Петков: Даваме пример за нов подход с реални резултати

България и РСМ подписаха три меморандума за сътрудничество
Обновена: 25 яну 2022 17:54 | 25 яну 2022 12:40, Веселина Йорданова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от резултатите от съвместното заседание с правителството на РСМ и благодари за "много добре свършената работа".

След края му бяха подписани три меморандума - в областта на земеделието, малките и средни предприятия, развитие на жп връзката София - Скопие. Според Петков това е примерът за нов подход с нова енергия и реални резултати.

Още по темата
Той благодари на министрите за съвместната работа.

Всеки представи поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и много къси срокове за изпълнение, посочи премиерът и допълни, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. По думите му основният краен резултат на меморандумите е икономическо развитие на целия регион, което хората в двете страни ще усетят с подобрение на стандарта на живот. Следващата среща на работните групи е само след седмица.

Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът днес го връща обратно на картата. С този устрем и с тази енергия се надявам, че времето ще бъде наваксано бързо, посочи Петков.

Той се обърна към премиера на РСМ с думите "Моят приятел Димитър, с когото заедно сме устремени за тези общи резултати".

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също каза, че е доволен от днешните резултати, защото министрите са работили по конкретни идеи и проекти, които ще се развиват в следващите месеци.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи той. Ковачевски благодари на Петков за добрия диалог.

Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, заяви премиерът на РСМ.

На въпрос дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание, Ковачевски отговори, че в конституцията на РСМ са вписани различни етнически общности. "Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи той. По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

От думите на двамата премиери стана ясно, че Историческата комисия също ще заседава по-често - три пъти в близките четири месеца.

Отбелязахме друго ниво на ентусиазъм. За да се върши работа, хората трябва да си говорят и да слага обща конструктивна рамка, каза Петков.

"Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни резултатите като авиолинии, нови пътища, нови гранични пунктове, икономически сътрудничества, обща работа в образованието и общ календар. Паралелно ще вървят и икономическите въпроси, така че ритъмът ще бъде динамичен", коментира българският премиер.

В отговор на въпрос за кризата в Украйна, той посочи: "Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме".

По думите му доскоро и отношенията с РСМ са били в криза, но днес се вижда, че е постигнат реален напредък.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
akudд преди 2 години
кирооооо има само един реален подход БЪЛГАРИЯ -681РСМ - 1944
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако българите смятат, че правителство съставено от левичари-троцкисти, неолиберали-глобалисти, бивши комунисти-интернационалисти (насаждали македонизма с бой и терор) и една неориентирана банда чалгари ще защити адекватно българския национален интерес, нещо сте се излъгали. Не забелязвате ли, че вече не се говори за договора от 2017 г.и за неговото изпълнение, а въпроса с историята и езика отече в канала. А наглите макета искат БГ за смени преговарящите по въпроса защото не искали да им отстъпят
127
0
 
7
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Впечатлена съм, че на техния премиер физиономията е още по-мошеническа от тази на нашия. Лика прилика са си и това ме подсеща за един коментар по-долу, макар и шеговит - че ще опитат да излъжат ЕС, че сме се спогодили, за да се вземат едни пари...
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, който му е трудно да говри и български и английски ни беше натресен от фаTMaKa.Двамата трябва да се люлеят от някоя лампа на Дондуков.
125
0
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Явно нацията ни е на първо място по оптимизъм за ковида,затуй никой не се ваксинира и сме номер едно по всички негативни показатели?!Остава да е много оптимистична и по отношение на македонските тарикати,да се ошетаме с помоща на нашия тарикат Кирето и после да се вайкаме и обвиняваме взаимно за всичко което се случи след безхаберието на харвардците!
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от ясно е, че титовистите смятат толерантността и опитите за диалог за слабост и ще се възползват максимално. Най-вероятно ще стават все по нагли а нежеланието на Бг да преви отстъпки ще се представя като опити за саботиране на преговорите. По въпросите за историята и литературата няма да има съгласие. Македонците искат БГ да капитулира по въпроса. Това няма да стане, невъзможно е. Следователно каквото и да се прави и договаря, РСМ ще стой извън ЕС до второ пришествие.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е сервитьорчето до македонския премиер?
122
0
 
10
 
! Отговори
Оставка! преди 2 години
Тия позорни снимки ще остави в историята Кико.
121
0
 
9
 
! Отговори
biu преди 2 години
Реални резултати ???Бългаия поема конкретни ангажименти а Македония някога евентуално ще помисли дали да......... и т.н.н и тнДа ти имам резултатите...Случихме на правителство ...
120
0
 
2
 
! Отговори
Бяха Българи !! преди 2 години
https://conservative.bg/samo-zashtoto-biaha-bulgari-bnt/Сваления от екран филм. Услужливо за Макетата
119
0
 
7
 
! Отговори
Ники Халича преди 2 години
Да идва баце, да каже колко му побират чекмеджетата и този да се маха откъдето е изпълзял.
118
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво,със зъбене нищо не става.Трябва преговори ,а не пъчене и многознайничене.
117
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убеден съм ,че тоя ще предаде интересите на България.
116
0
 
19
 
! Отговори
И преди 2 години
къде са реалните резултати-само ,,бля бля бля,,само за няма и една година увеличихте външният дълг с 10 млрд. стоките увеличихте с 20-30-40 %,къде ти са инвестициите,ЕЛ Трабанти щеше да правиш,ама НЕ,от април миналата година копаем ДЪНОТО,мръсни мошенници.
115
1
 
12
 
! Отговори
Да бе, преди 2 години
Новият подход на Киро е ...явно че сте дървени макета и не смятате да спазвате договора за добросъседство, ами дай да излъжем ЕК че нещо правим, пък дано измъкнем малко Еврофондове!
114
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братлетата от Харвард така хубаво ще ни го монтират..
113
0
 
12
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Да вдигаш палец, като символ на ОК при среща на подобно ниво изисква голяма смелост и... демонстрира безотговорност.
112
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме да спрат да крадат историята и да спрат да тормозят Българите там. Ако това го постигнат ще ги пуснем. Проблемът, е че трябва да преглътнат фалшивата си гордост и да си признаят че са държава на 25г.
111
1
 
23
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Какво ме интересува конституцията на тази изкуствена коминтернска държава РСМ. Кога ще си ревизират учебниците? Кога ще спре говора на омраза и подтискането на българите там? Ако Кирчо клекне към тея желая единствено безредици в цялата страна и бесило на жълтите павета.
110
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продукцията за мистериозната подмяна на филма за гоненията на българите в Македония по времето на Тито трябваше да се излъчи от 22.00 часа на 24 януари. Документалната творба е за за насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония след 1944 г."Без предизвестие и без обяснение обаче програмата беше сменена с филм за великия ген. Вазов. Все още не е ясно защо лентата, която показва историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, но медии в България и в Република Северна Македония твърдят, че е по поръчение на правителството, за да не се разтълкува като провокация спря