Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО

Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия
Обновена: 26 яну 2022 15:21 | 26 яну 2022 15:14, Веселина Йорданова
168
Петков: Ще развиваме военните си способности като партньор в НАТО
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството, на което е обсъдена стратегията ни по кризата в Украйна.

Още по темата
Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване, реално българско военно лидерство.

За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин, и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. Приоритизираме оттук нататък да фокусираме точно в тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, каза премиерът. Ще се използват всички възможности конфликтът между Москва и Киев да бъде решен по дипломатически път.

Военният министър Стефан Янев посочи, че днес е обсъдено заедно с дипломатическите усилия България да развива собствения си отбранителен потенциал - батальонна бойна група от български войски под българско командване, което да бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и търсене на начин как дефицитите да бъдат компенсирани в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че от началото на декември българската държава последователно отстоява на всички дипломатически формати възможността за намиране на дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна. Тези усилия ще продължат и в бъдеще, подчерта тя.

По думите й е много важно дипломатическото говорене да бъде подкрепено с необходимите отбранителни способности, което ще докаже и че сме коректен предвидим съюзник на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партньорство е когато е равен със равен , а когато е обратно то е стойка Партер наяздени един върху друг !!!!
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои способности?С тия които са на заплата и пенсия едновременно няколко години с тях ли?
124
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Накъде ще ги развивате тези способности,наляво или надясно?
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, какви военни способности те гонят бе?
122
2
 
2
 
! Отговори
Бай Манолито преди 2 години
Българите се раждат без топки - хронично , като чуят за тнр ."Братушки " и им омекват колената . Страхът да не ги ядосаме е по голям от срамът че се излагаме пред партньорите , ама това е другият проблем че сме роби по рождение . Хронични *** . Шамил Басаев казва "Народ който ме заслужи свободата си заслужава двойно робство "
121
0
 
4
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Епа то у трите министерства на отбраната - ГЩ, МО и МО-2 има повече овенни и волнонаемни овенни отколкото армейски единици да влязат в бой. При една тотална война, всики те ще изгорят, за да светят. Ще ми е много интересно да го видя този въпиющ момент.
120
0
 
5
 
! Отговори
Зарзават преди 2 години
Прилича на мениджър във фантастико.
119
0
 
5
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До полковник Колев --- Много ми е интересно откъде ще дойдете бюджета и парите, за да реализирате мераците си. Този свят НЕ се крепи върху келяви идеологии, а е стъпил яко върху икономическите структури. Имаш здрава икономика, имаш пари за ВСИЧКО. Нямаш - духаш супата. Останалото са блянове и речи на Бузлуджа.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието да се тълкува - заели сме поза шведска 3ка, отзад е НАTO, а отпред е Пyтя. Мили та благички, прочетете в тълковния речник какво означава думичката партньор. Партньор е равноправна страна, а не мен нещо ми убягва равноправността в случая.
117
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
Изобщо не вярвайте ! Ако ( не дай боже) стане война така ще ни го отперат ,че ще ни пръснат дюзата ! А вие вярвайте наивници ,че NATO ще ви защити !
116
3
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Ако ме подкрепят: правя моментално БГ неутрална,гоня чуждите бази, увеличавам пенсии и заплати,замразявам някои цени или ги намалявам. Правя преатестация на офицерския състав и генералитет. Забранявам партиите! Оправям здравната система и образованието. България ще бъде управлявана от народно събрание....Оправям и транспорта като цяло. Спирам внос на продукция...нашата си е най добра. Инфраструктура и в най затънтеното село и защита на Природата?....
115
5
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
на практика българското правителство праща нашата армия(която няма възможност да се бие с руските окупатори) на ПУБЛИЧНА ЕКЗЕКУЦИЯ КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ОТ РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ. Кой ще е отговорен за смъртта на нашите момчета които се пратени да се бият в неравната битка. Отказ от помощ от НАТО ще коства живота на нашите момчета.
114
1
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ша развиваш на *** .....!
113
1
 
8
 
! Отговори
115 преди 2 години
Всички коментирани тук сме о в ц е, защото ние си мрънка е, а политиците ни закопават в същото време за десетилетия напред!
112
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Трагедия...Споко,братчед !..Когато..АКО Кирето сеОАКА поне наполовина от оакването на Тиквата,и за него коментарите ще скочат..За сега не се е разсмърдял като "най-достойния Бандит",беснял над 12 години "Над бащино ми огнище"..Недей да нервничиш!
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире а защо не чистиш служителите в МО и МВР които шест години започнаха седма са едновременно на заплата и пенсия,докога ще продължава тази анархия,защо тогава останалите служители които имат 27г.трудов стаж нямат право на тази хранилка.Да не говорим ,че в двете системи има цивилни служители вече над 70г.при тази безработица.Значи за едни майка за други мащеха...
110
1
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
То именно заради НАТО и ЕС си нарязахме техниката и съсипахме армията. Вече няма нито армия, нито техника, нито мъже. Така приказвате докато има някакви кризи, после като отмине и айде забравя се. Само и единствено българската армия е гарант за сигурността на държавата, а не чуждите армии. От къде сте сигурни утре, че НАТО няма да влезнат и да ни анексират в полза на някоя държава? То наистина, че сме колонизирана държава е вярно, ама нищо няма да ме учуди с такива като нашите продажници.
109
7
 
9
 
! Отговори
Трагедия преди 2 години
Каже нещо Кирето Канадеца -140 коментара за цял ден! Каже нещо единствения достоен лидер на България Бойко Борисов - 400 коментара за час!
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалки коментари. Вие не знаете ли че от вас нищо не зависи и никой не ви пита.
107
1
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Тоя няма понятие от нищо - хващаме ли се на бас!?