Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация

Има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин
100
Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация
Снимка: Кадър bTV

Концлагерът в Белене е напът да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав.

Родена през 1928 г., едва на 18 години Цветана се увлича по идеите на анархизма. „Спомням си, тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на жената, за свободната любов. Аз понеже питах майка си какво значи анархизъм и тя вика „Това са хората, които всяка власт ги гони“, разказва Цветана Джерманова пред bTV.

През 1948 г. е арестувана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„Вечерно време ми е било най-тежко, защото усещах как затихва деня и си мислех за майка ми, за съпруга ми, въобще за бъдещето ми“, казва жената.

С болка си спомня за четирите прекарани месеца там, но не се опитва да ги забрави. Казва, че нейната мисия е да разказва за тях заради едно обещание, дадено на останалите затворници в Белене.

Тогава ми казваха „Ние сме възрастни и сигурно няма да доживеем да видим това, но ти си най-младата и ако останеш жива, трябва да напишеш на света да знае за тия ужаси, които преживяхме, за да може по-нататък човечеството да не бъде полагано на такава жестокост“, разказва Цветана.

Днес идеята концлагера в Белене да се превърне в туристическа атракция ѝ дава надежда, че преживяното никога няма да бъде забравено.

През 2011 г. завършва своя разказ в книгата „Спомени от лагерите“.

Според екскурзовода Недялка Тончева хората сами пожелали да посещават Белене, за да почетат невинните жертви. „Нямаме точни данни точно колко са те, защото всичката документация е унищожена“, казва тя.

Кметът на Белене Милен Дулев коментира за bTV, че има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. „Все по-млади хора се ангажират с миналото“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Беленетуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
1
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Малко инфо А СЕГА ще бъде отворен за антиваксаджии, за да измрат от гъдел и грип с името Ковид-19. Времената се менят, а с тях и "затворниците".
31
4
 
3
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Благодаря Днес. бг! Да, вестникът предлага палитра от мнения на журналисти с различна вътрешна окраска. Плурализмът на редакционната колегия е демонстриран по много елегантен начин. Отделно "свободата на словото" при коментарите е необичайна за други издания, като вестник СЕГА, чиито форум беше затворен от .... редакцията след смъртта на участничката с ник "Дорис", зад който се криеше сталинистката Миряна Башева - наблюдател във вестника, която даде фира преди време.
30
5
 
13
 
! Отговори
Малко инфо преди 2 години
Белене е концлагер от 1940, създаден по царски указ на Борис номер 3. Първоначално за комунисти, евреи и земеделци. После обратното.
29
5
 
9
 
! Отговори
Copocoид преди 2 години
Умните народи търсят това, което ги ОБЕДИНЯВА, а не това, което ги разделя. Затова хитреци като англо-саксите пускат тези идеи, които разединяват цели нации и съседни държави за да търсят изгода от там. Не разбирам как не можахте да проумеете смисъла на думите "Разделяй и владей"? Егати, повърхностните и елементарните хора!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам да е имало такЪви работи. Русофилите разправят, че преди 89та България е била рай.
27
0
 
13
 
! Отговори
Благодаря Днес. бг! преди 2 години
Ето това е истинското лице на антикомунизма!
26
8
 
15
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен и сие Напишете в прозорчето на Гуугл имената Мирчо Спасов, а след това Никола Газдов, Юлияна Ръжгева, за да видите още колко имена на комунистически главорези ще изскочат. Надявам се, че можете да четете на български.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеса са за бой с такива фалшификации.
24
1
 
3
 
! Отговори
ваксинирана ли е преди 2 години
много интересно? Анархистите били срещу всички - затворени на почивка в бъдещ атракционен обек чааак по камунистичеку време. Кво тази леля колаборант с оня Гешев ли е имала? А? Кво каза , що само при команчите си била затваряна - аааа крала от общонародното. Ясно да влезе следващата и напише кои лагеристи от нейния отряд завършиха и какво висше образование при комундетките. Кво каза? А? Проверка за колаборанство се изисква както с команчите - така и с фашистите от 23 и 41-44
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 Жените са били на остров Щурчето.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хер фуулер ти от нищо не се учиш. Костов колко пъти взривяваше една сграда. И само това да беше. Самотото ти присъствие тук с лъжите спускани ежедневно са показателни.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Старите рецидивисти Стефан Кота и Петко -Златният зъб ,от Боженската община ,са лежали в Белене ,както казваха ,,за малко мозък и много чалъми ,,. И докрая на дните си роптаеха :много станаха борците с комунизма ,ама прекалено много ! Сбил се пиян на дансинга и започнал чалъмите ,начупил на някого сурата или неговият начупили , е нема как ,пръв си почнал ,айде 2-3 години ,после рев ,слушал западна музика . Та тези РЦ негодуваха ,ч много се писали политически . И чного ги мразеха .
20
3
 
6
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Алкатраз също е туристическа дестинация, а срещу 100 долара можеш да останеш в килия за една нощ и да преспиш, като пандизчия. Учим се от американците. Бизнесът е бизнес. Умрелите - умрели.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мхм, идеите на анархизма са нещо хубаво. Примерно анархизъм е да участваш в нпо което да подскача че нямало турско робство а съжителство. Или пък да нацапаш памехника на Ботев и да откраднеш пушките оставени в музея на връх Шипка. И накрая да ревеш че те изпратили в ТВУ и да го наричаш концлагер.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На чужд гръб сто тояги са малко .Колкото се отдалечаваме от събитията преди 70 години ,толкова наследниците на репресивният апарат ( тогава) стават все по -нагли .
17
2
 
8
 
! Отговори
Лагерфелд преди 2 години
Много кандидат туристи има за там, засега ходят предимно в Дубай и на Малдивите.
16
6
 
6
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 26 ---- Те и Газдов и Мирчо Спасов май бяха някакви герои из лагерите на смъртта в България, но щом казваш, че е фейк - вярвай си, но поразгледай за какво са съдени и ЗАЩО са им отнети овенните звания и т.н.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен пък един дядо бог да го прости преди много години ми каза за демократа стефан савов как им краднел храната от колетите
14
7
 
11
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 28 --- Дядо ми беше фабрикант. Убит от криминелните комуняци за това, че е капиталист. Както се видя, турнахме прът в колелото на комунизЪма чрез разбиване на СеСеСеРеняците и оттам - соц.лагера. Имам приятели изпратени в затвора САМО за това, че имаха грамофонни плочи на Роулинг Стоунз и Бийтълс.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Niki13 Да ти разкажат ама няма какво да ти разкажат ,защото това което искат да го направят Белене НИКОГА НЕ Е БИЛО!