ
9
8
 
20
 
! Отговори
Учителите ДА НАМАЛЯТ преди 2 години
КАКВО е това БЕЗОБРОЗИЕ учителите да им увеличат заплатите над 2 000 лева ДА ИМ НАМАЛЯТ ДВОЙНО и ДА УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ. На УЧИТЕЛ НЕ МУ ТРЯБВА заплата повече от 800 лева да получава.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНСБ много искат, да ги плащат те от собствения си джоб .Пари няма !!!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
КНСБ да поиска високи заплати за работниците, защото те им плащат заплатите. Безсмислена организация
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тактика на протакане на преговори за увеличение на пенсии и заплати. Коварни и ненужни сте и неизбежно това печелене на време само с празни приказки води до бумерангов ефект.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каде бяха при тиквата що не искаха тогава - мишоци
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям схема всичко отиде за ток после някой ще ми размахв пръст, че бил платил високите сметки с техните пари. После какво правим до кога ще наливаме пари за зелен токи едв ще свързваме двата края?
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде пари бе при всичко затворено заради ковид и хиперниска икономическа, активност заради мерките ви?
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да стане ама на дали. Пак ще направят една уравновиловка както преди- Бачкаш не бачкаш все едно.Пак ще вдигнат най малките и най големите пенсии , както предии...Така, че нищо добро за тези които съвестно са се осигурявали по 45-50г.
1
2
 
22
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
ДАНО но надалита капиталистите са кожодери а и сит на гладен не вярва