Силни магнитни бури ни атакуват в края на месеца

"Има хора, които усещат с главоболие и ритми промените на магнитното поле", каза проф. Нина Гочева
11 фев 2022 09:55, Ния Христова
13

Магнитни бури ще ни атакуват до края на февруари. Как влияят те на здравословното ни състояние?
 
"Магнитните бури са резки, внезапни, мощни изригвания на слънцето, при които се изхвърлят големи количества плазма. Тази плазма полита в пространството и достигайки до Земята, взаимодейства с магнитосферата, като успява да преодолее щита на Земята и да причини смущения в магнитното поле", посочи геодезистът и заместник-директор на Националния институт по геофизика доц. Петя Трифонова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Магнитните бури може да бъдат прогнозирани.
 
"Има два вида прогнози. Едните са дългосрочни - в рамките на месец, когато се наблюдават активните области, в които стават изригванията. Учените наблюдават слънцето и изчисляват кога тези активни области ще бъдат насочени към Земята. Краткосрочните са тези, при които, след като е засечено такова изригване на слънцето, се изчислява колко време ще отнеме на този поток от плазма да достигне до магнитосферата. Те са в рамките на 2-4 дни по-рано", обясни доц. Трифонова.
 
И добави, че е имало изригване на слънцето в периода 8-9 януари.
 
"Изригването беше от среден клас. Очаква се да затихне по-бързо. Днес се предполага, че ще затихне. Следващото ще започне в края на неделния ден, според прогноза на американците", уточни гостът в студиото.
 
Началникът на клиника по кардиология проф. Нина Гочева обясни дали магнитните бури се отразяват на здравословното ни състояние.
 
"Трябва да бъдем спокойни по отношение на това до каква степен може да се отрази магнитната буря на човешкия организъм. Такива изследвания са правени отдавна. Ако трябва да се резюмират изводите - здравите хора са абсолютно защитени и няма опасност от възникване на болести", подчерта тя.
 
"Разчитаме на технологии, които са уязвими на магнитните бури. За разлика от това, че няма преки доказателства за влиянието върху здравето на хората, тук има такива", заяви тя.
 
Има хора, които усещат с главоболие и ритми промените на магнитното поле, обясни още геодезистът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Това са симптоми на ковид.
6
2
 
6
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Унижение за зрителите на БТВ,е да гледат Н.Трифонова и т. нар. Стаси,да дефилират из студиото,показвайки наслуки градовете и градусите върху картата.Без аутокюто,фустите са обречени.Удоволствие е за зрителите,да гледат и слушат Н.Василковски когато е пред камерите.Професионалист,който няма равен в занаята си!
5
1
 
4
 
! Отговори
Керингтън преди 2 години
Бих препоръчал на всеки да се запознае със събитието Керингтън. Едно от най-опасните неща за нашата цивилизация е слънцето. Подобни силни слънчеви изригвания като това от 1859 удрят земята средно всеки 150 години. През 2012 години ни пропуска едно, което още по-силно. Ако подобно изригване ни удари в днешни дни ще останем без ток с месеци, а някой места и години. Всеки сам да си прецени, може ли да оцелее без ток повече от месец.
4
3
 
1
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Издигнете ме да стана владетел на България !Ще бъдите впечатляващо доволни от мен !Българската нация никой не я обича, поробена е от векове под един или друг вариант, точно заради това силите и съществата, които са измислили и създали човечеството са разрешили аз да се родя !Бъдете умни и не се доверявайте на хора, които ви настройват против мен !
3
0
 
6
 
! Отговори
Професор от БАН преди 2 години
Аз не се плаша от магнитни бури, нито от близки ГСМ клетки и предаватели, облепил съм си целият апартамент отвътре с алуминиево фолио, което съм заземил. Преди не можех да спя, чувах ниски честоти, имах главоболие на сутринта сега съм нов човек, пълен с енергия
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магнитните бури ще накарат тенекетата на Мъск да изпопадат
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магнитните бури ще накарат Витанов да се изкъпе.