Високите цени - основен проблем за българите, следва пандемията

Половината смятат, че поскъпването е над 20%
106
Високите цени - основен проблем за българите, следва пандемията
Снимка: БГНЕС

Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Овладяването им е първият проблем, с който приоритетно трябва да се заеме правителството на Кирил Петков, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

На въпрос с предварително зададени опции именно това е проблемът с огромна преднина пред всички останали  (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Тествана е и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват.

Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Зададен е и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента.

Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта).

На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Krom === Той ги е водил 40 години, по-скоро ги е лутал из пустинята, за да може да умре и последния, видял египетското робство. То и тук така ще стане. Докато не умре и последния, живял в соца и дето си мисли, че било "мноо убаво" тогава, докато не пукне и последния дето залита към комунистическата идеология, по световните диктатори, както и тези, дето си мислят, че СССР ни е "освободил", а не окупирал, така ще сме си :))) Като останат само родените след 1989 ще почнем да се развиваме
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не са и ниските доходи а ТОВА КОЕТО КУПУВАТ И ВИСОКИТЕ ДОХОДИ.България е на последните места по покупателна способност на доходите на населението .Това означава че утре и да взимате повече пари срещу тях ще стоят още и още по скъпи стоки и ПАК няма да купувате толкова повече и да имате добър стандарт колкото един западноевропеец
50
2
 
6
 
! Отговори
НОВ КАБИНЕТ преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДОКАТО НЕ ОСТАНАТ 5МЛН.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина не вижда по далеч от носа си .2020 година беше годината в която всички трябваше да се подготвят за това което се знаеше че идва .Банките наляха трилиони запазвайки потребителите,а правителствата унищожиха предлагането със затваряне,локдауни и мерки-резултата е инфлация .Сега всички банки се сетиха че тя е проблем и почват да вдигат лихвите по цял свят.Българина побърза да се набута и с жилищни кредити прилъган от евтини статии и сега рева ще е още по голям ,имотния пазар ще се срине
48
2
 
11
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Моисей водил евреите 40 години из пустинята! Видимо, след 35 години кръгъл преход ние още копаме към дъното. Нашето "лутане" май ще е по дълго от това на евреите.
47
3
 
14
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Колко па да са високи-30лв кашкавал,40лв-луканка,6лв краставици,2лв хляб нищо по-различно от Швейцария,Швеция,Люксенбург...При 350евро мин.заплата спокойно може няколко дни в месеца да хапвате от тези деликатеси през другото време се ваксинирайте,защото е безплатно
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета книга от Франсис Фукуяма за упадъка на политиката и икономиката в глобализацията.Там пише, че са бедни тези държави, които имат слаби институции.Знаем го. Въпросът е - защо са слаби институциите? Случайно или нарочно? Те са слаби, заради хората, които работят там - заради образование, връзкарство и корупция - нарочно или случайно образованието е обект на унищожение? И не само това.
45
4
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Гешев е виновен!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемите за всички необразовани ще стават тепърва големи. Истината е, че няма нужда от евтина работна ръка. Броят им ще бъде силно редуциран посредством - болести, ваксини, глад, войни.
43
1
 
9
 
! Отговори
киркор4о преди 2 години
високи,високи, колко да са високи ,преди пълнех торбата в магазина за 20лв сега е пълня за 50
42
2
 
0
 
! Отговори
ролята на преди 2 години
"качествения" журнал;изъм - да посочиш очевидното
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шайката вие на умряло.Няма вече кюлчета и пачки,няма еврофондове,няма "Аз дадох"!Има страх от възмездие и неистова злоба.Свиквайте.От сега нататък така ще бъде.Яжте си откраднатото от народа и дано ви преседне.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига преекспонирахте и злоупотребявахте с този глад някои хора не знаят каква е глад защото са задоволени от всичко,важното е да има хляб на масата и да са здрави хората.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арсенал Казанлък затвори! Затвориха и други предприятия! ГЛАД !!!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен....A ти какво правиш тук???
37
7
 
5
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
До Анонимен 43Банкянския бек не можа да боядиса това което тато построи, ти ми говориш за строителство!
36
10
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Боко си построи собствена България със 100-те милиарда които прибра за 10 години в чекмеджето.
35
3
 
18
 
! Отговори
Da преди 2 години
Споко, това е Само началото, но преди това ще се на слушате на глупости от рода "То правителството е ново(а то е реално от май 2021)","Ами то е свързано с международните цени", Ами той Бойко е виновен". Просто стари комунистически трикове, които още" вървят" за простите хора.
34
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко построи още една България, и това се ползва от народа, новите няма да построят и една велоалея, това е най сигурното нещо на света.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе които и да управлява едни и същи си седът по цял ден тука в саита и се опракват че нямат пари ами ходете и си изкараите не го обръщаите всичко на политика,мамини синчета къде всичко им е наготово и са свикнали цял живот да взимат наготово духаите го.