Земеделският министър: Пазарът се залива с вносна стока

Ще има пари и съдействие за производителите, обеща Иван Иванов
28 яну 2022 10:55, Анисия Иванова
41

Поискано е заделянето на увеличен ресурс от Бюджет 2022 за компенсации и подпомагане на земеделските производители.

"Предложили сме на Министерството на финансите да одобри завишен ресурс, който да спомогне земеделските производители, които са в криза заради повишаването на цените на енергийните източници. Поискали сме допълнителни помощи и над 110 млн. лева. Производителите да не се притесняват, тези средства ще достигнат до тях", заяви министърът на земеделието Иван Иванов в студиото на "България сутрин".

Той увери, че ще бъдат много гъвкави, за да може в максимален размер парите да стигнат до производителите. Единствено ще искат от тях да докажат своята реализирана продукция за миналата година.

"Пазарът се залива с вносна стока. В наше лице производителите тази година ще имат солиден партньор", отбеляза министър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той застана зад идеята за 9% ДДС за стоките от малката потребителска кошница и хранителните продукти. Разчитам на здравия разум на коалиционните партньори това да бъде прието, посочи земеделският министър.

Електронна система за мониториг на площите ще бъде сред елементите, които отчитат реално обработваемите площи. До огромна степен тя ще елиминира човешкия фактор. Предвиждат се обаче и проверки на място. Проектът трябва да влезе в действие от 1 януари 2023 г.

В средата на февруари се очаква да има реално намаление в цената на дървесината за населението. Тя трябва да се върне на нивата от миналогодишното лято.

"Добивът е нисък, а търговците на пазара на дървесина спекулират. Ако е необходимо, ще наложим мораториум на износа на ваксина за трети страни от ЕС", каза още Иван Иванов.

Отпускат се 20 млн. лева кредити за розопреработвателите. Розопроизводителите може да очакват допълнителни държавни средства от Министерството на земеделието.

"В Брюксел поставихме немалко въпроси. Един от тях е подкрепата за свиневъдния сектор, който търпи големи щети. Към днешна дата няма решение, но държавата ще протегне ръка на този сектор и на птицевъдите", изтъкна министър Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Изключително сте плитък.МИ яжте *** отвън здравето като се разпадне не се чудете.Преди да пишете мислете.Само в Бг субсидията се облага с данък.Та на гърците не им пука от продукция а от субсидия а в Бг е обратното за това са по скъпи продуктите.Яж замразено агнешко на 50г за 10лв и си свиркай файда от такива като теб 0
33
0
 
0
 
! Отговори
Аззз преди 2 години
Никога няма да спрат вноса на *** на Европа за да може 10 човека да се ояждат за'аметка на ЗП никога тя държавата се чуди как да затрие земеделието на цяло.Как не се намври управа която да милее да иска да помага вместо да храним д2цата си с *** които са застояли години по хладилните им камери.Бе как само *** в тази държава на управленчески постове.Вместо да стимулират родното да се произвежда,да се изнася на добри цени гледат обратното.*** тия пари остават в Бг ***.
32
0
 
6
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
проверете св месо внос от ес на колко години е същото се отнася и за полскитепилешки бутчета и яица турските домати и чушки се развалят на 3 дни при стаинатемпература
31
2
 
4
 
! Отговори
Мая преди 2 години
И гордо го заявяващ *******!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пазарът се залива с вносна стока. В наше лице производителите тази година ще имат солиден партньор" БРАВО, БРАВО, НО ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ В ПОГРЕБАЛНИ АГЕНЦИИ, ДА ИМА ДЕ ДА ГРОБЯТ УМРЕЛИТЕ!!!... И СТИГА СТЕ ДРЪНКАЛИ ЗА ДЕФЛАЦИЯ. ИНФЛАЦИЯТА Е ПЕРМАНЕНТНА КАКТО И ПРО-СТО-ТИЯ-ТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО-СТА-ЦИ!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
Иванов,не на производителите,а на консуматорите на земеделски стоки,отпуснете пари,разходете се малко из България,и вижте как живеят производителите и арендаторите,с парите които им отпущате,ето вчера чета из пресата,житната ,слънчогледовата реколта,ще е слаба,тази година,те само това чакат,и веднага започват сметките си,с колко лева да намалят арендованите земи,а хляба ,олиото ще хвърчи нагоре.
28
1
 
12
 
! Отговори
Суверенът преди 2 години
" Пазарът се залива с вносна стока- отбеляза министър Иванов" !!! Добре, че е министър Иванов да ни го каже. Иначе откъде щяхме да го научим. А сетих се откъде - от празното портмоне.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенсайнер Домати в изобилие в средата на януари никога не е имало.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенсайнер За сведение на пенсионерите, младите в България НЕ ЩАТ да работят ангария в ТКЗСто за по 40ст на ден, както работеха при социализма.
25
0
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
В анталия и гърция замръзнаха доматите сега и внос няма да има ,местните ги фалираха с газта и горивата ,ще ядем пасти
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Много партийни секретари като тебе, малко овчари. Това е проблемът.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С традиции в овцевъдството, зорлем унищожихме селските овчари и кооперацийки, сега внасяме 60 годишно шотландско и аржентинско овнешко. Всъщност внасяме залежали, бракувани, преоценени храни, изобщо най-евтиното, а се продава за деликатес.
22
0
 
6
 
! Отговори
До що преди 2 години
Те парите не са за да се изкарва продукция...не ти ли е ясно
21
5
 
19
 
! Отговори
пенсайнер преди 2 години
За сведение на младите България днес произвежда 35% от обема на селскостопанскатпродукция през комунистическата 1989 год. И произвежда главно зърно поради уродливата политика на ЕС. Понятието вносен домат, сирене, плодове.............................не съществуваше. А ги имаше в изобилие. Е, с бананите имаше проблем.
20
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
Д а така е др.министер,докато нашите земеделски производители,искат с два колеца домати ,два реда краставици,да стават милионери,ние консуматорите,ще купуваме евтини зеленчуци и плодове,от внос,не може килограм български краставици да са на цена 4.50лв за килограм,а вносните да са 2лв.за килограм,макар че не вярвам ,че продаваните като български,са български,и да искат и за тях по 5лв.за килограм.Те си мислятче като напишат,че са български,и ние агнетата,ще им повярваме.
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една национализация на всички големи играчи и всичко ще си дойде на мястото, изхвърляне на Била и Кауфланд от страната и т.н. И държавата да определя таван на цените.
18
4
 
13
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Държавата в лицето на министрите винаги е по давала среден пръст за животновъдството господин министре.
17
4
 
20
 
! Отговори
до Малко за политика преди 2 години
Трябва да сме доволни,че имаме внос на меса от ЕС-пилешко от Полша,свинско основно от Испания и Германия,птици от Унгария и пр.Ако пазарът е затворен само за наши производители те ще вдигнат цените на месата на 50 лв. най-малко и ще ни направят вегетарианци.Вижте цените на луканки и суджуци-вече са над 40 лв./кг при положение че работят с меса със средна цена 5 лв./кг. Моите очаквания са,че съвсем скоро ще започне по-масиран внос на качествени европейски колбаси,нашите станаха безумно скъпи.
16
3
 
15
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Вместо да оставят свиневъдите да фалират ще им свалят ДДС и ще им дават субсидии?.. Ако свинското месо беше толкова търсена стока по света нямаше се разхождат хиляди тирове с тонове месо с изтекъл срок на годност. В една друга статия за безработицата написах, че държавата поддържа в будна кома над 70% от бизнесите като оставя "бизнесмените" да се самозалъгват, че стават за нещо повече от работници.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление Алчността и Спекулата която наблюдаваме в България не може да бъде спряна с никакви мерки и финансови инжекции,единственото което ще вкара в пътя нашите родни производители и спекуланти е вносът от странство!