Светият Синод: Да предоставим нормални молитвени условия на всеки

Проблем на обществото били сметките за ток на храмовете
44
Светият Синод: Да предоставим нормални молитвени условия на всеки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпросът с високите разходи за електроенергия и за отопление на молитвените домове е обществен проблем, а не е проблем само на няколкостотин духовници. Това е проблем на всички българи, които посещават храмовете и намират в тях утеха, заяви в интервю за БТА ставрофорен иконом Николай Георгиев, началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, попитан за високите разходи за осветление и отопление на религиозните храмове.

Отец Николай Георгиев е и предстоятел на митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

"В храма "Св. Неделя" понякога идват хора, за да се топлят вътре, защото няма къде да отидат. Но не е въпрос да са топли канцелариите и работните места на духовниците, а да предоставим нормални молитвени условия на всеки, който иска да дойде в храма. В молитвените домове - храмовете, джамиите и синагогата, огромният обем на мястото за молитва вътре трудно се отоплява", отбеляза отец Николай Георгиев.

Той каза, че навсякъде в страната сега са високи сметките на храмовете за отопление, там, където има парно отопление, както са високи и разходите им електроенергия. "В храма "Св. Неделя" и особено в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" има огромен обем от пространство, което трябва да бъде отоплено. В тези храмове има куполи и топлият въздух се качва нагоре и отопляването е трудно. Но всеки иска, когато влезе в църква да му е комфортно и топло, докато се моли, а не да мръзне", поясни отец Николай.

На въпрос дали се предвижда в някои храмове в страната да се въведе режим на отопление и те да се отопляват само в определени часове, отец Николай Георгиев обясни, че това не може да е централизирано решение, а е въпрос на локален мениджмънт и всеки на място, както съумява, да ръководи ресурсите си. "Вероятно една част от манастирите ще останат абсолютно неотопляеми или ще останат много малко помещения в тях, които да са отопляват. Не говоря обаче за битовите помещения, а за молитвените помещения - тези големи обеми от пространство, в които хората се събират за молитва в храмовете", коментира отец Николай. Той подчерта, че това важи за всички молитвени домове, и за джамиите, като особено се отнася за храмовете в планинските райони, където сега е много студено.

"Поради липсата на държавен бюджет, няма и синодален бюджет, поради тази причина няма митрополитски бюджет и бюджетите на храмовете не са утвърдени. Ние работим със средства, които са 1/12 от миналата година - това не е адекватно на разходите ни и има голяма инфлация. В Църквата няма повишение на цените и от 2017-2018 г. таксите са едни и същи. Не са повишавани и цените на свещите. Не търсим печалба, а се опитваме да направим живота на богомолците нормален. Огромни са разходите за сградния ни фонд, например, ако протече покривът на храма "Св. Неделя", ще съм отговорен аз, защото съм длъжен да опазя този храм за поколенията, независимо от днешните финансови трудности", заяви отец Николай Георгиев.

Той обясни, че в храма "Св. Неделя" има една канцелария и църквата е на централно отопление, като сметките за електроенергия и топлоенергия са високи. Температурата в храма трябва да е подходяща за хора, които са облечени, но да не е под 15 градуса, защото когато службите продължават час-два, на вярващите им става студено.

Не е разумно да се въвежда някакъв централизиран режим на отопление в храмовете в страната, защото климатичните условия са различни, както и видовете отопление в тях не са еднакви. Има разлика и в работното време на храмовете в страната, има църкви на отдалечени места, които се отварят един-два дни през седмицата, а храмът "Св. Неделя" работи по 12 часа всеки ден, каза отец Николай Георгиев.

"Религиозните храмове плащат сметки за промишлен ток, но това не са предприятия и в тях не се произвежда. Например, в свещоливницата токът може да е промишлен, но в молитвените домове нищо не се произвежда. Това се отнася не само за православните храмове, а също за джамиите и за синагогите. Ние се издържаме от продажба на свещи, както и от дарения, но тези средства не достигат да се платят разходите за отопление, за електроенергия и за заплати. Но не мога да си позволя да спра отоплението в храма "Св. Неделя", защото, ако някой се разболее, това ще лежи на моята съвет. Не мога да си позволя да направя това. Хората трябва да се чувстват добре в молитвения дом, да съберат в него морални сили и да излязат от него, ставайки по-добри", каза ставрофорен иконом Николай Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: токсметкиСветия синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
10
 
! Отговори
Нормалните хора преди 2 години
Когато не могат да си плащат сметките, им правят запор на имотите и си прибират дължимото.