4 болници отказват да приемат жена с инсулт, тя издъхна

В лечебните заведения нямало свободни легла
Обновена: 9 фев 2022 19:33 | 9 фев 2022 12:53, Нели Христова
155
4 болници отказват да приемат жена с инсулт, тя издъхна
Снимка: БГНЕС

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат заради липса на реанимационни легла за хора без коронавирус. Трагедията се развива в началото на годината, съобщава NOVA.

След като я откриват в безпомощно състояние, близките на жената търсят спешна помощ. Следват 3 часа обикаляне с линейката, 4 отказа за прием в болница, а когато най-накрая е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно.

Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

На 8 януари жената е намерена от своя зет Николай Стоядинов паднала на пода в дома й. Спешна помощ бързо пристига. Медиците тествали жената за COVID, поставили ѝ инжекция за високо кръвно. Междувременно тя започнала да губи съзнание.

Лекарката вижда състоянието на жената и казва, че веднага трябва да тръгват.

Първо се отправят към "Пирогов". Оттам са върнати с обяснението, че няма места, обяснява Николай Стоядинов.

Линейката се отправя към ВМА, но и там им казали, че няма места. След това отиват в "Токуда", разказва Стоядинов. По думите му там излязъл доктор, който констатирал, че жената е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Четвъртата болница, в която отиват, е "Света Анна". Пак излязъл доктор, пак констатирал, че е за реанимация, но и той казал, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е потвърден от Спешна помощ.

Тогава започват да чакат 40 минути, за да може диспечера на Спешна помощ да разбере къде все пак ще я приемат. Линейката се връща към ВМА, където този път приемат жената.

От болниците "Токуда" и "Света Анна" потвърдиха официално, че към онзи момент свободни реанимационни легла не е имало.

От "Пирогов" и ВМА казаха, че ще бъде направена проверка, след което ще предоставят становище.

А Николай Стоядинов е категоричен, че ще търси отговорност за "това безумие".

"Не може хората да умират, защото няма места по болниците", коментира той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали е приета във ВМА, където е имало легло. В другите болници като няма легла на покрива ли да я сложат!
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе пишете я с Ковид жената и да се приключва!
93
1
 
13
 
! Отговори
нямате акъл преди 2 години
Вместо да обикаля линейката по болниците и да разкарва пациента, да направят една проста система за комуникация между лечебните заведения, Ало караме пациент спешен случай, която болница може се отзовава на момента. Или електронна оффлайн система за известяване и всяка линейка да има информация в реално време къде има места и къде може да закара пациента като заяви това към съответната клиника.
92
6
 
11
 
! Отговори
Тим преди 2 години
Съвет към лекарите не всичко е ковид има и други болести който трябва да лекувате вярно че от ковида взимате най много но не всичко е такова
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така подготвиха болниците откакто я има пандемията. Да няма легла за всички спешни случаи, а само за спешните с Ковид-19.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност само половината починали от Ковид-19 ги регистрират, че са починали от вируса. Останалите не са тествани и ги пишат починали от нещо друго.
89
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 000 починаха от хроничните си нелекувани заболявания. В моя вход починаха 20 човека с хронични заболявания които бяха лекувани по телефона от джипитата си. Но ги пишат и се оправдават че починали от КуРона. Докато болниците са Търговски дружества и клиничната пътека за Ковид е най скъпа ще *** като мухи.
88
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато видя отказ на 4 болници да приемат депутат и той да умре, ще повярвам на всичките оправдания дето ги изписахте. Га.дни и покварени сте!
87
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На гербавите още дълги години ще им сърбаме попарката.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" На 8 януари жената е намерена от своя зет Николай Стоядинов паднала на пода в дома й. " При такъв случай май няма спасение. Лежи известно време в болницата и умира. Майка ми почина по същия начин.
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова винаги като стане гаф и всички тези чиновници и институции започват да се оправдават, че са нямали информация! Затова ежедневно стотици граждани се редят на опашки пред стотиците институции за да вземат хиляди документи с информация и да я занесат на други стотици институции! Защото в 21 век българската администрация е на ниво развитие писар в Зигурат от шумерската цивилизация! Единствения прогрес е, че глинените плочки са заменени с хартия!
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101Вижте, аз не принизявам здравето до салама. Политиците и докторите са го принизили. На мен ми се случи същото като с тази жена преди няколко месеца. Изпитах го на гърба си. Загубих по подобен начин човек. Аз само описвам как очите ми виждат болничното здравеопазване. Не цялото е такова, но една част е много, много, ама много деформирано.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На докторите им се нареждат противохуманни правила, нас ни заключват, плашат и държат в безисходица и без право на избор вече две години и не се вижда светлина в тунела. Ами че то и през робовладелческия строй се е живяло по-добре.А огромния медиен апарат ни обяснява колко сме добре и колко е напреднала медицината в новия цифров свят.Напред към светло бъдеще - това беше и комунистическия призив.
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не да я пратят на адрес, да вземе болния и тогава линейката и болния да тръгнат да издирват къде в целия град има свободен екип или легло! Това е информация която трябва да е налична предварително! Ето там е основния проблем! Че в 21 век в Европа има държава която още е на ниво развитие ранно средновековие! Че потрошиха милиарди, а електронното правителство е на същото ниво като магистралите - красиво нарисувани върху салфетка намерения! Затова и имаме цяла армия чиновници!
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 21 век координационния център към 112 все още обработва данни като телефонистите от 20 век и свързочниците от 20-те години на 20 век! Ето там е проблема! Че няма реална информация в реално време в този център къде, какво има свободно и готово за ползване! Че е по лесно на един редови гражданин да управлява фирма на другия край на планетата отколкото на координационния център да получи информация в същия град! Линейката трябва да знае къде трябва да заведе болния още преди да тръгне към адреса!
80
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак почнахте с оправданията. Убийци. Ако беше богат и известен, щяхте да си счупите краката. Т.паци.
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак четете и пак първосигнално реагирате! Основния проблем е, че в 21 век когато хората от компютър управляват марсоход, а гроб изхарчиха 3 милиарда за електронно правителство, центъра за спешни повиквания няма информация къде, какво става! Линейката звъни на диспечера които почва да звъни на болниците подред за да пита къде има място, а не да има тази информация пред себе и и още като праща линейката да и каже да ходи в болница Х и през това време да запази легло в тази болница Х!
78
5
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 2 години
Дали имат съвест докторите. Разбира се че имат и тя се проявява ежедневно, но не винаги ни харесва. Търгуват със здраве. Здравето е стока като салама и кашкавала---------------------Каква пък ще е тази проява на съвест, която да не се харесва на хората? Да не би да е някакъв нов вид съвест, която се купува с пари???Вие оправдавате търговското отношение към здравето с този коментар, принизявайки го до салама и кашкавала.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мекотелите пропагандират в момента под статията с некролозите на починалите пенсионери. ***.
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчността и наглостта им убиват хората! Не са медици, а наемни убийци за пари!