Доц. Ташев: След днешната среща продължава да зрее недоволство сред българите

Сближаването със Скопие не трябва да е за сметка на българския национален интерес
Обновена: 25 яну 2022 21:27 | 25 яну 2022 21:07, Красимир Ангелов
27

Първото съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония приключи с 3 меморандума и 10 общи задачи. Въпросът за вписването на българите в Конституцията на РСМ обаче отново получи уклончив отговор.

"Разбрахме, че българите ще бъдат включени в Конституцията, но незнайно кога напред във времето. Това е стилът на македонската дипломация, която дава уклончиви отговори с цел да получи конкретни обещания от българската страна", коментира доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е едно от исканията в пакета 5+1.

"На пресконференцията на двамата премиера първи на този въпрос отговори министър-председателят на РСМ. Той каза, че в перспектива, когато наближи моментът РСМ да промени Конституцията си в синхрон с ЕС, това ще стане. Но този момент би бил след даването на "зелена светлина" от България за еврочленството. Това е вид заобикаляне на пакет 5+1. За моя изненада Кирил Петков не реагира", заяви доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че след днешната среща продължава да зрее недоволство сред българите.

"Никой от нас не е против диалог между София и Скопие. Твърди се от страна на властта, че крачка напред има. Трябва да говорим добронамерено, но сближаването не трябва да е за сметка на българския национален интерес. Виждам много вяла българска дипломация, неспособна да отстоява националния интерес. Вече се наблюдава и демотивация сред македонските българи", отбеляза събеседникът.

"Премиерът Димитър Ковачевски продължава старата политика по отношение на промените в Конституцията. Зоран Заев имаше същата позиция няколко месеца преди да предаде властта - първо България да отстъпи за еврочлеството и след това ще бъде променен основният закон", припомни доц. Ташев.

Вижте още във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо вписването, после всичко останало.