Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията

Много голяма част от населението ще се срещне с него и ще изгради имунитет
26 яну 2022 11:07, Красимир Ангелов
47
Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с варианта Омикрон на коронавируса, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света. Това заяви в интервю за БТА проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

Експертът посочи, че Омикрон е поне три пъти по-заразен от Делта варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от варианта Омикрон.

Още по темата
На второ място, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо. Освен това, поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират, смята проф. Петрова.

Тя посочи, че в много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат.

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от Омикрон у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова отбеляза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче на този етап не е достигнат.

Независимо, че Омикрон частично заобикаля имунитета обаче, бустерните дози и с досегашните ваксини имат много добро действие и значително намаляват вероятността за заразяване. Те изцяло предотвратяват и тежкото протичане на заболяването, отбеляза директорът на Института по микробиология на БАН.

След първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини. Осемнадесет от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение.

Те работят на различен принцип и покриват целия спектър от възможности за разработка на ваксини: от "класическия" подход, при който ваксината съдържа компонентите на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират, изрази увереност проф. Петрова.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Ох майко преди 2 години
Особенно в разпасана България, най-бързо ще се срещнем с вируса, дори ще бъдем като опитно поле. Цял свят ни наблюдава а интерес да си вади изводи, ние, Зимбабве, Занзибар, все развити страни. Е гледаме картата червена, по новия модел със свършили интензивни легла и кво? Мерки няма, децата във ваканция (защото иначе ще се плаща на родителите), няма помощ за бизнеса, няма 3 магистрали, 6 моста и 3 тунела. 20% увеличение във вид на карти на Фитнес, ей такива тъпoтии. ГЕРБ били лоши, голям извод!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Върбан прасков преди 2 години
Яко се трият коментарите после върви им вярвай
32
0
 
0
 
! Отговори
анон 39 преди 2 години
Ооо *** ей, нали тези сме го изкарали вече, пак искате да ни дупчат и накрая сигурно ще клекнем за да ходим на работа? Моят сертификат след 3месеца изтича и после какво да правя, да напускам работа или да се дупча? Абсолютно всички колеги и приятели вече го караха, даже и най-прободените с по 3 инджекциии..Аз не вярвам на нищо вече
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате ли представа какви кинти се къртят от тестове, ваксини, маски и др. Ако обявят край на пандемията, световната икономика ще се срине. Няма да е скоро!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ще се точи доста по-дълго. Тук наблягат на белината.
29
0
 
2
 
! Отговори
УР преди 2 години
От нас зависи дали ще свърши.
28
3
 
3
 
! Отговори
К преди 2 години
Добро утро! Отменяйте всички неадекватни мерки начело със сертификата, че от зелен стана кафяв вече. Хипохондриците да вземат да се успокоят и да заработи нормално икономиката и образователната система
27
1
 
0
 
! Отговори
Проф. Мисиркова преди 2 години
Айде на бас, че това няма да е краят?! Новият сезон на ковидарията излиза март-април!
26
1
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
И за двете твърдения си прав. Свидетел съм
25
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Имунитетът си остава доживотен ако не се опитваш да избегнеш повторно заразяване. Ама вие от бг мама имате по-малко мозък и от пуйките
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да е край, след като имунитетът е краткотраен. Всяка есен ще се ваксинираме ако искаме да не се разболяваме. Нормално
23
3
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Как свършва нещо, което не е почвало? Мерките бяха за заблуда, че се случва нещо страшно
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За щастие имаше хора, които не не се маскираха там където им беше заръчано да се маскират - молове, хипермаркети, градски транспорт, самолети, летища и аз съм им благодарен на тези хора, защото сега извергите няма да имат оправданието, че пандемяита и приключила, защото хората спазвали мерките са се маскирали... Ако ги нямаше тия, които не се подчиняваха на надписа "сложи си маска" на входа на вратата, сега всички щяха да мислят, че мерките са причината "пандемията" да свърши...
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сърши пандемията тогава всички ваксинирани ще бъдат затворени и ще носят винаги маски хак даим на тези дето си сложиха тая отрава баг щеги накаже
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид е адът, а белязаните от ковид са белязани със знака на звяра.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойде краят на пандемията, а това ще е скоро и без тази да го каже всеки знае, нито ваксини, нито зелени сертификати, нито тестове ще се видят.
18
6
 
17
 
! Отговори
Да завършим преди 2 години
Истерията с една настинка , по звучното име Омикрон , и да излезем чисти от двегодишният КовиД тероризъм ....
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз така и не се инжектирах... Денят на страшният съд ви чака и нема да ви се размине, ко пеленца!
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недояла *** стига с тия ваши убийствени ваксини пандемията свършва край на вашия измислен цирк и верус върви на майнатаси долна пеклива мутра няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини и сертификати и тестове проклети да сте всички лекари дето несе наядоха за пари
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми всичко живо около мене киха, кашля, уха, буха... Ако не е Омикрон какво е? Не всички са се тествали. Познавам обаче такива дето се тестваха и ги сложиха под домашен арест... ааа, тоест "карантина". Оздравяха, и здрави си лежат в къщи. Познавам и такива с отрицателен тест. Но повечето не сме се тествали - че то има ли 6 милиона теста за цяла България всеки ден?