НЗОК плаща за COVID лечение около 50-60 лева на пациент

Касата ще получи с 13% повече в бюджета за 2022 г.
8
НЗОК плаща за COVID лечение около 50-60 лева на пациент
Снимка: БГНЕС

Средната цена, която НЗОК плаща за COVID лечение е около 50-60 лева на пациент. Това каза управителят на здравната каса проф. Петко Салчев пред БНТ.

Цената на PCR тестовете е договорна и не се плаща на пазарни цени, подчерта той.

Винаги трябва да мислим между реалното и желаното. Реалното, което в момента е договорено, е 6 милиарда и 50 милиона лева, или увеличение с около 13%, коментира той за готвения за догодина бюджет на касата. Вноските от държавата са увеличени, като се спазва съотношението 60 на 40, допълни той.

Политиките за бюджета на НЗОК са в няколко направления:

Повече пари за извънболничната помощ - например средно 95 милиона е увеличението при общопрактикуващите лекари.

С председателя на БЛС д-р Маджаров се разбрахме в момента, в който има яснота на рамката в НС, да започнат интензивни разговори за разпределението на тези средства, допълни проф. Салчев.

Около 200 милиарда допълнително ще са парите за доболничната помощ, предвижда се увеличение на средствата за клиничните пътеки.

Медиците на първа линия ще продължат да получават чисти 1000 лв, тъй като ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца след това - така е по закон, или докато има извънредно положение и три месеца след това.

1200 лв. получават медиците на първа линия в определени места, допълни проф. Салчев.

Здравната вноска си остава 8%, в момента се обсъжда Касата да поеме потребителската такса на децата.

Друга политика е скъпоплатените лекарства и тези за редки заболявания да излязат в отделна група и да не влияят на обема и цените на лекарствата за масови заболявания.

Проф. Салчев съобщи още, че в момента се разследват неправомерни действия на управители на районните клонове на Здравната каса и предстои те да бъдат освободени от длъжност при установени нарушения.

Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката, коментира още проф. Салчев.

Относно последното искане на зъботехниците той подчерта, че те не са партньор на Касата и трябва да има нормативно уреждане на нещата. И до момента нямаме предложение как да плащаме през зъболекарите на зъботехниците, подчерта управителят на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите от клиничните пътеки отиват в бюджета на болниците. Ток, парно, вода, лекарства, администрация, поддръжка на апаратурата... А медицинските специалисти са на заплата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата линия не се справят. Много смърт от ковид. Явно се крият на втора линия и лъжат, че са на първа. Защо ги поощрявате да лъжат още с тези пари?
6
2
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
До АнонименДа, 1200лв е :) 1000лв за лекаря, 50-60лв за лечение на пациента
5
0
 
5
 
! Отговори
Пропуснали са преди 2 години
Да кажат, че това са пари, които дават на джипито, а не на болнична пътека.
4
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Около 200 милиарда допълнително ще са парите .... Баа той Бил Гейтс няма толкоз пари :)))
3
2
 
6
 
! Отговори
Пак много плащат преди 2 години
Да опитат с тези пари да се лекуват в САЩ. Най-много една студена вода да им изпишат.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на пътеката, покривана от Здравната каза, не е достатъчна да покрие всички разходи за лечение на COVID-19. Клиничната пътека е 1,2 хил. лева и покрива едва половината от средната средна стойност на лечение на пациент. 21.10.2021 ***. --- Кой лъже?
1
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
За мен не е платила и стотинка. Прегледа - в частна клиника, Лечението - платено от джоб, Тестовете - също от джоб. В същото време имаше някакви наченки на идея - неваксинираните да си плащат сами лечението ........ ми ас и го плащам..... и си плащам осигуровките и дануците и т.н. за да има за ваксинираните