Доц. Ташев: След днешната среща продължава да зрее недоволство сред българите

Сближаването със Скопие не трябва да е за сметка на българския национален интерес
Обновена: 25 яну 2022 21:27 | 25 яну 2022 21:07, Красимир Ангелов
27

Първото съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония приключи с 3 меморандума и 10 общи задачи. Въпросът за вписването на българите в Конституцията на РСМ обаче отново получи уклончив отговор.

"Разбрахме, че българите ще бъдат включени в Конституцията, но незнайно кога напред във времето. Това е стилът на македонската дипломация, която дава уклончиви отговори с цел да получи конкретни обещания от българската страна", коментира доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е едно от исканията в пакета 5+1.

"На пресконференцията на двамата премиера първи на този въпрос отговори министър-председателят на РСМ. Той каза, че в перспектива, когато наближи моментът РСМ да промени Конституцията си в синхрон с ЕС, това ще стане. Но този момент би бил след даването на "зелена светлина" от България за еврочленството. Това е вид заобикаляне на пакет 5+1. За моя изненада Кирил Петков не реагира", заяви доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че след днешната среща продължава да зрее недоволство сред българите.

"Никой от нас не е против диалог между София и Скопие. Твърди се от страна на властта, че крачка напред има. Трябва да говорим добронамерено, но сближаването не трябва да е за сметка на българския национален интерес. Виждам много вяла българска дипломация, неспособна да отстоява националния интерес. Вече се наблюдава и демотивация сред македонските българи", отбеляза събеседникът.

"Премиерът Димитър Ковачевски продължава старата политика по отношение на промените в Конституцията. Зоран Заев имаше същата позиция няколко месеца преди да предаде властта - първо България да отстъпи за еврочлеството и след това ще бъде променен основният закон", припомни доц. Ташев.

Вижте още във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Добре.Ще запишат и българите в конституцията.Какво ще промени това? Нищо.Нормално е и в България при преброяването да има графа-македонец/македонка.Ако беше насилствено записването на хората в Пиринска Македониа като македонци 1956 год,ЗАЩО не записаха всички македонци,а само 70% се самоопределиха като македонци. Дай ни да си измисляме угодни на нас лъжи....То Сталин,то Тито,..то Димитров,..то Коминтерна.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е видно,че или не искат или искат да изтъргуват правата на българите в СМ и то за хора които са там.Нали са мулти.Напр. двуличието на Заев след подписване на договора за добросъседство в акцента обща история.Тогава промениха Конституцията си,но българите ги разкараха за да покажат че към момента няма българи вкл.целия натиск върху тях при преброяването.И когато няма българи и днес, каква обща история до 1944 г.,къде са българите с подменен етнос и какви репресии след ВСВ?Имат скрити цели.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вписването в конституцията е conditio sine qua non -- задължително условие за вдигане на ветото. Никакви увъртания не трябва да се толерират. Както Гърция ги мота няколко години и те се гърчеха и не искаха, но накрая си смениха името, също така ние трябва да постигнем независимо колко време ще отнеме най-важното за българския национален интерес.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хърватите,словенците,черногорците които живеят от десетилетия ,даже и столетие в РСМто и не са вписани" -- македония няма обща граница с тези държави -- не им е важно нито на едните нито, на другите. Езикът, идентитетот -- също не представляват голям интерес за нас. Има си лингвисти, прависти да си разговарят. Единственото най-важно за нас са живите македонци с българско самосъзнание с или без български паспорти, които са подложени на дискриминация, сериозна и доказуема пред м/унар. общност.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както казва господоря кеш ис кинг ... което ще рече, кешовицата е цар, няма история, няма език, има само пари, парите са вечни ... ай стига уе, накрая ще ни останат едни пари, а отвътре ще сме празни
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига са търсили причини да спират процеса. Да развием търговия, бизнес, икономиките. Нека влязат в съюза и после да си водят научни спорове. Който успее да докаже нещо, дава другия на евросъд. Честно и почтено.
15
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Потърси в гугъл! Ако не знаеш как, *** в интернет кафе, те ще ти помогнат. Ако ги има още в България.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те не искат ли да впишем в нашата конституция македонците в България? Или вече са вписани? Да си призная не съм чел новата. Чел съм живковата като ученик.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам някой смел и някой който разбира да ми отговори: Какво е Българин,какъв е неговия произход,какъв е произхода на Българския език,къде е роден Гоце Делчев,кога е починал и при какви обстоятелства и къде е роден Цар Самуил,кои са братята му и кой е баща му?И най-важният въпрос:Какви гени има настоящия Българин и колко процента има той от Прабългарските гени?
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа честно, хич не ми дреме за тази история, много хора даже не знаят за какво става дума. Работа за историци да намират. Я хванете 100 човека от улицата и ги питайте кои е Гоце Делчев, и един да ви каже 2 изречения,пак ще е постижение. От истината боли. Хората ги вълнуват други работи.
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДържавата край Вардара плаща по големи пенсии ;) Сам прави сметка коя държава е по богата. Освен това Заев да вземе да им купи перки дет праят ток. А те пък имали ТЕЦ и да вземе да взима за тях едни големи дългове . Та те макетата още от сега не харесват унията ;) И точно нацистите дет ни мъчеха през войната да ни спират - България и Германия . Ей тва казват макетата.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН май искат да ги запомнят като партията която беше в коалицията когато предадохме историята си на македония но нищо не направи по въпроса, защото им харесва да смучат, а киро е ясен, той е си мисли че всичко е за продан, своя гъсгъс вече го е продал
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вписването на българите в Конституцията на РСМ то е маловажен въпрос на който нашите пишман дипломати страшно много държат!РСМто се усетиха и сега ни извиват ръцете за това искане!Хърватите,словенците,черногорците които живеят от десетилетия ,даже и столетие в РСМто и не са вписани ,да неби да нямат равни права с другите етноси?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако България е бедна и смотана държава, то държавицата край Вардар, е сто пъти по-окаяна и бедна от нея.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а къде са ония шушумиги от итн ... нищо не се чува от тях, явно са съгласни че трябва да наблегнем на жп линиите за сметка на бг историята
6
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТУРЦИЯ ТРУПА ВОЙСКИ НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА,ПО ЧЕРНОМОРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА НА БЪЛГАРИЯ КРЪСТОСВАТ ТУРСКИ ВОЕННИ КОРАБИ,БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС,ЕВРОПА СПРЯ ВСЯКАКВО ФИНАНСИРАНЕ ЗА БЕДНА И ИЗНЕМОЩЯЛА БЪЛГАРИЯ...И ВСИЧКО ТОВА ИМА ЕДИН ОТДУШНИК-МАЛКА МАКЕДОНИЯ!
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИма и други червени линии от които макетата никога няма да отстъпят щото имат топки ;) Не мисля че наще разбират кво искат и кво могат да получат. Само албанците биха направили това дет искат наще . Всички други няма да го направят.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преходният премиер киро се взема много на сериозно. Преходен -- защото е мно-о-ого далеч от изискванията за поста.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо решаване въпроса с конституцията, после вдигане на ветото. Дотогава искане на оставка на лицето киро за предателство.
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости . В Македония много добре знаят че България в ЕС е бедна и смотана държава . Там даже се говори че мнооого отстъпки са направени на България а в ЕС не е кой знай колко хубу . Македонските политици не са ,,про.ститут.ки,, като наще . Неще си мислят че и макетата ще се дупят за ,,членство,, както се дупиха българските които затвориха цял АЕЦ за ,,членство,, Признаването на малцинства може да е само реципрочно .Някой исторически личности не са съгласни да не са македонски .Има и друг