Радев: България е била винаги пример за толерантност

Президентът се срещна с председателя на "Шалом"
Обновена: 27 яну 2022 18:11 | 27 яну 2022 18:11, Веселина Йорданова
74
Радев: България е била винаги пример за толерантност
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 председателя на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар. Срещата се проведе по повод днешния Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Президентът Румен Радев и д-р Александър Оскар отбелязаха, че днес е ден за размисъл и изтъкнаха, че е важно уроците от миналото, свързани с най-мрачните години от историята на Европа и нацизма, да не бъдат забравяни от днешните и бъдещите поколения.

На срещата беше отбелязан подвигът на българския народ при спасяването на десетките хиляди български евреи по време на Втората световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Всенародният отпор не позволи геноцидът да се случи на нашата земя, където хората от различни етноси и  вероизповедания винаги са били пример за толерантност и човешка солидарност", заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев и д-р Александър Оскар бяха единодушни, че езикът на омразата не бива да бъде толериран, а просветеността е начинът за противодействие. Председателят на "Шалом" изрази благодарност за доброто сътрудничество с държавния глава.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
" селянин " преди 3 месеца
Американците ни събориха къщите . Комунистите ни иззеха земите . Вие ни взехте парите , а ние само мълчим .
53
3
 
2
 
! Отговори
Comedy nation преди 3 месеца
член 21 от ззн забранява даването на българско гражданство на чужденци от еврейски произход, като в този текст се крие формалното основание на по-сетнешните действия и разпореждания с евреите от страна на българските власти в "новите" земи [1]. през март 1943 година са депортирани 11 343 евреи от тракия, македония и пиротско.
52
0
 
9
 
! Отговори
ТОЗИ Е ТОЛЕРАНТЕН.. преди 3 месеца
КЪМ ОЛИГАРСИТЕ-ВСИЧКИ АРЕСТУВАНИ ГИ ПУСНА.....
51
2
 
0
 
! Отговори
Fashisti преди 3 месеца
https://bg.wikipedia.org/wiki/Депортация_на_евреите_от_Македония,_Тракия_и_Пиротско
50
8
 
4
 
! Отговори
До анонимен 44 преди 3 месеца
"Петков призна фашисткия режим у нас.". Знам,че веднага ще писнете, че фашизъм е имало в Италия, националсоциализъм - в Германия, и т.н. За краткост наричаме режима у нас фашистки, макар че няма всички определителни белези! великият Българин Георги Димитров на Лайпцигския процес каза:"...в коя страна фашизмът не е див и варварски!". Тези думи мой приятел ги е слушал в Берлин преди няколко години в района на руините на Райхсканцеларията! Нашите фашаги са зверствали у нас, вероятно и в Македония,
49
6
 
5
 
! Отговори
Червени лицемери преди 3 месеца
Прави впечатление, че всички български комунисти мразят евреите и са на страната на арабските терористи, защото Кремъл поддържа арабите и мрази Израел. А Богоизбраните синове на Израиля ще управляват човечеството до свършека на света. бг.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1944Това го направи НКВД с ръцете на една банда майцепродавци на руска служба. Даже не мога да ги нарека комунисти, защото са нямали толкова ум в главите да осъзнаят какво е това. Така се бяха засилили да избиват и заличават собствения си народ, че за малко да ни направят от една три нации. Днес децата и внуците им са готови на същите подлости, едните на запад другите на изток. И те така ...
47
3
 
3
 
! Отговори
Ама не те е срам преди 3 месеца
До ДОЛНЮДа си последовател на евреин. Йешуа син на Мириам ,обрязан. Не отказваш пари на лихва също. И ползваш фейсбук -създаде от евреин.
46
2
 
6
 
! Отговори
Един Българин до izh преди 3 месеца
Прав сте, истина е! Злобният "нежен поет" Валери Меворах/Петров пише на 25.9.1944 в Работническо дело "Среляй верно и забивай ножа дълбоко"! Те, евреите, според Вагещайн и Коен не са спасявани, а са оцелявали.
45
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 3 месеца
обаче така е било преди комунистите да завземат властта !
44
0
 
9
 
! Отговори
Това се води преди 3 месеца
До 1944 //// Сталински терор.
43
2
 
15
 
! Отговори
1944 преди 3 месеца
Толерантни били българите, спасили евреите, а само година и половина след това обезглавиха собствената си нация.Не бяха пощадени дори синовете на Райна Княгиня, братята на Иван Вазов, безчет офицери и генерали воювали за да я има България.
42
0
 
14
 
! Отговори
izh преди 3 месеца
То и Фуражката реши да се пише международник. Че и се е снимал пред портрета на Д. Пешев. Човек чиито заслуги към обикновените евреи са признати по света, но осъден от комунистическия "народен съд" на 15 години и когато роднините му отиват при известния столичен адвокат д-р Нисим Меворах той отказва да го защищава. Помните ли злобното комунистче Валери Нисим Меворах и крясъите срещу враговете на комунистическата партия ? Или може би го помните като Валери Петров?Е, Академик с петолъчка е все пак
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За колко предаде БЪЛГАРИЯ?????????
40
5
 
4
 
! Отговори
Имало е фашизъм в преди 3 месеца
Закона за защита на нацията. След деветоюския преврат 1934 г. -до 1938 г.
39
13
 
4
 
! Отговори
Baj преди 3 месеца
Гъмжи от прости гербери
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги ли, дори когато в Скопие ни наричат "фашисти", а ние тогава спасите 49 000 български евреи. Петков призна фашисткия режим у нас.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
модерна дума за оправдание на нерешителноста
36
3
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 месеца
Г-н президент.Прекалената толерантност в повечето случаи се тълкува като слабост,безхарактерност и безсилие! С най-голямо неуважение към вас и правителството от мен-ямболският гамаш!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 27....Да, конкретно към БКП фъшкийнякака в България! Затова редовия българин е вечно оправен откъм задните части!:))))))))))) И ще бъде "оправян" още много години защото акъла му е много малко:))))))))