Синдикатите в МВР: Настояваме за заплати по-високи с 20%

Изостанахме с 15% преди години, инфлацията е 7-8%, заяви Попов
16 фев 2022 10:03, Ния Христова
45
 
Полицаи и пожарникари се подготмят за мащабни протести заради ниските заплати и бюджетът за сектора за 2022 г.
 
"Социален бюджет, в който не се предвижда дори компенсирането на инфлацията, трудно може да бъде наречен така. През лятото на 2020 г. се случи много неприятно нещо - в 30 и няколко административни държавни структури бяха увеличени възнагражденията с до 30%. МВР не беше сред тези структури, макар че продължаваме да сме уязвими, веднага след лекарите и РЗИ, на първа линия в борбата с Ковид-19", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. 
 
Той подчерта, че бюджетът за МВР не е обсъждан със синдикалните организации.
 
"Изостанахме с 15% преди години, инфлацията е 7-8%. Това е повече от 20%, но ние сме се спрели на 20%", изтъкна Попов.
 
"Твърдим го от години - нуждае се болезнено от реформа. Не виждаме старта на това, което е записано в коалиционното споразумение. Започва се да се мисли на парче в МВР. Имахме доста интересна среща с министъра. Част от проблемите са чисто комуникационни. Или не се чуваме, или не се разбираме", настоя Попов.
 
Синдикатите категорично не са готови да подкрепят реформи на парче.
 
"Голяма част от пожарникарите износват униформи с изтекъл срок на годност на техни колеги от Западна Европа и дори от Америка. Няма какво друго да облекат. Със средствата, които трябваше да отидат за карти за фитнес, ще се подпомогне грижата за физическото здраве на служителите. Кога и по какъв начин ще стане това - предстои да видим", каза още Валентин Попов. 
 
Запитан за извънредния труд на служителите в системата, Валентин Попов подчерта:
 
"Може да се окаже, че голяма част от колегите в София за 12-те месеца миналата година са работили 14 месеца. Не е нормално. Има лимит от 100 часа за временно неразположение. На места липсата на щатове или много незаети щатове налагат лимитът да се наруша и се предлага да отпадне. Много скоро правителството ще трябва да вземе решение за увеличаване на щата в МВР. Трябват хора на терен, там има жестока кадрова криза".
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Гоче преди 2 години
Искат пари но не работят. Мини по центара на Харманли два реда коли. Пуснали авариините и в аптеката или за закуска. И полицията минава безмълвно.
38
4
 
16
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Валентин Попов винаги е бил чиновник,без да познава проблемите на редовите полицаи !!! МВР е пълна с карлинки и пенсионери /Хибриди / !!!
37
4
 
19
 
! Отговори
СС преди 2 години
Попов е пенсионер и "полицай" не го ли срам да говори за заплата ??? Да се махат всички пенсионери и намаляне на администрацията и дирекции !!!
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е малката заплатата рапорта и айде, така се регулира заплатата в конкурентна среда. Като няма хора тогава вдигат парите.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия нищоправците на пенсия и заплата и те ли ще стачкуват. По 6-7 бона на месец за правене на нищо.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВР на просест ама с частните коли или както преди с пърдулките и служебните микробуси и с държавен бензин ли?
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледох го този Папов сутринта, тежкар, прави се на по голем и по важен от министър на МВР, като че само от него зависи свето. Сигурно е и пенсионер на пенсия и заплата. Попов защо в МВР има хора на пенсия и заплата вече 5 години? Попов защо полицаите са една не малко част земеделци. Попов научихте ли полицаите на култура поне, или само заплатите ви са в главите.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що???
31
11
 
10
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
И 1000 лева са ви много. Заплатата си я докарвате многократно, чрез подкупи и рушвети. Стига с тези ваши глупости.
30
9
 
15
 
! Отговори
ченге преди 2 години
а ще настоявате ли, да започнете да си плащате социалните осигуровки, или ще продължавате да лежите на чужда гръб?
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изостанали били доходите през годините - Защо не стачкувахте при Борисов да ви ги вдигне съобразно "невижданият" 3% годишен ръст на икономиката.Реформа искат - май нямат предвид 50% съкращение на администрацията си + държавата да запоюне да плаща осигуровките им, вмест до висят на частния бизнес.Никой не е длъжен да се пенсионира като милиционер. Има работа и в частния сектор - винаги имат избор.
28
7
 
8
 
! Отговори
Един преди 2 години
Рашко Чашков нали беше запретнал ръкави да реформира тоз безполезния башибозук!Остана си само с обещанията!
27
2
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Този пенсионер от качеството на какъв иска нещо от народа,цял живот е бил на хранилка и други са го издържали?!
26
2
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Гледам ги тука лентяите седнали по двама в пърдулка ,правят безцелни кръгчета насам натам,карат тежкарски с 10км и телефона на ухото..не пука!И така 4-5 пърдулки си обикалят безцелно докато изгорят бензина в резервоара!Какви повече пари искат?Да напускат и да се хванат на работа за 710 кинта!
25
2
 
13
 
! Отговори
Те искали?! преди 2 години
А ние настоява ме,да започне те да работите,да има,съкращения,чистки,реформи,сами да си плащате осигуровки те и тн.и тогава може да искате,ясно търтей?!
24
1
 
18
 
! Отговори
Велкова преди 2 години
Може но след 50% съкращение!
23
2
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Някои полицаи помагат на хората и заслужават по-добро заплащане. Друг е въпросът от къде ще се вземат парите, че имаме прекалено много полиция. Други само гледат как да те гонят че си отишъл сам в планината защото разбираш ли те са на първа линия в борбата с вятърните мелници!!! Ясно е че получават заповеди, но е крайно време като всички да престанат да се престарават за глупости. Защо не почнат да гонят убийци и измамници, а се занимават с това кой седнал на пейка в парка.
22
0
 
13
 
! Отговори
До Истината преди 2 години
Точна от ЧР трябва да започне промяната. Аман от кадрови грешки, допуснати от папкаджии.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бе! Та какво полезно сторихте и вършите , та да ви вдигнат заплатите с 20%? Вие и прокурорите заслужавате да ви намалят месечните заплати наполовина, да ви махнат ДМЗ и да ви отрежат 20-те брутни заплати А онзи милиционер от с.Мирково да го пенсионират, защото за 30 години служба е научил само 3 думи, които повтаря с повод и без повод: 'Ние сме независими!'. Като сте независими защо всеки месец чакате на държавната ясла?
20
0
 
27
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ха, изостанали с години били... Ама не ревахте при Баце, нали? А престъпността като гледам, все си е същата? Хайде сега да направим 20% съкращения на нищоправещите и да вдигнем заплатите на останалите с 20%. Става ли?