Все по-млади бездомни търсят място в приютите

Лошото време се отразява неблагоприятно на хората без дом
25 яну 2022 12:55, Петя Славова
41
Все по-млади бездомни търсят място в приютите
Снимка: БГНЕС

Студеното време, ниски температури и ледени нощи през последните дни се отразяват особено неблагоприятно на хората без дом. В столицата за тази група хора се грижат от Центъра за временно настаняване. В социалната услуга нуждаещите се могат да получат топла храна и подслон в мразовитите нощи.

Почти изчерпан е капацитетът на Кризисния център за бездомни в столицата, от общо 100 места, над 90 вече са заети.

"В момента са настанени 91 лица, през нощта са постъпили още 2-ма, но ние винаги имаме алтернатива за настаняване, досега никой не е останал навън", обясни пред БНТ Мина Йовчева, директор на Дирекция "Социални дейности" в Столична община.

По думите ѝ през последните два дни 5 бездомни лица са потърсили помощ. Мина Йовчева поясни, че процедурата по настаняване е изключително облекчена.

"Различен е профилът на хората, които се настаняват, забелязва се тенденция на по-млади хора, които търсят помощ, идват хора без осигуровки, в тежко здравословно състояние. Спазват се всички мерки, на всеки новопостъпил се прави тест, имаме социален работник и психолог в центъра", допълни Мина Йовчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Предполагам, че остарели индивиди казваш и на твоите родители и дядвоци и баби, неблагодарна нещастнице.
37
2
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
И какво ти пречат бездомниците, които са хора, за разлика от маймуноподобна твар като тебе?
36
2
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
И най - здравият човек, който остане на улицата без подкрепа и помощ от страна на родители или близки, не би издържал на тези условия, които уличния начин на живот предоставя. Колко и да е здрав, този човек, ако живее на улицата с дни, седмици, месеци или години, би се побъркал психически, а да не говорим, че и здравето и животът му са подложени на ежедневен стрес и опасност.
35
2
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Не знам дали неговото мнение е адекватно, но твоето мнение е много НЕадекватно! Сигурно си поредния/поредната егоист/егоистка, ти си пореден егоистичен бо-***, на когото всичко, уви, ти е поднесено на тепсия, на готово, даже и без да имаш принос в това,даже и без да благодариш, но пък с високопарно мнение за себе си и презрително такова за другите хора(които ти, бо-*** такъв, ги наричаш презрително субекти, индивиди, екземпляри, ***, всичко друго но не и хора).
34
2
 
3
 
! Отговори
До До 28 преди 2 години
Причините да има бездомни хора са както сериозни, така и несериозни. Говорим за хора, които са без дом, а оттам са и без работа, защото те нямат подкрепа от родители или близки, нямат и не живеят в собствен дом. Ако това не са сериозни доводи те да са на това тъжно положение, то какво друго ще е?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са хора с психични отклонения няма как да им се помогне особено.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бездомниците са характерна черта на капитализма. За да има бездомници едни подрипваха и ревяха като магaрета по площадите след 1989 година. Е, имаме бездомници, радвайте се, че успяхте.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето бездомници са в пенсионна възраст, но някакъв тук иска да ги прати обратно в селото, от което са избягали и там да работят яко. Е, няма да стане, дажи и да са млади.
30
5
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Явно не си виждал бездомни и не разбираш защо са бездомници.
29
5
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Нищо не си разбрал и си въобразяваш, че твоята гледна точка важи за всички хора
28
2
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Ти нали не си бездомен? Щото има такива като тебе, които живеят на готово при мама и тате, не плащат наем и не работят.. А доколкото до хората, които са бездомни, как те да си намерят работа, като при положение,че работодателят не би ги приел на работа в такъв вид? При тях е тежко и трудно положението.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем различни са вижданията на бездомните от вижданията на останалите хора. Става дума за дали искат и могат да се трудят, както и дали искат да нямат дом или да имат.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си съвсем на дъното ,но не те мързи-спасението е на село.Пълно е с празни къщи на безценица,земя много.Не те ли мързи ще вържеш двата края.С малко помощ в началото-от приятели, от банките,стига да ти се работи.Без добро образование нямаш шанс в града.
25
2
 
8
 
! Отговори
Не бих казал преди 2 години
..айде, айде, във всички сектори в момента няма работна ръка. Само да пожелаят, могат набързо да поставят по 50 контейнера за живеене във всеки квартал точно до общините и да им намерят работа по 8 часа на ден в озеленяването. Ако има желание даже някой от тях, що горски се търсят из провинцията не е истина! Да не говорим за водопроводчици, ел. специалисти и т.н. или за бригадите по отстраняване на проблеми в ЧЕЗ, Софийска вода и др. Има толкова решения..
24
1
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Ти не обсъждай *** или Ганка, болна егоистка.
23
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Прав си, егоистите и егоистките са прости,болни и бездушни същества
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Ьо това не го интересува, за него е важно че цената на панелката му била порасналаи да има парцуца на масата, след няколко пърцуци става особено храбър, компетентен във всяка една област , разкрива за непросветените всички световни конспирации и дава най-ценните съвети изобщо които може да се чуят някога.. Прости и бездушни същества.
21
1
 
6
 
! Отговори
До ДДРОнег преди 2 години
Защо питаш? С каква цел?
20
2
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До До 8__А защо само в някои църкви ?!___Да не би само около тях да има бедни хора ?!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко са тези млади хора, които без никаква подкрепа( даже и най - елементарната) от родители и роднини, биха си позволили тоя "лукс" да живеят отделно с години наред под наем. Казвам лукс, защото наемите хич не са малки в София. А освен наем, младите наематели плащат и всички битови сметки. На кредит не е препоръчително, въпреки че познавам такива, които получават и там подкрепа от родители.