61% подкрепят РСМ за ЕС, но само ако спазва договора с България

15% не искат Скопие да се присъедини към Общността
Обновена: 25 яну 2022 12:38 | 25 яну 2022 12:13, Камелия Цветанова
86
61% подкрепят РСМ за ЕС, но само ако спазва договора с България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинство от 60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора, който има с България.

Още по темата

15,3% от пълнолетните българи са на мнението, че страната ни при никакви условия не трябва да подкрепя Република Северна Македония да стане член на ЕС, а 7,6% избират опцията България да подкрепи Македония за член на Съюза без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор. Това сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.
 
Данните показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но при категорично условие за сговорчивост от страна на съседката ни преди това.

Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в сравнение с края на 2020 г.  Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония за членство в ЕС при никакви условия. 51,1% бяха на мнение, че България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на ЕС, но само след като изпълни условията по договора между двете държави бързо, а 8% смятаха, че трябва да подкрепим съседка ни за член на ЕС без никакви условия. Двойно по-голям (34,8%) беше делът на тези, които не можеха да дадат отговор. Оказва се, че сега, повече от година по-късно, колебаещите се всъщност са заели твърда позиция.
 
Тепърва ще се види дали и какво отражение имат последните срещи Петков-Ковачевски. Изследването няма как да улови техните ефекти, защото завърши преди срещите в Скопие и София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: македонияЕСпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Ford преди 2 години
До Българин 48, Това което Ви показва ЕС Вие го наричате "демократичните европейски ценности"? Вие или сте сляп или не можете да анализирате. Смятам,че бихме се справили много по-добре без ЕС, и без да имаме зависимост от Русия. Както казах в предишни мои коментари, ще е трудно в началото, но бихме могли да постигнем повече, и да имаме добри бизнес договорки.
59
0
 
0
 
! Отговори
Ford преди 2 години
До Анонимен 41, каква е връзката, изказването Ви няма общо с изказаното от мен мение, за излизане на България от ЕС. Явно не сте разбрали написаното от мен.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смешна лъжа.Чак трагична.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеска ни подхвърлят някакви си там проценти, едва ли лежат на някакво социологическо проучване. Твърде опасно е да се пита народа...
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО РУСИЯ ЗАПОЧНЕ ДА ХВЪРЛЯ БОМБИ ДО ТУК ЩЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ
55
0
 
0
 
! Отговори
Бяха Българи !! преди 2 години
https://conservative.bg/samo-zashtoto-biaha-bulgari-bnt/Сваления вчера филм по БНТ - услужливо за Макетата
54
2
 
1
 
! Отговори
Не е трудно преди 2 години
Така наречената България , доброволно да се присъедини , към Р.С.Македония , ставайки част от нея и автоматично влиза в ЕС!
53
1
 
6
 
! Отговори
до Анонимен 59 преди 2 години
А да ти е разправял как гърците и сърбите са убивали там всеки, който се е смятал за българин? И как местното население масово е избягало от Вардар и Беломорието в България? Имах приятел грък, който беше разследвал подобни случаи. И ми разказа потресаващи истини: как например българите хванали 2 вагона с гръцки писма и прочели как един техен войник се хвали на майка си, че вадил очичките на малки българчета и разпарял бременни българки. За отмъщение българите изтрепали цялото село на войника.
52
1
 
5
 
! Отговори
цървули преди 2 години
как ги измерихте тия 61% с машините на МАДУРКО РАДЕВ ли
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой не го е чел договора .да си признаем
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофияНе България, а правителството! Не че е кой знае каква изненада, АзБ плаща за такива неща...
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прадядо ми е бил войник в Македония през втората световна война. Моята баба ми разказваше, че той и е разказвал за големи погроми и плячкосване от нашата армия там. Имало е и убийства и каквото се сетите. Чувал съм и за същите неща в Гърция. В Кавала даже има плочи по сградите за гръцките партизани и българските фашисти. А сега да се сетим, защо си мислим, че такива неща не се помнят? И някак ни се иска все българите да сме герои, само дето не е било баш така.
48
3
 
5
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
ДАНС незабавно да се заеме с тези....7,6 процента......предатели....
47
4
 
6
 
! Отговори
София преди 2 години
България клекна.И още повече ще клекне.
46
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една нация като нашата, чийто единствен повод за гордост е историята е просто жалка. Македонците щели да ни откраднат историята. По същата схема и турците могат да претендират за изопачаване на историята от наша страна, защото величаем някакви революционери и престъпници - въпрос на гледна точка. Това е не само смешно, но и трагично. Вместо да работим за подобряването на икономиката и благосъстоянието на хората от двете страни, ние сме се запънали като комплексари за някакви нелепи неща.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък сакам проститутките да станат безплатни при новия ЕССР. Ама май много искам
44
4
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
ЕС минава на водород и геотермани източници и спира да купива газ от Русия. Това ще задуши руската икономика и Русия ще фалира.
43
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз съм за Македония в ЕС, не трябва да правим проблеми и да се превръщаме в черната овца на ЕС. Всичко мои приятели и познати подкрепяме македния, България е член на ЕС и като такива трябва да бъдем отговорни и да прилагаме на практика демократичните европейски ценности.
42
1
 
10
 
! Отговори
стъкмистики преди 2 години
99% от българите не искат РСМ да ни краде историята и езика!!!Всичко друго е АЛА БАЛА...празни дрънканици!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За лигоча Кирил Петков прави тайни с Херо Мустафа в неделя преди посешението от РСМ?Какво крие от народа?