4 болници отказват да приемат жена с инсулт, тя издъхна

В лечебните заведения нямало свободни легла
Обновена: 9 фев 2022 19:33 | 9 фев 2022 12:53, Нели Христова
155
4 болници отказват да приемат жена с инсулт, тя издъхна
Снимка: БГНЕС

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат заради липса на реанимационни легла за хора без коронавирус. Трагедията се развива в началото на годината, съобщава NOVA.

След като я откриват в безпомощно състояние, близките на жената търсят спешна помощ. Следват 3 часа обикаляне с линейката, 4 отказа за прием в болница, а когато най-накрая е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно.

Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

На 8 януари жената е намерена от своя зет Николай Стоядинов паднала на пода в дома й. Спешна помощ бързо пристига. Медиците тествали жената за COVID, поставили ѝ инжекция за високо кръвно. Междувременно тя започнала да губи съзнание.

Лекарката вижда състоянието на жената и казва, че веднага трябва да тръгват.

Първо се отправят към "Пирогов". Оттам са върнати с обяснението, че няма места, обяснява Николай Стоядинов.

Линейката се отправя към ВМА, но и там им казали, че няма места. След това отиват в "Токуда", разказва Стоядинов. По думите му там излязъл доктор, който констатирал, че жената е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Четвъртата болница, в която отиват, е "Света Анна". Пак излязъл доктор, пак констатирал, че е за реанимация, но и той казал, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е потвърден от Спешна помощ.

Тогава започват да чакат 40 минути, за да може диспечера на Спешна помощ да разбере къде все пак ще я приемат. Линейката се връща към ВМА, където този път приемат жената.

От болниците "Токуда" и "Света Анна" потвърдиха официално, че към онзи момент свободни реанимационни легла не е имало.

От "Пирогов" и ВМА казаха, че ще бъде направена проверка, след което ще предоставят становище.

А Николай Стоядинов е категоричен, че ще търси отговорност за "това безумие".

"Не може хората да умират, защото няма места по болниците", коментира той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година ще се питаме защо умираме по стълбите на болниците.. И всяка година едни оядени политически *** ще се смеят на такива новини в затворените си комплекси...
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грижата за човека в развитото капиталистическо общество е последна грижа.
73
0
 
23
 
! Отговори
Гg преди 2 години
Какви доктори 10% са доктори останалите са търговци
72
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
* Психиатърката Цветислава Гълъбова каза, че постъпката на човека, извадил телефона си да снима в болницата във Враца, била отвратителна, точната дума беше "извращение"....Той трябвало да се развика за помощ из коридорите, вместо да снима. И тогава кой щеше да види как умират болни, докато обработват личните им документи?!
71
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато болниците са търговски дружества е така. Няма какво да се възмущават хората. Търговия като всяка търговия. Дали имат съвест докторите. Разбира се че имат и тя се проявява ежедневно, но не винаги ни харесва. Търгуват със здраве. Здравето е стока като салама и кашкавала. Капитализма който е описан добре от Маркс е единствената причина за тези уродливи явления и в здравеопазването, и навсякъде. Здравето стана стока! Нямаш пари? - изчезвай! С една дума капитализъм!
70
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера предаването Референдум по БНТ, което беше посветено на проблемите в Спешна помощ, завърши с оптимистичното, по сталински модел заключение : "Независимо от проблемите, ние имаме прекрасни лекари и нашата здравна система осигурява най-бърз и лесен достъп до лекарска помощ"Просто не знам да се смея или да плача. Даже и психиатърка бяха поканили да коментира
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некомпетентност, алчност и некадърно управление на здравната система! И за това ще бъдат " наградени " с 8 млрд бюджет! Ще има пари за нови милиардери в бели престилки, собственици на болници и клиники и всякакви търговци в храма. Мафия, която затрива народа.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една съд право не раздава, правоохранителните органи са печеливши корпорации, а изпълнителните органи статисти.Какъв ред каква държава а вие искате на всичкото това отгоре и да сте живи.
67
2
 
21
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Не са виновни хората били те ваксинирани или не, всеки трябва да има право на избор.Виновни са лекарите и политиците, защото друго освен да се краде не се прави и гнева ви натам трябва да е насочен...
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години зд-опазването в България е на дъното!Само вижте тоалетните стаите и отношението,и ви идва да умрете.Но и смърт няма,защото умира сямо тялото,човек живее вечно душата и е щастлива т.е, по хубаво е да умреш.Ние имаме много животи на земята,ама нека да живеем по хубаво и уютно!В Истанбул, в Аджибадем, болниците на световно ниво,в тоалетната можеш да седнеш на земята от чистота,ухае хубаво като 5 звезден хотел.Като стане лошо на човек веднага се включва аларма и за секунди идват екип.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е плъхът германеца да отговаря на въпроси!!!!!!
64
0
 
24
 
! Отговори
Моно преди 2 години
Честито на завърналите се в България. Това се случва в столицата. За останалите градове и села - вие си преценете.
63
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако един инженер сбърка и сградата му се срути, той отива в затвора.Защо няма нито един доктор там за всички тия медицински престъпления на които сме подложени?
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2бона пътека плюс 2 бона бонус.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сербезова, какво стана с Одита? Системата е виновна за по- лесно ли.
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще имат места за хора без ковид, нали трябва да си вземат 1200 лв. Пътека. Не знам тези хора как спят вечер. И защо да плащаме здравни осигуровки като ни лекуват само за ковид и то в столицата на България?
59
1
 
33
 
! Отговори
123 преди 2 години
Поредният абсурд! Защо плащаме здравни осигуровки, след като няма здравеопазване? Личните доктори лекуват по телефона. Съществува само Ковид и нищо друго. Умираме на прага на болниците, повечето от които са в окаяно състояние. Няма лекари, няма сестри, санитарите са намусени сърдити. Само плащаме осигуровки и никой не знае къде потъват парите ни. На всички на които им е отказана помощ, държавата трябва да им върне парите. Срам и позор да се молиш за помощ и да умираш на прага на болниците.
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа доктори, къде ви е Хипократовата клетва? Къде са наказанията за несправяне със служебните задължения или по печелившо е да се занимавате с политика?
57
1
 
13
 
! Отговори
Тъй де ама преди 2 години
До ВенелинВсеки план върви с един анализ на възможността и цената. Дали е постижим?!За държава, която събира капачки от шишета, но пръска милиарди за самолетчета...Това е съдбата на болните...
56
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не може хората да умират, когато няма места в болниците. А в същото време, България е на последно място по ваксиниции, защото хората отказват да се ваксинират. И като се разболеят от ковид, отиват в болница. Тогава да спрат да приемат в болница неваксинирани и веднага ще се изпразнят ковид леглата. Жалко за жената, наистина жалко. На 58г. е имала още неща да изживее.