При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%

"Тренд": 39% подкрепа за кабинета "Петков", колкото за "Янев 1"
320
При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова - 40%, са и тези, които са на противоположната позиция. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, което е проведено в периода 12-19 януари.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента, посочват социолозите.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС, уточняват от "Тренд".

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести са „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
3
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Не мога да повярвам ръст при Възраждане не право пропорционален на индекса на затъпяване на населението...
159
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля вече само за една национална партия от парламента! Познайте коя е - лидера носи съкращението К.К.
158
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да проверим доколко това е вярно. Мола всеки, който НЕ би гласувал за ПП ,зеления палец. Аз съм първият,който би желал канадския предател вън от родината ни....
157
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от Марс се вижда,че Борисов бе свален чрез компромати,лъжи и манипулации.Не казвам,че текущото правителство е неефективно и неадекватно,но разликата,която ни вмениха,че ще я има след свалянето на Борисов е пълно ТАБУ.То не само,че няма такава,не само,че няма и индексации,че ще има такава,а в един общ план държавата тръгна дори надолу.Питам аз г-н Радев и протестиращи,които ни убеждаваха,че мафията ни управлява,след една година без мафия,кое се промени?Къде са крадените милиарди?
156
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ПП не им трябват гласоподаватели защото си имат машини.
155
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП с какво точно ще привлекат гласоподаватели с демонстрации на липса на етика и морал ли. Ние друго не видяхме. Един лъжец, крадец, хитрец, мошеник за да бъде успешен трябва да знае къде е границата и кога да спре. В случая глупостта е безгранична
154
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле колко още заблудени и продажни душици има, че ГЕРБ да имат толкова проценти. Ужас
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямате хляб ще ядете пасти в сладкарницата на Кирчовица.
152
0
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Кой знае...
151
3
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Подготвят от вчера "стадото" ,че ако има избори ще си врътнат машините и ще си изберат пак тези!!!! Рейтинги, проценти всичко за тях.....хахахахаха
150
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП няма шанс, ИТН също. И двете партии удариха дъното! Дори измамите на Баце и компания не разтърсиха до такава степен и отвращение обществото. Нямат шанс!
149
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да започнат арестите на ОПГ Гроб!
148
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До ха-ха-ха === Ами балък, *** в съда и представи този твой "факт" и осъди всички от ГЕРБ :)))) Мухахахахахахахахаха
147
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ НИ ДОКАРА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ И АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ КОНТРОЛ НАД ТЯХ!! МАШИНАТА МОЖЕ ДА СЕ НАСТРОИ ДА ЛЪЖЕ КАКТО СИ ИСКА! НАГЛИЯ ПРЕСТЪПНИК БЕЗБОЖНИК РУМЕН РАДЕВ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ И ТО ПУБЛИЧНО ЗАЕДНО СЪС ШЕФА НА СИЕЛА НОРМА ВЕСЕЛИН ТОДОРОВ И СЪУЧАСТНИКА ПЛАТИЛ ФАЛШИФИЦИРАНЕТО ВАСИЛ БОЖКОВ !!!! ВЪВ МОМЕНТА И РАДЕВ И ПАРЛАМЕНТА СА НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО! И НИКОЙ НЕ ПОИСКА РЕВИЗИЯ НА РАЗПИСКИТЕ!?
146
2
 
16
 
! Отговори
hard преди 2 години
Макар и малко като процент, за съжаление, глупавите избиратели преобладават.Не ни трябва ПРОДЪЛЖАВАНЕ на промяната. Трябва ни ЗАВЪРШВАНЕ на промяната.Тези се мъчат да ни залъгват, но, ако продължават по този начин, скоро или ще се самосвалят или ще бъдат изритани с тояги и камъни
145
1
 
21
 
! Отговори
Grindr преди 2 години
На наш Киро в Харвард ли му пръснаха онуй или в Москва?
144
1
 
30
 
! Отговори
Един преди 2 години
9 млрд. лв. похарчени за 9 работни дни, сваляне на гащии по темата Македония. инфлация, скок на газ, горва и ел.енергия, по-ниски увеличени пенсии спрямо преди увеличението, безидейна външна политика, спряно строителство на пътища, режим на тока в общините и пак ще гласуваме за Киро. Е няма такъв народ.
143
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Кирчо излезе мека китка с профил в Гриндр. И се чудим защо толкова се мазни на евроатлантическото НАТО.
142
2
 
13
 
! Отговори
ИСКАМЕ ИЗБОРИ... преди 2 години
ИСКАМЕ ХЛЯБ....
141
2
 
18
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Какви *** бе, проституиращи "променители" ? Няма нужда от *** - я погледнете в магазините храната, лекарствата в аптеките, бензина в бензиностанциите, простащината на министрите....! Погледнете, там няма *** ! Има нови , високи цени ! Има инфлация ,която става неуправляема и ни чака к а т а с т р о ф а !!!!! Това сме ги живяли вече , но вие сега ще го разберете по трудния начин !!!