Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
Стани богат преди 2 години
Въпрос за 100000лв!Що е то македонец?
135
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 218 Гоце Делчев по негова сопствена желба почива на вистинското место)))) Когато Гоце загива 1903 нито един дял от Македония не освободен. Може да си сигурен, че желанието ми се отнася за Пиринска Македония, истински свободната Македония.
134
2
 
3
 
! Отговори
Коминтерна преди 2 години
След като Н. Вапцаров взима $ от съветския му гост. И влиза в Коминтерна, Казва " Мале от днес сом македонец" , брадовчетката му пита - Мале а аз каква съм?
133
10
 
4
 
! Отговори
Кунчо преди 2 години
Какво значение какъв е бил кой е бил?Доста възхвалявана личност,всъщност е бил нищо!
132
5
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Родното му място не е ли в пределите на днешна Гърция, което пък тогава е било в пределите на Османската Империя? Гърция и Турция не искат ли да се включат в спора. Все пак няма други проблеми в днешно време, да си ги създаваме за кеф.
131
27
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 2 години
Ами Македониа и македонци има и во Блгариа и во Грциа, како региони, ама една е држава во светот коиа го носи името Македониа, па макар и северна. Факт, така да, Гоце Делчев по негова сопствена желба почива на вистинското место.
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободна Македония, но българска! Без българи няма Македония! И в Гърция има Македония. Добре е, че и македонци четат тук!
129
20
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 2 години
Гоце Делчев побарал неговите коски да почиваат во главниот град на слободна, независна Македониа. Што има тука неразбрано?
128
4
 
13
 
! Отговори
Канадец преди 2 години
Че кой някога се е съмнявал. Просто българите там сега са се посръбчили и нарияат себе си македонци.
127
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата фамилия на предците им е погребана тук, а само Гоце го предадоха комунистите и сталинистите!
126
3
 
4
 
! Отговори
ДО РОМ ! преди 2 години
Да прав си ,*** се определят като българи,но само когато минат границата на България, и хванат да крадат или просят в Германия
125
3
 
15
 
! Отговори
5779 преди 2 години
Разбира се,че Гоце е българин! Нещата му трябва да са в България,в музей и учениците да се водят там,за да знаят.
124
15
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Гоце не е бил нито Българин нито Македонец, *** е бил,то е ясно.
123
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
държавата и роднините трябва да поискат да се върнат костите на Гоце Делчев и всичи негови вещи в България. В това искане най-много трябва да е инациатива на роднините му за да не изглежда като заяждане от страна на България. България трябва да съдейства и подкрепи това искане на родните му.
122
1
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Неграмотници! Ясно е, за какво сте мислили, като сте писали с една ръка в гащите - саркофаК, ама поне си проверявайте статиите за правописни грешки преди публикуване! Аман от неграмотни медии - едните на могат да пишат, другите - да четат, трети - да говорят (УА-кат, МЕ-кат)!... "Зоокът", а не медии... БЕЗ обида към животните, разбира се!
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 207Какви са тия малко умни писаници?Американците не могат да имат претенции към личности от историята на Англия, просто защото англичаните са малцинство с американската нация.Според твоята логика янките трябва да претендират за историята на евронацийте и най-вече немската, защото немците са най-голям процент в образуването й.Немският на малко да стане официален език на първите американски щати. Английският печели с 1 глас, благодарение на счупената каляска на немски делегати, които не усп
120
6
 
3
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
До Ами сега?: Ами американците не съм чул да претендират, че Хенри V е бил американец, или пък че на Крал Артур дядо му бил от Тексас. Не съм чул и да претендират, че в Англия има американско малцинство. Ти друго ли си чел?
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злините които комунистите причиниха на България са безброй и неизмерими! И все още се опитват да пречат.
118
2
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
До Ром"с Ти ако се определяш, като българин, или какъвто и да е, значи ли че си такъв?
117
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Македония е населена от български,албански,турски етноси.Нацията е съвкупност от няколко етноса,които с времето са добили единно съзнание.Друг вариант е нацията да носи едно общо име,но етносите да са запазили своето народностно самосъзнание-горе -долу удачен пример за това е Римската империя.Пример за изкуствено създаден етнос са помаците,днешните македонци.Каква ще бъде съдбата им мога да предположа,но засега ще го спестя.