Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация

Има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин
100
Концлагерът в Белене - от ужаса до туристическа дестинация
Снимка: Кадър bTV

Концлагерът в Белене е напът да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав.

Родена през 1928 г., едва на 18 години Цветана се увлича по идеите на анархизма. „Спомням си, тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на жената, за свободната любов. Аз понеже питах майка си какво значи анархизъм и тя вика „Това са хората, които всяка власт ги гони“, разказва Цветана Джерманова пред bTV.

През 1948 г. е арестувана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„Вечерно време ми е било най-тежко, защото усещах как затихва деня и си мислех за майка ми, за съпруга ми, въобще за бъдещето ми“, казва жената.

С болка си спомня за четирите прекарани месеца там, но не се опитва да ги забрави. Казва, че нейната мисия е да разказва за тях заради едно обещание, дадено на останалите затворници в Белене.

Тогава ми казваха „Ние сме възрастни и сигурно няма да доживеем да видим това, но ти си най-младата и ако останеш жива, трябва да напишеш на света да знае за тия ужаси, които преживяхме, за да може по-нататък човечеството да не бъде полагано на такава жестокост“, разказва Цветана.

Днес идеята концлагера в Белене да се превърне в туристическа атракция ѝ дава надежда, че преживяното никога няма да бъде забравено.

През 2011 г. завършва своя разказ в книгата „Спомени от лагерите“.

Според екскурзовода Недялка Тончева хората сами пожелали да посещават Белене, за да почетат невинните жертви. „Нямаме точни данни точно колко са те, защото всичката документация е унищожена“, казва тя.

Кметът на Белене Милен Дулев коментира за bTV, че има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. „Все по-млади хора се ангажират с миналото“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Беленетуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
7
 
! Отговори
Старец на 98г преди 2 години
Търсите от лъжи да правите история ,но това няма как да стане! В Белене нямаши политически затворници! Там лежаха разни михлюзи ,които ги мързеше да работят и се опитваха да саботират работата на българите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Глей сега: преди 2 години
Задачка закачка - трима братовчеди, трима австроунгарци - кои са теРоманови, Сакскобурготи и едни от Европа без Уиндзор. Задачка закачка - колко от тях са били начело на колониални режими? И тримата - ама третия се оказал свестен!
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласят Белене да затварят антиваксърите.
9
7
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
В Аушвиц даже и газови камери не е имало. Съветските бутафории, построени там, са за да плащат поклонниците на Спилбърг и останалите фалшификатори.
8
3
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
Романови - Сакскобурготи - открийте десетте разлики!
7
5
 
8
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Терористичната организация БКП (чийто член е и Тиквата) даже няма да вкарат в Лагера хора способни на Критично и Позитивно мислене като Илон Мъск, Джеф Безос или Ричард Брансън, а направо ще ги разстрелят. Просто за милиционера е важно да си послушен, а не образован, че им разваляш Рахатлъка.
6
2
 
11
 
! Отговори
Niki13 преди 2 години
не разбрах, дали ще се разкаже пълната история на концлагера, от 1941 год.
5
4
 
8
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Неуважение е към хората да го превърнем в туристическа дестинация. Нужна ли са ни туристи, които ще идват да посетят Белене и летящата чиния на Бузлуджа?
4
5
 
8
 
! Отговори
Targeted Individuals преди 2 години
В Перник режат ръце на живи хора и то през 2020 година, конфискуват къщи за подарък на Борисовата полиция!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, точно за туристическа дестинация са се захванали да го ремонтират. Ей сега просто така им хрумна! Това е толкова интересна туристическа дестинация, че даже държави, които си нямат концлагери, в момента си строят. Например Австралия, Англия...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завреният зет и сие, както и въртоглавите трябва да бъдат заврени там и да го ремонтират
1
3
 
15
 
! Отговори
Концлагер в ЕС преди 2 години
Концлагера се казва град Перник там мафията убива, изтезава, изнудва, там МВР е на мафията, там хората нямат права!