Проф. Александрова: Малка част от вирусите могат да доведат до раково заболяване

Близо сме до лечение на рака, обясни вирусологът от БАН
Обновена: 31 яну 2022 09:34 | 31 яну 2022 09:27, Ния Христова
100
Проф. Александрова: Малка част от вирусите могат да доведат до раково заболяване
Снимка: БГНЕС
На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Известно е, че 10%-20% от случаите на рак са вследствие на вируси.
 
"Много от средствата за лечение ни станаха познати покрай Ковид - моноклоналните антитела. С тях биха могли да бъдат разпознати някои ракови клетки, по чиято повърхност има молекули, които им позволяват да оцеляват и да се разпространяват. Моноклоналните антитела могат да атакуват такива молекули", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
В края на миналия век са били одобрени първите моноклонални антитела. 
 
"Много малка част от вирусите биха могли да доведат до раково заболяване - човешкият папиломен вирус, хепатит Б и хепатит Ц, както и още няколко вируса. Далеч не всички хора, инфектирани с тези вируси, се разболяват от рак. Ако бъдат направени профилактични ваксини срещу тези вируси, рязко намалява рискът от усложнение и ракови заболявания. Ковид-19 няма отношение в случая", обясни проф. Александрова.
 
Работи се и над терапевтични ваксини за хора, които вече са развили раково заболяване. 
 
"Раковите клетки са уникални манипулатори, които непрекъснато се променят и много добре се приспособяват в човешкия организъм. Оцеляват най-агресивните клетки. Имат много начини, по които бягат от нашата имунна система. Човешкият организъм се бори с враг от променени собствени клетки", посочи вирусологът от БАН.
 
На въпрос дали Омикрон хремата е опасна вирусологът от БАН отговори:
 
"Всяка хрема би могла да създаде доста дискомфорт на човек. Впечатли ме публикация в Nature, която открехва вратата за произхода на Омикрон. Разчетени са напълно 7,5 млн. генома, но това е много малка част. Напълно е възможно някои от мутациите да не са били забелязани. Втората хипотеза е с хората с имунни дефицити. Третата - може това да се е случило в животинския свят. Коронавирусът има къде да се скрие в животинския свят и ще се връща отново и отново."
 
"Поставянето на бустерна доза доста помага. Защитата от хоспитализация се качва над 90%, подчерта вирусологът", за пореден път изтъкна вирусологът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Scopus database -Aleksandrova R. Publications- 1, h-index -1. Това означава че професор има 1 статия която цитирана само веднъж.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бумът ще е резултат от липсата на изследвания и лечения в момента се диагностицира само Ковид
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Малка част от вирусите могат да доведат до раково заболяване" -- Голяма част от ваксините могат да доведат до раково заболяване. Прецакват имунитета.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е като тасманийския дявол. Пускали я по телевизията, за да покажат, че има и по-лошо от ковид.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят обясненията на бума на очакваните ракови заболявания. Няма да е от ваксините, ами щото сте изкарали поне един вариант на вируса, алф, делта или омикрон. Бавно ни сготвят.
66
2
 
6
 
! Отговори
do 76 преди 2 години
Драги ми специалисте, а как ще обясниш описаните в литературата случаи, при които след ваксинация срещу остро инфекциозно заболяване пациентите спонтанно активират имунната система и срещу онкологичното си заболяване?
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бумът на раковите заболявания е от това, че първите няколко седмици след ваксата, имунната система се самоизяжда и така клетките, които са отговорни непрекъснато да убиват раковите клетки и вродените вируси като херпеса, вече ги няма. Тогава туморите избуяват извъднъж. Проф. Александрова да не се прави, че не ги знае тези неща!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само цифри - 600 000 случая рак годишно от човешки папилома вирус, 400 000 от Хепатит Б и Ц, 200 000 от Епщайн Бар, общо 1 млн годишно с доказана връзка. Отделно множествена склероза, Хашимото, Диабет тип 1, ред други автоимунни пак от вируси. Лечение - йок, само скъпа химиотерапия. Изключително подценявани са вирусите, особено от херпесната група
63
2
 
10
 
! Отговори
Раково Алцхаймер идр преди 2 години
Както и ваксините..
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен лаик съм по отношение на медицината.Но това ,което ми е влязло в главата от една статия е,че раковите клетки трябва да се атакуват в спящо състояние.Събудят ли се става страшно.Може би ваксините могат да ги атакуват.Фармацията е много ,много сложна наука.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази всякак плаши
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67: пак ти казвам, братко. Пий си хапчетата, че ставаш за смях.
59
1
 
6
 
! Отговори
Като гледам преди 2 години
Пък голяма част от ваксините могат да доведат до умствено заболяване
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако знаеш колко близо е трибунала, хич няма да ти е до вируси., цуцолано.
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички антиваксърски *** са 4-кратно набодени със спутник, тъй като са зелените човечета - фронтоваци в хибридната война. Много ценни кадри са при разпространяването на пропагандата и фалшивите новини на фашистките режими, които имат за цел да подкопаят цивилизованите народи. Познавам поне трима такива, които ми показаха техните документи.
56
2
 
12
 
! Отговори
s преди 2 години
Рекламата се засилва.И има защо.В събота първа доза са си поставили 318 човека а в неделя 96.С този темп ще трябват 10-20 години да ни омагюсва професорката..
55
1
 
19
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
Александрова, четеш ли коментарите.....?
54
1
 
16
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ама моля ви се, съобразявайте се малко със снимките към статията ха-ха. Само като си представя, че тази се гуши с кинти от СЗО и с тях си плаща на млади любовници, горките момчета .....изтрий образа, изтрий образа!
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа хипопотам явно не е в час, след като не знае, че преди години течеше яростна кампания за ваксиниране на млади момичета срещу папиломавирус. После станаха известни пораженията върху репродуктивните им системи и шумът заглъхна. Тук у нас имаше покъртителен случай на момиче на 14-15 г.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая е психопат, само стресира хората