Светият Синод: Да предоставим нормални молитвени условия на всеки

Проблем на обществото били сметките за ток на храмовете
44
Светият Синод: Да предоставим нормални молитвени условия на всеки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпросът с високите разходи за електроенергия и за отопление на молитвените домове е обществен проблем, а не е проблем само на няколкостотин духовници. Това е проблем на всички българи, които посещават храмовете и намират в тях утеха, заяви в интервю за БТА ставрофорен иконом Николай Георгиев, началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, попитан за високите разходи за осветление и отопление на религиозните храмове.

Отец Николай Георгиев е и предстоятел на митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

"В храма "Св. Неделя" понякога идват хора, за да се топлят вътре, защото няма къде да отидат. Но не е въпрос да са топли канцелариите и работните места на духовниците, а да предоставим нормални молитвени условия на всеки, който иска да дойде в храма. В молитвените домове - храмовете, джамиите и синагогата, огромният обем на мястото за молитва вътре трудно се отоплява", отбеляза отец Николай Георгиев.

Той каза, че навсякъде в страната сега са високи сметките на храмовете за отопление, там, където има парно отопление, както са високи и разходите им електроенергия. "В храма "Св. Неделя" и особено в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" има огромен обем от пространство, което трябва да бъде отоплено. В тези храмове има куполи и топлият въздух се качва нагоре и отопляването е трудно. Но всеки иска, когато влезе в църква да му е комфортно и топло, докато се моли, а не да мръзне", поясни отец Николай.

На въпрос дали се предвижда в някои храмове в страната да се въведе режим на отопление и те да се отопляват само в определени часове, отец Николай Георгиев обясни, че това не може да е централизирано решение, а е въпрос на локален мениджмънт и всеки на място, както съумява, да ръководи ресурсите си. "Вероятно една част от манастирите ще останат абсолютно неотопляеми или ще останат много малко помещения в тях, които да са отопляват. Не говоря обаче за битовите помещения, а за молитвените помещения - тези големи обеми от пространство, в които хората се събират за молитва в храмовете", коментира отец Николай. Той подчерта, че това важи за всички молитвени домове, и за джамиите, като особено се отнася за храмовете в планинските райони, където сега е много студено.

"Поради липсата на държавен бюджет, няма и синодален бюджет, поради тази причина няма митрополитски бюджет и бюджетите на храмовете не са утвърдени. Ние работим със средства, които са 1/12 от миналата година - това не е адекватно на разходите ни и има голяма инфлация. В Църквата няма повишение на цените и от 2017-2018 г. таксите са едни и същи. Не са повишавани и цените на свещите. Не търсим печалба, а се опитваме да направим живота на богомолците нормален. Огромни са разходите за сградния ни фонд, например, ако протече покривът на храма "Св. Неделя", ще съм отговорен аз, защото съм длъжен да опазя този храм за поколенията, независимо от днешните финансови трудности", заяви отец Николай Георгиев.

Той обясни, че в храма "Св. Неделя" има една канцелария и църквата е на централно отопление, като сметките за електроенергия и топлоенергия са високи. Температурата в храма трябва да е подходяща за хора, които са облечени, но да не е под 15 градуса, защото когато службите продължават час-два, на вярващите им става студено.

Не е разумно да се въвежда някакъв централизиран режим на отопление в храмовете в страната, защото климатичните условия са различни, както и видовете отопление в тях не са еднакви. Има разлика и в работното време на храмовете в страната, има църкви на отдалечени места, които се отварят един-два дни през седмицата, а храмът "Св. Неделя" работи по 12 часа всеки ден, каза отец Николай Георгиев.

"Религиозните храмове плащат сметки за промишлен ток, но това не са предприятия и в тях не се произвежда. Например, в свещоливницата токът може да е промишлен, но в молитвените домове нищо не се произвежда. Това се отнася не само за православните храмове, а също за джамиите и за синагогите. Ние се издържаме от продажба на свещи, както и от дарения, но тези средства не достигат да се платят разходите за отопление, за електроенергия и за заплати. Но не мога да си позволя да спра отоплението в храма "Св. Неделя", защото, ако някой се разболее, това ще лежи на моята съвет. Не мога да си позволя да направя това. Хората трябва да се чувстват добре в молитвения дом, да съберат в него морални сили и да излязат от него, ставайки по-добри", каза ставрофорен иконом Николай Георгиев.
 


44
Още по темата: токсметкиСветия Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
Нека Годпод им донесе ток на ченгетата от Св.Синод!
27
2
 
2
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 месеца
Ами, ако престанат да продават църковни земи и с парите да си купуват ролекси и скъпи коли пари ще имат! Заради такива неща много хора престанаха да посещават храмовете! За жалост все още има търговци в храмовете!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нужда да се тръшкат от Св.Синод! Ще преброят лесно Истинските вярващи и Истинските хора в БГ! Аз държа у над 17 С с ел.печка. 20 С ми е лукс непостижим! И не се тръшкам! Приемам го като предизвикателство, което НЕ ме убива и от което излизам по-силен! Убеден съм, че и църковните служители могат да следват такъв подход, а и идващите хора в храмовете - също! В крайна сметка, нима ои времето на Исус, та и няколко века след това, ако е налягал студ, са могли да се греят, за да ходят в храмовете
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пророк Антиваксарий - A Какево по хубаво от това?!
24
1
 
4
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 3 месеца
С това правителство, всички вас ви чакат само пост и молитва!
23
0
 
0
 
! Отговори
Не е това въпроса: преди 3 месеца
Ще кажеш сега ти може да си състезателно и бойно конче, ама не и подопечните ти!Възразявам - има при мене много свестни породи кончета, ама дадохте тяхната храна на магаретата! Те кончетата на магарета няма да станат, ама магарешки истории вие правите ...
22
0
 
0
 
! Отговори
Натвърдвам: преди 3 месеца
Не намеквам, натвърдвам , че на едни хора в България или наскоро избягали от България едни други хора из цяла Европа много са им насъбрали!Ready player one?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо Църквата е на Бълтарския православен народ,не на поповете.Както мислите за държавата ,така мислите е за Църквата.Св.Отци казават ,че когато се молиш сам гребеш в лодка,а когато си в Църквата си кораб,ще ти стигнат ли силите в лодката.На всяко богслажение се опправят молитви за целия православен българския народ ,не само за тези в храма.А ако Бог е с нас,ще може ли някой да ни противостой?
20
2
 
0
 
! Отговори
21 преди 3 месеца
О Великиии Боокооо ...... Купи си столче Бочко ако имаш отделителни проблеми , но не хвърляй повече ментални сещаш се по българският народ ....
19
0
 
1
 
! Отговори
Някъде: преди 3 месеца
В края на 19 и началото на 20 век след много опити едни хора създали перфектната конска храна - смес от ечемик, просо, ръж, царевица - тъй защото коня не е магаре, а коня за да е в най-добрата си форма и да кипи от енергия дали за състезание, дали за битка ... И някой велик пилешки мозък като на Великият Боко решил да я дава на магаретата ....
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се ходи на черква и то само БПЦ. Там е спасението...но много са увеличили таксите...за мен не е проблем, но за пенсионерите....
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 25-"А ти,когато се молиш,влез във вътрешната си стаичка и като затвориш вратата,помоли се на своя Отец ////Духовното тълкование е:Вътрешната стачка е душата на човека, която трябва да е затворена за страстите и света и тогава човек да се помоли.Господ е казал,, Царството Божие, вътре във вас е"
16
4
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
И 50 милиона попска субсидия
15
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
ОХ,пак ще трябва да отварям дебелите Книги...-Матея,5,6:..-"И когато се молите,не бивайте като лицемерите,защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците,за да ги виждат човеците.Истина ви казвам:-Те са получили своята награда "...6:-"А ти,когато се молиш,влез във вътрешната си стаичка и като затвориш вратата,помоли се на своя Отец ,Който е в тайно.И Отец ти,който вижда тайно,ще ти въздаде на яве".....Толкова за "условията"..
14
3
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Бокича добре ги обгрижваше стотици милиони им даде, ама пуста алчност, да се обадят на него да им плати тока
13
3
 
10
 
! Отговори
да добавя преди 3 месеца
Не мога да повярвам,че токът в църквите и училищата ни е промишлен и никой от управляващите,преди и сега, не е поправил това!?! И друго, не викайте срещу църквата ни,защото свещениците ни всеки ден се молят за нас,за душата ни,за здравето ни,за всички нас.Служат на Бог, но и на нас...Нали се сещатате, че между нас няма безгрешни.А и не забравяйте,че нашата държава е най-старата в Европа, България никога не е имала роби и нашата Православната църква не е имала Инквизиция...
12
5
 
8
 
! Отговори
мммхммм преди 3 месеца
Не мога да повярвам,че токът в църквите е промишлен и никой от управляващите,преди и сега, не е поправил това!?! И друго, не викайте срещу църкана ни,защото свещениците ни всеки ден се молят за нас,за душата ни,за здравето ни,за всички нас.Служат на Бог, но и на нас...Нали се сещатате, че между нас няма безгрешни.А и не забравяйте,че нашата държава е най-старата в Европа, България никога не е имала роби и нашата Православната църква не е имала Инквизиция...
11
1
 
6
 
! Отговори
Vlady преди 3 месеца
Да се молят усърдно и Бог ще ги стопли.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преподобна Стойна е пратеник на Бога - за спасение на вярата. "Никой не ме питаше гладна ли съм, студено ли ми е, искам ли да се измия..." Тя е стояла на студено в една малка черква в село Златолист. Взимайте пример от нея ....
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Светците са живели с оскъдни дрехи на пек и студ, понякога са спали на гола земя без покрив на главите си.А, днешните, разнежени християни не могат да стоят 5 минути на хладно и да се помолят на Бога!