Експерти: 9% ДДС за храните, за да спре скокът на цените

Хората с по-ниски доходи вече отделят 70% от бюджета си за храна
24 яну 2022 10:07, Анисия Иванова
43

"Искаме ДДС за храните да падне на 9%, което би довело до спиране на нарастването на цените на хранителните продукти. България е една от трите държави в ЕС, която няма намалена ставка. В другите страни тя е 5-9%", заяви Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" в студиото на "България сутрин".

Последните данни на Националния статистически институт показват, че за година средно цените са се повишили със 7,8%. А от началото на настоящата година храните са поскъпнали с над 3,30 на сто. От браншовите организации настояват ДДС за храните да бъде намален.

Иванова подчерта, че цените на продуктите за традиционната българска баница са скочили с 20-30%. А хората с по-ниски доходи вече отделят около 70% от бюджета си за храна.

"Важно е ставката да стане 9% за всички храни и напитки, без алкохол. Ако се направи само за определен брой продукти, това ще даде възможност за допълнително изкривяване в сектора. В законопроекта, който сега се обсъжда в НС, няма заложен текст за намаляване на ДДС за храните. От Министерството на земеделието поддържат нашата идея, но времето минава и резултат няма", подчерта Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея по-ниската ставка ще изсветли сивия сектор.

"Има над 30% сив сектор, който ще бъде изсветлен. Видяхме този ефект в туристическия сектор - нямаше рязко спадане на приходите от ДДС. Това е ефектът на изсветляването в туризма - с по-ниската ставка и с мярката 60/40. Подобна мярка в сектор храни няма да намали приходите в бюджета", убедена е Иванова.

Тя подчерта, че разликата в ДДС в европейските страни води до различните цени.

"Ако себестойността на нещо е 8 лв., с покачването на горивата и електричеството с 25% този продукт в Германия ще струва 10,50, а тук 12 лв.", даде пример събеседникът.

Яна Иванова не прогнозира дали ще продължи поскъпването на храните.

"Покачването на цените зависи от количество електроенергия и газ, които се използват, какви транспортни разходи има фирмата. Също и от цените на суровини като захар, царевица. Транспортните разходи за един контейнер за 2 години нараснаха 10 пъти", подчерта Иванова.

По думите ѝ качеството на храните у нас е високо, ако се произвеждат на светло. Тя уточни също, че много производители, които са на ток и газ, са на ръба на фалита с последните сметки за декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храните са бързооборотна стока. Загубите ще са огромни за бюджета. Тези пари ще отидат в джоба на търгашите. ДДС на ресторантите трябва да се възстанови на 20 процента.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 процента в джоба на търгаша Андрешко Бизнесмена. Не искат да плащат данъци, дори и косвени, Андрешковците бизнесмени. Защо искат да се намали данък, който плаща друг - клиентът? Защото искат от същите пари на клиента да вземат повече. 11 процента повече е голяма надценка над сегашната им от 10-20 процента. Става 30 процента надценка. Супер за Андрешко Бизнесмена.
31
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 2 години
И 0% ДДС да сложите цените ще продължът да скачат!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за да спаднат трябва да се занимаят с търговци на едро и веригите те са страшни спекуланти , регулация е нужна в България свободен пазар и пазарна икономика доказано не работят
29
0
 
14
 
! Отговори
Да,бе,да преди 2 години
Колкото спаднаха цените в заведенията и на книгите,като намалиха ДДС.Това не са експерти,а лобисти.
28
0
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Като с облага с 9% мислите ли, че търговците веднага не покриват разликата като завишат цените. Всичко е алабала и приказки за лека нощ! Алчните търговци са проблема както и манталитета ни сами да създаваме картели! Таксиметровите фирми по между си договориха нови по високи цвни, а като вдигнат горивата са първи дето скачат срещу картелите за горивата. Работата при нас е "лAЙHЯния на калния махна намира"!
27
0
 
11
 
! Отговори
Пишман "експерт преди 2 години
9% ДДС за храните, за да вдигнем печалбата на търговците ....Но цените пак ще са високи ! Същото като помощта за тока на "бизнеса", за да могат да си поддържат яхтите и самолетите....и те са хора ! А народът....кучета го яли.
26
2
 
0
 
! Отговори
факти преди 2 години
нинова и сие веднага 9 процента на храните да се намалят ако искате да управлявате
25
2
 
0
 
! Отговори
До Радослав преди 2 години
Регистрирай се по ДДС и ще ти го възстановяват. Иначе само при напускане на ЕС. С триста зора.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това е благодарение на 15 години ЕС и 12 години герб . Няма смисъл да оставаме в четвъртия райх. той ни води до мизерия а евро акцизите и вредните емисии надуват цените . А защо сви.нята с каскета да не стане на мезета ? Ние всеки ден ядем свинско.
23
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Вместо да бутат данъчната ставка просто да въведат възстановяване на ДДС за гражданите срещу представени касови бонове! Така хем ще се изкарат на светло оборотите на магазините, от там складовата наличност и доставките, хем парите от намалено ДДС ще отидат където трябва, в данъкоплатците. Всички печелят!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме във валутен борд, защо има инфлация и тя е над средната за ЕС? Или повечето е спекулация?
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви замразяването на цените за основни хранителни продукта от 1 февруари с цел борба с инфлацията. Цените на продуктите, ще трябва да се върнат на нивата от 15 октомври миналата година. Сърбия и Република Северна Македония също замразиха цените на основните хранителни продукти. А в България защо не се предприема нищо, а само се надуват цените?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз викам, даже и 1% стига ви...и 1лв. партийна субсидия и работите си идват на кантар!
19
1
 
2
 
! Отговори
2 за лев и 1 бакшиш! преди 2 години
Цени народни, както при соца! Кеф!!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тязи лудница с инфлацията се получи не само заради руския газ, но и заради огромното количество необезпечени с нищо пари, които европейската банка и Федералния резерв напечатаха и раздадоха под форма на ковид помощи. Сега населението е пълно с пари и ги използва за покупки на стоки. Това вдигна оборотите на много фирми, но ефекта ще е краткотраен, после идва инфлацията и високите цени, защото има търсене, но няма стоки. 2021-ва беше лудница.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде в ЕС има намалена ДДС ставка за стоки от първа необходимост - основни хранителни продукти, бебешки пелени и др. Само в България го има това с намалена ставка за туризъм и нищо друго... Освен това трябва да се въведе и държавен контрол върху цените на храните, защото без такъв просто цените ще си останат същите, а печалбата на хранителните вериги ще се увеличи с 9%. Пазарната икономика е мит, всичко е спекула, картели, олигополи и задкулисни договорености, а ни стрижат като за последно.
16
1
 
14
 
! Отговори
Ние пък видяхме преди 2 години
Че цените в заведенията скочиха с 20%, вместо да паднат с 10. Единна ставка за всичко и бой по кратуните на спекулантите. Да се даде и законово определение на спекулата като всяко повишение на цената с повече от 50% общо по веригата от производителя/вносителя до потребителя. Всичко отгоре да се третира като нетрудови доходи и да се отнема в полза на държавата.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляването на ДДС няма да промени нищо, освен по-голяма доректна печалба за производителите и по-ниски данъчни постъпления от този данък. Мит е, че това ще свали цените. Просто едни пари няма да се съберат от държавата, а ще си останат предприемачите. И евентуално те ще вдигнат малко заплатите на работниците си. Не че това е лошо, но просто тази мярка няма да реши проблема, за който е замислена.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляването на ДДС няма да доведе до поевтиняване на стоките, защото увеличените печалби ше отиват директно в джобовете на производителите. Няма легален начин те да бъдат накарани да намалят цените, може единствено да се надяваме на тяхната добра воля, което е вятър работа. Единствено липсата на търсене и потребление на стоките може да сваля цени. А такова може да се получи ако банките започнат да вдигат лихвите, за да охладят икономиката.